Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie hnutí Skinheads

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie hnutí Skinheads"— Transkript prezentace:

1 Historie hnutí Skinheads
Vítejte v prezentaci, jejíž cílem je provést Vás relativně zmatenou historií hnutí dnes skloňovaném ve všech pádech a tvarech. Doporučuji navštívit nápovědu (tlačítko s otazníkem). Nebo můžete jít rovnou na menu (tlačítko s domečkem). Tlačítko s písmenem I je odkaz na informace o prezentaci.

2 Menu Mods Hard Mods Rude boys Skinheads Oi! Skini Boneheads S.H.A.R.P.
Bohužel nemám obrázek Hard Mods Rude boys Skinheads Oi! Skini Boneheads S.H.A.R.P. Tradicionálové Redskins

3 Mods Vznikli jako reakce na převažující hnutí Hippies, vyznačovali hlavně krátkými vlasy a drahým oblečením (obleky atd.). Holdovali černé soulové hudbě a jízdě na scootrech. Tato móda odezněla a na konci 60. let se vrátila v trochu jiné podobě.

4 Hard Mods Hard mods vyměnili uhlazený slušňácký vzhled za džíny, kostkované košile a těžké pracovní boty (např. Dr. Martens ), což se nosilo jako pracovní oblečení. Kromě soulové hudby se u nich stalo moderní Reggae a SKA .Jelikož v Británii narůstá počet přistěhovalců z bývalých britských kolonií, část mladých přistěhovalců založila skupinu zvanou RUDE BOYS. Bohužel nemám obrázek

5 Rude boys Pro Rude boys bylo charakteristické typické oblečení, hrubá mluva spodiny, neúcta k autoritám a k zažitým pravidlům. Mods měli před Rude boys respekt a líbil se jim jejich styl života. Po nějaké době dvě "neslučitelné" kultury (chlapci z bílých dělnických rodin a Jamajští imigranti) zrodili subkulturu Skinheads.

6 Skinheads Skinheads byli nepolitické hnutí, byl to protest dělnické mládeže. Byli hrdí na to že jsou dělníci, distancovali se od drog, intelektualismu a nesnášeli hippies. Už vzhledově dávali najevo odpor k hippies – krátké sestřihy. Chodili na fotbal a vyvolávali bitky (v okolí stadionů si říkali Boot boys). Poslouchali Reggae a SKA. Začali páchat výtržnosti a měli konflikty s policií. Některé skinheadské gangy napadali i studenty, homosexuály a zřídka Pákistánce, jelikož si mysleli že jim berou práci a domovy a kvůli jinému náboženství. Na počátku 70. let jejich vlna utichla, oživení přišlo s rozmachem hnutí PUNK. VB byla v krizi a to přineslo sociální problémy. S vlnou PUNK SKINHEADS začínají projevovat pravicovým smýšlením – nezaměstnanost, kterou přisuzovali přistěhovalcům, kteří "ubírali" zaměstnání rodilým Britům, jeden z hlavních aktérů této přeměny byl Ian Stuart Donaldson, tën založil roku 1977 kapelu jménem Skrewdriver a roku 1979 politickou stranu White Nois, o kterou se zajímala Britská nacionalistická fronta (BNF).

7 OI! Skini V roce 1982 se začíná několik rockových kapel vracet k formě hospodských popěvků, tzv. Oi {Oi! je hudba která vznikla kolem roku 1980 a je podobná punk-rocku, u zrodu stály Cockney Rejects se svým songem Oi!Oi!Oi!, podle kterého dostal celý styl jméno }. Tato hudba spojovala street punkery a skinheady. Zpívali o životě (fotbal, odpor k politice /politikům/ pivo atd ). Oi znamenalo odpočítávání před písní na Reggae a Ska scéně postupně vžitý jako pozdrav mezi dělníky v Londýně.

8 Boneheads Skupiny v čele se Skrewdriverem, texty o rytířích, vikinzích, cti apod. Začínají tvořit White power music. S vlnou nacionalistických názorů stoupá počet kriminality a násilných útoků proti černým lidem. "Ultrapravičáci" na sebe stahují pozornost médií a lidé začínají odsuzovat SKINHEADS. Od těchto lidí se distancují stále nepolitičtí SKINHEADS. V 1.pol¨. 80. let se dostaly do Evropy. Jsou většinově neofašistické. V Německu se dostává na neonacistické pozice (roli zde hraje historie Německa, kde zažité kultury a tradice sehrály své). Ve Spojení Evropských neonacistů sehrála velkou roli organizace Blood & Honour. Vzniká společenství spojující neonacismu s neofašismnem. Hnutí se šíří do Ameriky, kde měl rasizmus dost silné kořeny. Američtí WP Skinheads se účastnili na akcích Hammer Skins, American nazi party nebo White aryan resistance. Skinheadům kteří smýšleli rasisticky nebo xenofóbně (odpor k jiným rasám) se říkalo BONEHEADS (slang, znamená:Hlupák tupec...). Jako reakce na Boneheads vzniká rocu 1986 v New Yorku hnutí S.H.A.R.P.

9 S.H.A.R.P. Skin Heads Against Racial Prejudice = Skinheadi proti rasovým předsudkům "Sharpové" zaznamenali velký, rychlý přírůstek a začínají vytvářet protiklad WP Skins. "Sharpové" vyvolávají bitky s WP Skins, které docházejí až do extrému -> použití střelných zbraní. Myšlenka protirasistických skinheads brzy přešla i do Evropy. Vznikali různé kapely, vydavatelství hudby a časopisy (zvané fanziny-např. Rytíř, Buldok). Sharps nebyli nijak organizovaní jako někteří WP Skinheads. Občas i navazují vztahy s anarchisty. Svými postoji se blíží k tradičním apolitickým skinheadům. Sharps jsou proti útisku menšin a zastávají myšlenku "PUNKS & SKINS UNITED (jelikož fašističtí skihneads vedou "válku" s příznivci hnutí punk. S.H.A.R.P.S. jsou i u nás od roku 1989).

10 Tradiční Skini Nebyli tak známí v Evropě jako v Británii. Snažili se svojí hudbou a svými časopisy udržet klasický kult Skinheads. O fašistech říkají, že jim ukradli jejich kult, jméno a pro lidi, kteří se o tyto věci nezajímají, je těžké pochopit smysl a myšlenku Skinheadství. Oblékali se hlavně do sportovních značek typu Lonsdale, Ben Sherman či Fred Perry a poslouchali tradiční SKA. Zastávali především stálé partnerské vztahy, dobrou práci a odpor k drogám (nepočítali alkohol). Zatím není jisté, zda se tento kult dostane i do naší republiky a pokud ano, je otázka, zda-li se zde udrží

11 Red Skins Redskins vznikli ve Velké Británii pod vlivem tvorby kapely se stejným jménem. Patří k militantním částem celku levicových křídel. Od "pravých" Skinheads převzali jen image, hrdost na dělnickou práci a typickou skinheadskou nesmlouvavost. U nás se jedná pouze o jednotlivce. Redskins se lišili od typických skinheads v módě tím že nosili červené bundy nebo červené tkaničky v botech...

12 Nápověda V této prezentaci se setkáte s několika tlačítky a to:
Zpět na předchozí stranu Na další stranu Hlavní menu Informace o prezentaci Konec prezentace

13 Informace Informace obsažené v této prezentaci jsou z mých webových stránek ( tyto stránky obsahují další informace ohledně skinheads, punku, ska, ale hlavně je jejich cílem propagovat nerasistické a anti–fašistické myšlenky. Tato prezentace v žádném případě nepropaguje mnohdy pochybné a pro svět zhoubné ideály hnutí skinheads!!!


Stáhnout ppt "Historie hnutí Skinheads"

Podobné prezentace


Reklamy Google