Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"— Transkript prezentace:

1 Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: vlastnosti bílkovin. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Bílkoviny = proteiny Jsou makromolekulární látky složené z několika set až tisíc molekul aminokyselin spojených peptidickou vazbou. Které druhy atomů bílkoviny obsahují ?

3 Výskyt bílkovin

4 Denaturace bílkovin Prostorové uspořádání řetězce bílkoviny: Působením chemických látek a vyšší teploty se prostorové uspořádání mění, dochází ke srážení neboli denaturaci bílkoviny.

5 Denaturace bílkovin

6 LABORATORNÍ PRÁCE Vlastnosti bílkovin
1) Bílek z jednoho vajíčka protřepej se 100 ml vody. 2) Do 4 zkumavek ve stojanu nalij po 5 ml tohoto roztoku. 3) První zkumavku zahřej nad plamenem lihového kahanu. 4) Do druhé zkumavky přidej 5 ml 9 % kyseliny chlorovodíkové. 5) Do třetí přibližně 3 ml roztoku modré skalice. 6) Do čtvrté organické rozpouštědlo: formalín nebo acetaldehyd …

7 7) Popiš svá pozorování. Co se stalo s bílkovinou ve zkumavkách?

8 Použité obrázky: Učebnice Chemie 9 FRAUS


Stáhnout ppt "Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová"

Podobné prezentace


Reklamy Google