Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRichard Blažek
1
název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková Jitka období vytvoření VM:květen 2012 anotace:Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, tematického okruhu – Výživa a zdraví. Formou prezentace zpracovává téma látek přidávaných do stravy pro zlepšení její kvality a jejich vliv na člověka. Ukazuje žákům, že všechna „Éčka“ nemusí být pouze škodlivá. VY_32_INOVACE_VkZ.6.04-Éčka-prezentace
2
Éčka aneb „Víš, co jíš?“
3
Aditivum přidává se do jiných látek či směsí upravit, vylepšit vlastnosti - potravinářská aditiva - aditiva do paliv - aditiva do maziv - aditiva do nátěrových hmot Éčka = aditivum
4
Dělení aditiv Podle původu: - přírodní - přírodně identická - syntetická Podle funkce: - např.: barviva, konzervanty, leštící látky, balicí plyny, náhradní sladidla…
5
Bezpečnostní opatření Maximální přípustná hladina - NOAEL = množství, které nezpůsobí žádnou zdravotní újmu při dlouhodobém podávání pokusným zvířatům v krmné dávce Přijatelná denní dávka - ADI = množství, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo riziko, při přijímání potravou v průběhu celého života nezpůsobí zdravotní újmu
6
Regulace, použití a označování Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., - regulování, označování a podmínky použití povolených přídatných látek - povinnost uvádět přídatné látky na obalu výrobku V EU - písmeno „E“ + tří nebo čtyři čísla
7
E čísla Druhy aditiv E 100 – E 199Barviva E 200 – E 299Konzervanty E 300 – E 399Antioxidanty, regulátory kyselosti E 400 – E 499Emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory E 500 – E 599Protispékavé látky, Regulátory kyselosti, plnidla E 600 – E 699Látky zvírazňující chuť a vůnu E 900 – E 999Lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty
8
Přídatnou látku lze použít pouze: - pokud je potřeba k výrobě a nelze ji nahradit ničím přírodním - pokud v použitém množství nepředstavuje riziko pro spotřebitele - k dodání potřebné složky do potraviny určené pro zvláštní výživu - ke zvýšení trvanlivosti potraviny nebo zlepšení chutě a vůně, pokud se tím nezmění kvalita potraviny
9
Vybraná E s možným negativním účinkem na zdraví - zářivě zbarvené sladkosti a nápoje obsahující směsi E102, E104, E124, E110, E122, E129 – hyperaktivita u dětí - E420, E421, E953, E965, E966 nebo E967 – náhradní sladidla - „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky “ - E128 – podezření na karcinogenitu
10
Vybraná E s pozitivním účinkem na lidské zdraví E 101 – vitamin B E 160 – vitamin A E 300 – E304 – vitamin C E 306 – 309 – vitamin E E 322 – lecitin
11
Shrnutí upravit, vylepšit vlastnosti přírodní, přírodně identická, syntetická mnoho funkcí nutná bezpečnostní opatření a regulace
12
Zdroje KLESCHT, Vladimír, HRNČIŘÍKOVÁ, Iva, MANDELOVÁ, Lucie. Éčka v potravinách www.agronavigator.cz/attachments/7_prehled_potravinars kych_aditiv_podle_E.doc www.wikipedia.cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.