Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa. Zamyslete se Je dostatek potravy pro všechny lidi na světě?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa. Zamyslete se Je dostatek potravy pro všechny lidi na světě?"— Transkript prezentace:

1 Výživa

2 Zamyslete se Je dostatek potravy pro všechny lidi na světě?

3 SUŠENKY 8 sušenek na talíři, řada žáků - berou si každý 1 sušenku, na 9. a 10. nevyjde - zemřou hlady doplnit dalších 8 sušenek a pokračuje to dál z toho závěr - při průměrném věku lidí 50 let 2 lidé z 10 zemřou hlady pokračování: pro 1/2 dětí celá sušenka, pro druhou polovinu jen kousek sušenky z toho závěr - 1/2 lidstva trpí podvýživou (nedostatek potravy nebo nedostatečně hodnotná strava)

4 Zamyslete se 1) Co mají tyto dvě fotografie společného? 2) Zkuste vymyslet příčiny. 3) Napište co nejvíce slov, kterými můžeme pojmenovat Obr. A) a slova, která vystihují Obr. B).

5 Obr. A)Obr. B)

6 Je tohle ideál krásy?????

7

8 Zamyslete se nad tím, co tyto obrázky vyjadřují

9

10 Vidíte souvislost ????????

11 Je pravda: JSTE TO, CO JÍTE?

12 Ukázky potravin Soutěž: Na stole je 15 druhů potravin, které jsou zakryté ubrusem. Každé družstvo vyšle zástupce a ten si po dobu 15 s potraviny prohlíží. Pak se vrátí ke své skupině a nadiktuje jí,co viděl. Vyhrává družstvo s nejvíce správně pojmenovanými potravinami.

13 Potraviny Rozdělit je do hlavních skupin potravin (mléčné, obilniny, ovoce a zelenina, maso, tuky) úkoly pro skupiny: - které složky potravy nám poskytují, proč je jíme, co nám dávají? -jaké důsledky by mohl mít nedostatečný přísun některé z těchto skupin potravin? -prezentace skupin a zhodnocení

14 MOJE Pyramida 1)Nakreslete si pyramidu. 2)Do její základny napište (nakreslete) potraviny, které jíte nejčastěji. 3)Do vyšších úrovní umístěte potraviny, které jíte méně často. 4)Na vrchol patří potraviny, které jíte zřídka. 5)Srovnejte si svou pyramidu s následujícím obrázkem. V čem se shoduje, v čem se liší?

15

16 BMI (Body Mass Index) Výpočet: Vypočítejte si svůj BMI

17 BMI Index tělesné hmotnosti

18 Vysvětlete 1) S pomocí grafů BMI vysvětlete rozdíl mezi nadváhou a obezitou. 2) Jaké jsou podle vás příčiny obezity? 3) Jaká zdravotní rizika obezita přináší? 4) Jak můžeme s nadváhou/obezitou bojovat? 5) Trpí nadváhou/obezitou pouze lidé?

19


Stáhnout ppt "Výživa. Zamyslete se Je dostatek potravy pro všechny lidi na světě?"

Podobné prezentace


Reklamy Google