Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Kůže a kožené zboží
2
Základní pojmy Kůže je vrchní pokryv těla obratlovce, pro stažené kůže menší velikosti se používá výrazu kožka. ČSN Useň je vyčiněná kůže, jejíž vláknitá struktura zůstala v podstatě zachovaná, chlupy mohou nebo nemusí být odstraněny, kůže může být rozštípnutá na vrstvy nebo rozdělena na části před nebo po činění, tloušťka povrchové úpravy nesmí být větší než 0,15 mm. (ČSN )
3
Histologie kůže mikroskopická a makroskopická stavba: buňky, tkáně,
pokožka, chlupy (srst), škára podkožní vazivo
4
Histologie kůže Z chemického hlediska je kůže složena z těchto hlavních složek: voda bílkoviny tuky popeloviny (minerální látky) řada nečistot organických i anorganických.
5
Struktura kůže 1 5 2 3 4 6 7
6
Vrstvy kůže 1 2 3 4 1 pokoža s rohovitou vrstvou, 2 papilární část škáry, 3 retikulární část škáry, 4 podkožní vazivo
7
Dělení kůží podle suroviny
Hovězina Teletina Vepřovice Konina Kozina Skopovice Divočina Hadí kůže Rybí kůže Krokodýlí kůže Pštrosí kůže
8
Dělení kůží podle jakosti
Jadrná Prázdná kůže (rozběhlá) Padlice – z uhynulých zvířat Rozpáraná kůže Nerozpáraná kůže
9
Dělení kůže Kůže se zpracovávají vcelku nebo po částech, rozdělené.
Dělí se: v ploše (kruponování) v tloušťce (štípání)
10
Štípání 1 useň 2 nůž 3 podávací válec 4 opěrné válečky
6 unašecí válec 7 stůl
11
Kruponování Přední nožina Přední půlka krajiny štika Střed krajiny
Zadní půlka krajiny Zadní nožina
12
Kruponec a vaz vaz kruponec
13
Krupon, slabiny, obza krupon slabina obza
14
Členění kožešnické kůže
hřbet vaz zadek stránky
15
Konzervace kůží před zpracováním
snížením teploty (zmrazení) snížením obsahu vody (sušení) chemickou změnou bílkovin (solení)
16
Koželužské zpracování kůže 1. výroba holiny:
Námok Odtučňování Loužení Mízdření Orážení Omykání Štípání Kruponování Moření (pomocí enzymů)
17
Koželužské zpracování kůže 2. činění:
Piklování Činění: - přírodním tříslem - minerálními látkami (chromčinění) - činění aldehydy - činění tukem (zámišové činění) - kombinované činění
18
Koželužské zpracování kůže 3. předúprava:
Odvodňování Neutralizace a praní Přečiňování Vyrážení (vyrovnání záhybů) Mazání Plnění Sušení (na %)
19
Koželužské zpracování kůže 4. konečná úprava:
Sušení Vlhčení Měkčení Napínání Broušení, kartáčování Leštění Lícování (dezénování) Apretování Tukování
20
Koželužské zpracování kůže 5. ostatní operace:
Třídění Měření plochy Měření tloušťky Vážení Balení
21
Příklady ceny usní (TOPAZ)
Druh usně – název Cena bez DPH za dm2 (Kč) Kozlečina 12,30 Roček jemný 8,80 Kozina ,40 Teletina napa 8,10 Teletina čalounická 12,30 Jelen New Zealand 12,30
22
Členění kožedělného průmyslu
Prvovýroba: -koželužský (zpracování kůží na usně) -kožešnický (zpracování kůží na kožešiny) Druhovýroba: -obuvnický -galanterní -rukavičkářský -oděvní -čalounický a autočalounický -sedlářský, brašnářský a sportovních pomůcek -ochranných pomůcek -technických výrobků -ostatní (knihařský, hračkářský,…..) -doplňkový (zpracování vedlejších produktů prvovýroby)
23
OBUV
24
Části obuvi
25
Svršek
26
Podšívka
27
Podešev
28
Značení obuvi Výrobce, případně dovozce Velikost obuvi
Účel použití obuvi Označení materiálového složení hlavních částí obuvi
29
Označení pravé kůže
30
Označení povrstvené kůže
31
Textilní materiály
32
Ostatní materiály
33
Typy obuvi Vycházková Sportovní Společenská
34
Derbová obuv
35
Nártová obuv
36
Sponková obuv
37
Historie mokasínů Původně obuv z jednoho kusu usně
38
Pantoflová obuv
39
Lodičky
40
Systém značení obuvi Metrický (cm) 10 mm (5 mm)
Francouzský (steh) 6,66 mm (0) Anglický (inch – palec) Americký (inch - palec) 1/3 inch = 8,4mm inch = 4,2mm (1/6 inch = 4,2mm) MONDOPOINT (mm) 5 mm (0)
41
Příklady velikostí dámské obuvi
Metrická 22½ ½ ½ 25 25½ 26 26½ 27 27½ 28 Francouzská Anglická 2½ ½ ½ ½ ½ ½ 8 Mondopoit
42
Značení šíře obuvi E nejužší F G H I J K M nejširší
43
Vysoké podpatky ?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.