Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÁ REPUBLIKA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÁ REPUBLIKA."— Transkript prezentace:

1 ČESKÁ REPUBLIKA

2 ZÁKLADNÍ INFORMACE Státní zřízení: parlamentní demokracie
Prezident: Václav Klaus Hlavní město: Praha Rozloha: km Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 133 ob. / km² Jazyk: čeština Měna: koruna česká (CZK) Nejvyšší bod: Sněžka (1602 m n. m.)

3 ČESKÁ REPUBLIKA MAPA ČR

4 STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak
Státní barvy (trikolóra) Státní vlajka Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Státní hymna České korunovační klenoty Lípa malolistá (srdčitá)

5 Státní vlajka Vlajka prezidenta republiky Státní barvy Velký státní znak Malý státní znak Státní pečeť Lípa malolistá (srdčitá) Hymna – Kde domov můj Svatováclavská koruna

6 ROZLOHA ČR Rozloha Česka činí 78 866 km2.
Velikostí území se Česko řadí na 21. místo v Evropě a 113. místo ve světě. Česko má společné hranice se 4 státy – Německem, Polskem, Slovenskem a Rakouskem. Celková délka hranice je 2290,2 km. Povrch Česka má převažující ráz pahorkatin a vrchovin. Nejvýše položené místo: Sněžka (1602 m n. m). Nejníže položené místo: Hřensko (115 m n. m). Střední nadmořská výška: 430 m n. m. Území Česka náleží ke dvěma geomorfologickým systémů. Převážnou část území tvoří Česká vysočina náležející k Hercynskému systému. Vnější Západní Karpaty a Vněkarpatské sníženiny na východě území patří k Alpsko-himálajskému systému.

7 VODSTVO ČR Českým územím prochází hlavní evropské rozvodí oddělující povodí Severního, Baltského a Černého moře. Hlavní říční osy jsou v Čechách Labe (370 km) s Vltavou (433 km), na Moravě řeka Morava (246 km) s Dyjí (306 km) a ve Slezsku Odra (135 km) s Opavou (131 km). Labe

8 CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR Zachovalá příroda je chráněna v chráněných územích. Nejvyšším orgánem ochrany přírody a životního prostředí v Česku je Ministerstvo životního prostředí České republiky. Flóra a fauna v Česku svědčí o vzájemném pronikání hlavních směrů, kterými se v Evropě šířilo rostlinstvo a živočišstvo. Lesy, převážně jehličnaté, zaujímají 33 % celkové rozlohy země.

9 OBYVATELSTVO ČR Vývoj populace ROK CELKEM ZMĚNA 1991 10 302 215 +0,1 %
Celkový přírůstek obyvatelstva se pohybuje okolo nuly, přičemž přirozený přírůstek je od roku 1994 záporný. V letech celkový počet obyvatel mírně klesal, od roku 2003 opět roste díky sílící imigraci ze zahraničí. Průměrná délka života se postupně pomalu prodlužuje a přesahuje 72 let u mužů a 79 let u žen.Ve městech žije celkem 71 % populace. V posledním sčítání lidu se 90,4 % obyvatel Česka hlásilo k české národnosti, která je tak dominantní národností v Česku a zcela převažuje ve všech okresech Česka. V roce 1991 se dříve jednotná česká národnost, podle závěrů Českého statistického úřadu do určité míry uměle v důsledku medializace moravské národnostní problematiky, rozložila na českou, moravskou a slezskou.V roce 2001 se 3,7 % obyvatel Česka přihlásilo k moravské národnosti a 0,1 % ke slezské národnosti, které rovněž hovoří česky.[14] Příbuznými jazyky rovněž patřícím do západoslovanské větve indoevropské jazykové skupiny hovoří i dvě nejvýznamnější národnostní menšiny, Slováci (1,9 %) a Poláci (0,5 %). Další národnostní menšinou v pořadí byli v roce 2001 Němci (0,4 %). V Česku dále žijí národnostní menšiny Romů, Maďarů, Ukrajinců, Vietnamců, Rusů, Bulharů, Srbů a dalších. Vývoj populace ROK CELKEM ZMĚNA 1991 +0,1 % 2001 -0,7 % 2008 +2,3 %

10 POLITICKÝ SYSTÉM ČR Česká republika je demokratická parlamentní republika. Výkonnou moc má prezident a vláda, která vydává nařízení a navrhuje zákony. Je odpovědná Poslanecké sněmovně. Hlavou státu je prezident, volený každých pět let oběma komorami Parlamentu. Prezident navrhuje ústavní soudce, které musí schválit Senát, za určitých podmínek může rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vetovat zákony (kromě ústavních). Jmenuje také předsedu vlády a další její členy na návrh předsedy. Přijímá demisi předsedy vlády a jeho prostřednictví i od jednotlivých členů vlády. Parlament ČR je dvoukomorový, s Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Do Poslanecké sněmovny se volí 200 poslanců každé čtyři roky na základě poměrného zastoupení. Jednou za dva roky se volbami obmění třetina Senátu na základě dvoukolových většinových voleb. Každý z 81 senátorů má šestiletý mandát.

11 STRANY ZASTOUPENÉ V PARLAMENTU
POLITICKÉ STRANY IDEOLOGIE POČET HLASŮ (V %) MANDÁTY ODS Liberální konzervatismus 35,38 81 ČSSD Sociální demokracie 32,32 74 KSČM Komunismus 12,81 26 KDU-ČSL Křesťanská demokracie 7,23 13 SZ Zelená politika 6,29 6 OSTATNÍ - 3,88

12 Těžba Zemědělství Průmysl Služby Doprava
Ke klíčovým nerostným surovinám těženým v Česku patří černé a hnědé uhlí, dál kaolín nebo stavební hmoty a uran. V malém rozsahu se těží ropa a zemní plyn a další suroviny. Zemědělství Zemědělská výroba téměř uspokojuje domácí poptávku. Pěstuje se hlavně obilí (pšenice, ječmen, kukuřice), brambory, cukrová řepa, zelenina, len a řepka. Svůj význam má i pěstování chmele, sadařství a vinohradnictví. Základem živočišné výroby je chov skotu, prasat a drůbeže, dále včelařství nebo chov sladkovodních ryb (zvl. kaprů). Průmysl Základem energetiky jsou uhelné a jaderné elektrárny (Temelín a Dukovany). Hlavními průmyslovými centry jsou Praha, Brněnsko, Ostravsko a Plzeňsko. Mezi důležitá odvětví průmyslu patří hutnictví, strojírenství, textilní průmysl, potravinářský průmysl, elektroprůmysl a výroba dopravních prostředků. Nejdynamičtěji se rozvíjejícím odvětvím je stavebnictví. Služby Prudce se rozvíjejí telekomunikace. Zahraniční obchod České republiky po mnoha letech pasivní bilance vykázal v roce 2005 přebytek. Tahounem vývozu je automobilový průmysl. Doprava Česko má hustou dopravní síť.

13 KULTURA ČR Světové kulturní a přírodní dědictví:
Český Krumlov, Holašovice, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hora, Kroměříž, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál, Litomyšl, Praha, Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, Telč, Třebíč a Vila Tugendhat v Brně. Turistická místa: Krnov, Hradec Králové, Svatý Jan pod Skalou, oblast severní Moravy. Hory: Krkonoše, Šumava, Jeseníky, Beskydy; dále Český kras, Moravský kras, Moravská brána, Český ráj. Hrady a zámky: Karlštejn, Konopiště, Hluboká, Pernštejn.

14 KONEC


Stáhnout ppt "ČESKÁ REPUBLIKA."

Podobné prezentace


Reklamy Google