Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIzabela Fišerová
1
Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY
2
Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů a odborného výcviku autor Mgr. Martina Šuráňová
3
Výukový materiál pro 2. ročník, Odborný výcvik
4
Víno podáváme vždy před jídlem Nejdříve podáváme mladá potom starší vína Víno servírujeme v pořadí bílé, růžové, červené Podle zbytkového cukru podáváme vína v pořadí suchá, polosuchá, polosladká, sladká
5
Rozlévaná vína podávání lahvového vína v jednoporcových skleničkách nebo džbáncích Čepovaná vína Prodej sudového vína Lahvová vína
6
Šumivá vína 4 - 6⁰C Bílá vína 8 - 12⁰ Růžová vína 11 - 12⁰C Červená vína 14 - 16⁰C Vyzrálá červená těžká vína 16 - 18⁰C Musíme myslet na to, že víno při nalití do skleničky zteplá. Proto víno při otevírání by víno mělo mít o 2⁰C méně.
7
Kvalitní víno potřebuje kvalitní sklenici Sklo by mělo být nejlépe čiré bez brusu a barevných odstínů. Na vyšších stopkách Vyšších obsahů
8
Menší objem než na červené víno Objem cca 150 – 300ml Otevřeného tvaru
9
Obsah může být 300 až 460 ml Uzavřeného tvaru – balónovité, lépe se rozvine buket vína
10
Miska, špička, flétna Podle nejnovějších trendů je nejvhodnější sklenice typu flétna, aby se co nejlépe projevilo perlení.
11
Má svá ustálená, mezinárodně platná pravidla. Dodržujeme tento postup: Objednávka Prezentace Otevření Degustace Nalévání dolévání
12
Víno servírujeme z keridonu, kde ho přineseme v termoizolačním tubusu Láhev prezentujeme hostiteli z levé strany Při prezentaci je nutno uvést Odrůdu Ročník Oblast a podoblast O jaké víno se jedná Jakostní odrůdové Jakostní odrůdové s přívlastkem
13
Odstraníme kapsli malým ostrým nožíkem Zašroubujeme vývrtku do středu korku Neotáčíme lahví Neprovrtáme korek skrz Velikost korku musíme odhadnou, čím kvalitnější víno, tím delší korek Vytáhneme opatrně korek téměř celý a zbytek vyjmeme kývavým pohybem Přivoníme ke korku Pokud jeho vůně naznačuje vadu vína, vyměníme láhev Dáme hostu korek na podšálku ke kontrole
14
Zeptáme se hostů, kdo bude degustovat - ochutnávat Nejčastěji je to hostitel Nalejeme degustační porci – max. 1/3 skleničky Po smyslovém posouzení dá host souhlas k nalévání Při nalévání postupujeme podle společenských pravidel od nejčestnějších hostů a naposledy dolejeme hostiteli
15
Víno nesplňuje jeho očekávání Objedná si jiné – účtujeme všechno Víno je vadné Nemůže být hostu účtováno Ztráta jde na účet provozovny, skladníka nebo dodavatele Otevřeme jinou láhev
16
Hostům doléváme poté, co první host vyprázdní sklenku Můžeme dolévat bílá i červená vína Provzdušní se Dolétím se víno ve sklenici zchladí
17
Servis růžových a červených vín je základním způsobem servisu vín obdobný U servisu červených vín nepoužíváme termoizolační tubus
19
DVOŘÁK, I. Sommelier povolání budoucnosti. Praha:2001. ISBN 80-903019-1-6 MATHÉ I., ŠPAČEK L. Etiketa. Praha: BB/art s.r.o, 2005. ISBN 80-7341-564 SALAČ, G. Stolničení. Praha:Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7 ŠEVČÍK L., DVOŘÁK I. Sommelierství-umění podávat víno hledání pravdy o víně. Praha:2002. ISBN 80-247-0188-X
20
Vinařská oblast Morava/Vína z Moravy, vína z Čech [online ] dostupný na http://www.wineofczechrepublic.cz/2-1-vinarska- oblast-morava-cz.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.