Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.29 Průvodce vepřovou porážkou Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2
2
Jatečné zpracování hospodářských zvířat
Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace o prostorách vepřové porážky Klíčová slova: hygienická smyčka,přeháněcí ulička, vykrvení, rozhruzení Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.
3
Celkový pohled na místnosti porážky. Pojďme se s ní seznámit.
Vepřová porážka Celkový pohled na místnosti porážky. Pojďme se s ní seznámit.
4
Hygienické smyčky jsou pro pracovníky jatek odděleny..
5
Vstup do nečisté části provozu je přes další hygienickou smyčku.
6
Celkový pohled na místnost porážky po sanitárním úklidu.
7
Jejich kapacita je okolo 20 prasat nebo 8 ks skotu.
Zvířata jsou naskladňována z rampy do stájí. Jejich kapacita je okolo 20 prasat nebo 8 ks skotu.
8
Prasata jsou přeháněna uličkou k omračovací pasti.
9
Omračování prasat se provádí v pneumaticky ovládané pasti elektrickým proudem přiložením kleští na hlavu .
10
Elevátorem vyzdvižené prase se po vykrvení spustí do pařící vany kombinované s odštětinovačem, který umožňuje porážení prasat do hmotnosti 150 kg. Tělo prasete dočistí na stole a vyzdvihne ramenem na dráhu.
11
Zde je prostor na vykolení, rozhruzení a půlení, toaletu, veterinární prohlídku a odběry vzorků.
12
Omráčené prase se vyzdvihne elevátorem a vykrví se do předem připravené lodny.
13
Po vykrvení se prase položí do pařící vany s odštětinovačem tzv
Po vykrvení se prase položí do pařící vany s odštětinovačem tzv. kombajn.
14
Opalování a dočištění štětin.
15
Opálí se zbytky štětin a důkladně se opláchne.
16
Odcházíme z nečisté části.
Je třeba si umýt gumáky, zástěry, ruce. Natekla vám voda do gumáků? Vysušte si je na věšáku!
17
Čistá porážka : Na dráze se prase vykolí a rozhrudí, a nakonec se rozsekne na ½= jatečně upravené tělo které pak odváží po kolejnicích do chladíren. Na odkládacím stolku jsou droby určené k veterinární prohlídce.
18
Prostor chladírny pro zrání masa.
19
Chladírna a zrání masa
20
Použité zdroje http://www.steinhauser.cz/
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.