Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Fyziologie výživy Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_1 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
2
FYZIOLOGIE VÝŽIVY ZÁKLADNÍ POJMY
3
Tělo vyžaduje pravidelný příjem potravy, aby bylo
zásobeno dostatečným množstvím energie. Potřebuje také pravidelné zásobování tekutinou, aby nahradila vodu, která tělo opouští v podobě moči a potu. Hlad je signalizován prostřednictvím žaludku. Žaludek je prázdný a krev transportuje málo živin. Tato informace je odeslána do hypotalamu, který stimuluje vyvolání pocitu hladu. Při pocitu žízně jsou ústa a jazyk suchá, tato informace je také odeslána do hypotalamu, který vyšle příslušné informace.
4
K příjímání potravy nás nutí hlad.
Hlad ani chuť k jídlu nás neinformují o tom, zda složení stravy a množství bylo správné. Proto při výběru stravy, jejího množství a složení, ale i podmínek jejího přijímání musí člověk využít svých rozumových schopností. Člověk tedy musí vědomě svůj způsob stravování usměrňovat, má využít všech současných poznatků a stravovat se racionálně.
5
Výživa je proces uspokojování fyziologických potřeb organismu přívodem potravy.
Fyziologická potřeba výživy je potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu. Zabývá se jí věda o výživě, která zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu poživatin zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje, přípravě a stravování.
6
Látková přeměna – metabolismus je fyzikálně chemický pochod v organismu.
Stravitelnost je práce organismu potřebná na trávení pokrmů. Vyjadřuje se v čase. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a na technologické úpravě. Proto se hůře stravitelným pokrmům zvyšuje stravitelnost vhodnou technologickou úpravou.
7
Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy
Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy. Dělí se na potraviny, nápoje a pochutiny. Potraviny jsou poživatiny s výživovou hodnotou. Pochutiny jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu – káva, čaj, koření, kakao. Strava je vše, co slouží k lidské výživě.
8
Jídlo je strava rozdělená na jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu.
Pokrm jsou poživatiny upravené podle receptury. U nás je obvyklé rozdělení jídel na: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
9
Opakování Čím se zabývá věda o výživě?
Co znamená hygiena oběhu poživatin? Vysvětlete pojem stravitelnost potravin. Co jsou poživatiny? Co jsou pochutiny? Vysvětlete pojem jídlo. Vysvětlete pojem pokrm. Jaké znáte technologické úpravy pokrmů?
10
Odpovědi k opakování Věda o výživě zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam pro lidský organismus. Hygiena oběhu potravin zahrnuje hygienu potravin při výrobě, skladování, přepravě, prodeje, přípravě a stravování. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a technologické úpravě.
11
Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy
Je vše co člověk používá za účelem plnění funkce výživy. Dělíme je na potraviny, pochutiny a nápoje. Jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou ani biologickou hodnotu, řadíme sem kávu, čaj, kakao, koření. Je strav rozdělená ne jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu. Jsou poživatiny upravené podle určité receptury. Dušení, smažení, pečení, vaření, grilování.
12
Zdroje http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/fyziologievyzivy.htm
ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.