Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_19 Název DUMu: Koření - tropické Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:
2
Koření tropické a subtropické
Povzbudivé pochutiny Koření tropické a subtropické
3
Význam koření díky éterickým olejům a silicím se dodává tomuto koření charakteristickou chuť a vůni podporuje trávení přidávají se do jídel na zlepšení chuti využívá se i do exotických jídel
4
Tropické a subtropické koření
Jsou části rostlin zpravidla sušených: plodů semen květů poupat kůry listů a natí kořenů a oddenků
5
Druhy koření Plody a semena
Pepř –plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Známe pepř černý, zelený, bílý a červený. Je to nejznámější a nejčastěji používané koření, nejvíce do polévek, omáček, marinád..
6
Kayenský pepř - zvaný též jako chilli koření,nejde o plod pepřovníku, získává se z jemně mletých pálivých papriček chilli. V kuchyni se využívá do gulášů, do omáček, paštik, na masa , na ryby… Nové koření – pochází z Jamajky, roste na pimentovníku – zelený strom, jehož bobule se suší na slunci. Hodí se do marinád, dává se do polévek, omáček... Nové koření
7
Muškátový oříšek - je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého. Toto dochucovací koření se přidává do polévek, omáček, při úpravě ryb, drůbeže, do zavářek a do pečiva Muškátový květ – jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. V kuchyni má stejné využití jako oříšek Muškátový květ Muškátový oříšek
8
Vanilka – je plod / lusk/ popínavé orchideje, dodává chuť a vůni pokrmům, ochucuje kompoty, moučníky, zmrzliny, čokoládu i pudinky Badyán – voní podobně jako anýz,, má ale výraznější chuť. Používá se při výrobě likérů, cukrovinek, perníků, do svařených vín… Badyán
9
Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce
Květy a poupata Hřebíček – jsou to sušená květní poupata stromu hřebíkovce Kapary – jsou to nerozvinutá poupata květů keře kapary. Poupata se nakládají do octa nebo do soli. Použití – při přípravě rybích pokrmů, jako koření do omáček, ve studené kuchyni Hřebíček
10
Které koření roste na stromu zvaném pimentovník
Kayenský pepř Kurkuma Vanilka Muškátový květ Pepř Skořice Badyán Nové koření
11
Levandule – sušené květy a listy levandulového keře
Levandule – sušené květy a listy levandulového keře. Používá se k přípravě aromatických druhům masa – jehněčí, skopové, zvěřiny či ryb. U nás se využívá méně, více ve středomořské kuchyni – španělské, francouzské nebo italské Šafrán –je nejdražší a vzácné koření.Jsou to blizny šafránovitých květů. Šafránem se přibarvujeí polévky, omáčky, rýže, moučníky, lihovíny nebo sýry Šafrán Levandule
12
Kůra Skořice – mletá nebo celá – se přidává do kompotů, do svařeného vína, moučníků, sladkých kaší, do perníku, také do slaných pokrmů
13
Kořeny a oddenky Kurkuma – podobá se zázvoru i vůní, má výrazně žlutou barvu a nahořklou chuť.Používá se do směsí, např. karo koření, worčestrové omáčky, také k barvení másla a sýrů, rýžových pokrmů a omáček Galgán – oddenek podobný zázvoru, pochází z Číny, má palčivou nahořklou chuť, přidává se pod maso, do hořkých a alkoholických nápojů
14
Zázvor – prodává se sušený, čerstvý i kandovaný, je součást kari koření. Přidává se do likérů, cukrovinek, bonbónů, zázvorové limonády a piva do orientálních masových pokrmů a salátů
15
Které tropické koření se pěstuje pro květ ?
muškátový oříšek skořice šafrán bobkový list kapary hřebíček kurkuma
16
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.