Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OVOCE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OVOCE."— Transkript prezentace:

1 OVOCE

2 JÁDROVÉ OVOCE JABLKA nejvýznamnější ovocný druh plastická plodina
rezistence SLOŽENÍ fruktosa; glukosa, sacharosa, sorbitol škrob kyselina jablečná vitamin C, flavonoidy PPO pektiny patulin

3 JÁDROVÉ OVOCE ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty
protlaky, dřeně lisování tvar sušení velikost pevnost dužniny a slupky šťavnatost, výlisnost barva tmavnutí dužniny chuť Odrůdy: James Grieve; Golden Delicius, Idared; Spartan, Rubín, Jonagold, Šampion; Gloster, Melrose, Topaz /Zvonkové, Boskopské, Ontario/

4 JÁDROVÉ OVOCE Kdoule

5 JÁDROVÉ OVOCE HRUŠKY náročnější na půdu a teplotu nižší vlhkost
tolerantní k znečištění ovzduší (SO2) náročné na skladování SLOŽENÍ fruktosa; glukosa, sacharosa škrob kyselina jablečná, citronová flavonoidy, PPO K, Zn pektiny sklereidy – kaménčitost

6 JÁDROVÉ OVOCE kompoty proslazování zmrazování lisování tvar
ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty proslazování zmrazování lisování tvar sušení velikost pevnost dužniny a slupky kaménčitost hniličení skladovatelnost Odrůdy: Konference, Clappova; Boscova, Williamsova; Lucasova /Solanka, Pařížanka, Hardyho/

7 PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU NEOJÍNĚNOU / ČERVENÉ PECKOVINY
TŘEŠNĚ srdcovky, chrupky, polochrupky teplejší, sušší, chráněné polohy VIŠNĚ sladkovišně, skleňovky, kyselky, amarelky nejméně náročný, tolerantní druh časově rozložená sklizeň PTÁČNICE, MAHALEBKA sklizňové „třešňové týdny“ (IV/V)

8 TŘEŠNĚ, VIŠNĚ SLOŽENÍ glukosa, fruktosa kyselina jablečná anthokyany
ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty šťávy velikost plodů pomazánky pevnost dužniny a slupky proslazování barva dužniny a slupky zmrazování odlučitelnost stopky praskání plodů Odrůdy: Kordia; Kaštánka, Karešova Morela pozdní, Fanal

9 PECKOVÉ OVOCE šarka SE SLUPKOU OJÍNĚNOU / SLIVONĚ
ŠVESTKY PRAVÉ náročnější na vlhkost půdní i vzdušnou méně náročné na teplotu a půdu POLOŠVESTKY, SLÍVY, RENKÓDY, MIRABELKY teplejší, hlubší, vlhčí půdy chráněnější polohy šarka resistentní a tolerantní odrůdy Odrůdy: Stanley, Čačanská, Švestka domácí Zelená renklóda Nancyská

10 SLIVONĚ SLOŽENÍ sacharosa, fruktosa, glukosa
kyselina jablečná, chinová anthokyany, flavonoidy, karotenoidy ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty povidla velikost a tvar plodů sušení pevnost, barva, chuť slupky proslazování pevnost dužniny zmrazování odlučitelnost pecky obsah sušiny a pektinů

11 PECKOVÉ OVOCE SE SLUPKOU PLSTNATOU – meruňky, broskve, (mandle)
MERUŇKY náročné na půdu (provzdušněnost) citlivé na kolísání teplot BROSKVE broskve pravé, tvrdky (cling), nektarinky okrajová oblast pěstování náročné na půdu, teplotu, závlahu SLOŽENÍ sacharosa, glukosa, fruktosa kyselina citronová (broskve), jablečná karotenoidy P, K amygdalin

12 BROSKVE A MERUŇKY kompoty protlaky, džemy nektary proslazování
ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary proslazování zmrazování sušení tvar a velikost barva a loupatelnost slupky barva a pevnost dužniny odlučitelnost pecky Odrůdy Velkopavlovická Redhaven, Envoy, Flamingo

13 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY
RYBÍZ červený, bílý písčitohlinité půdy s dobrou zásobou vláhy střední a vyšší polohy RYBÍZ černý vyšší nároky na půdu a klima dostatek živin a vláhy ANGREŠT vyšší nároky na půdu než rybíz odolnější k nízkým teplotám SLOŽENÍ fruktosa, glukosa kyselina citronová kyselina šťavelová vitamin C, (E), flavonoidy pektin

14 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY
ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy šťávy, vína zmrazování délka a kompaktnost hroznů velikost bobulí barva technologická zralost Holandský červený

15 DROBNÉ OVOCE - BOBULOVINY
BORŮVKA, BRUSINKA, KLIKVA sbírané lesní plody kulturní odrůdy SLOŽENÍ kyselina benzoová (vakciniin), šťavelová vitamin C, anthokyany glykosidy VYUŽITÍ kompoty, šťávy, zmrazování, sušené plody

16 DROBNÉ OVOCE - JAHODY JAHODNÍK vytrvalá bylina
jahodník velkoplodý – jahodník obecný nároky na půdu, teplotu a vláhu poškození květů mrazem SLOŽENÍ kyselina citronová; šťavelová, salicylová vitamin C, anthokyany lipidy

17 JAHODY kompoty protlaky, džemy nektary zmrazování proslazování
ZPRACOVÁNÍ A TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY kompoty protlaky, džemy nektary zmrazování proslazování velikost a tvar, dutiny vybarvení plodu probarvení dužniny postavení kalichu zanoření nažek Odrůdy: Elsanta, Senga sengana, Dukát

18 DROBNÉ OVOCE – MALINY, OSTRUŽINY
souplodí drobných peckoviček plané nebo kulturní MALINY - oddělitelné od květního lůžka OSTRUŽINY - pevně srostlé s lůžkem kompoty pomazánky šťávy zmrazování velikost a soudržnost plodů barva

19 VINNÁ RÉVA nenáročná na půdu a vodu nároky na teplo; poloha
SLOŽENÍ glukosa, fruktosa kyselina vinná; jablečná, citronová flavonoidy, resveratrol TECHNOLOGICKÉ POŽADAVKY šťávy kompoty velikost a barva bobulí (rozinky) síla slupky semena


Stáhnout ppt "OVOCE."

Podobné prezentace


Reklamy Google