Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Te2.29 Průvodce vepřovou porážkou Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Řu 2

2 Jatečné zpracování hospodářských zvířat
Vzdělávací oblast: Zpracování masa Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník Autor: Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace o prostorách vepřové porážky Klíčová slova: hygienická smyčka,přeháněcí ulička, vykrvení, rozhruzení Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu technologie a zpracování masa.

3 Celkový pohled na místnosti porážky. Pojďme se s ní seznámit.
Vepřová porážka  Celkový pohled na místnosti porážky. Pojďme se s ní seznámit.

4  Hygienické smyčky jsou pro pracovníky jatek odděleny..

5 Vstup do nečisté části provozu je přes další hygienickou smyčku.

6 Celkový pohled na místnost porážky po sanitárním úklidu.

7 Jejich kapacita je okolo 20 prasat nebo 8 ks skotu.
 Zvířata jsou naskladňována z rampy do stájí. Jejich kapacita je okolo 20 prasat nebo 8 ks skotu.

8  Prasata jsou přeháněna uličkou k omračovací pasti.

9 Omračování prasat se provádí v pneumaticky ovládané pasti elektrickým proudem přiložením kleští na hlavu .

10 Elevátorem vyzdvižené prase se po vykrvení spustí do pařící vany kombinované s odštětinovačem, který umožňuje porážení prasat do hmotnosti 150 kg. Tělo prasete dočistí na stole a vyzdvihne ramenem na dráhu.

11 Zde je prostor na vykolení, rozhruzení a půlení, toaletu, veterinární prohlídku a odběry vzorků.

12 Omráčené prase se vyzdvihne elevátorem a vykrví se do předem připravené lodny.

13 Po vykrvení se prase položí do pařící vany s odštětinovačem tzv
Po vykrvení se prase položí do pařící vany s odštětinovačem tzv. kombajn.

14 Opalování a dočištění štětin.

15  Opálí se zbytky štětin a důkladně se opláchne.

16 Odcházíme z nečisté části.
Je třeba si umýt gumáky, zástěry, ruce. Natekla vám voda do gumáků? Vysušte si je na věšáku!  

17 Čistá porážka : Na dráze se prase vykolí a rozhrudí, a nakonec se rozsekne na ½= jatečně upravené tělo které pak odváží po kolejnicích do chladíren. Na odkládacím stolku jsou droby určené k veterinární prohlídce.

18 Prostor chladírny pro zrání masa.

19 Chladírna a zrání masa

20 Použité zdroje http://www.steinhauser.cz/
Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google