Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_16 Název DUMu: Cukry Pro obor vzdělávání: 65 – 51 – E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Cukry

3 Význam a druhy cukru je energeticky vysoce hodnotná potravina
v lidském těle se rychle vstřebává a zužitkovává jsou lehce stravitelné a dodávají tělu energii u nás se užívá cukr řepný – z cukrové řepy jinde se vyrábí z cukrové třtiny v zahraničí se jako sladidlo používá javorový sirup

4 Cukrová řepa

5 Další druhy cukru v kuchyni se často nepoužívají běžně, ale pro zdraví člověka jsou velmi důležité jsou obsažené v mléce, v čerstvém ovoci, vinných hroznech…. sacharóza – řepný a třtinový cukr maltóza – sladový cukr laktóza – mléčný cukr glukóza – hroznový cukr fruktóza – ovocný cukr BRIDŽ TŘTINOVÝ CUKR

6 Tržní druhy cukru Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává:
krystalový – hrubý, polojemný, jemný a krupice, hygienicky balený práškový – pudr a moučkový cukr kostkový – kostkový, Bridž, moka a hygienicky balené kostky homole a homoličky – především k vývozu homole cukru mokka kostky

7

8 Nerafinovaný cukr – hnědý cukr- má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, z hlediska zdravé výživy je hodnotnější Rafinovaný – bělený- neobsahuje biologicky cenné živiny, dodává tělu pouze energii a ochucuje

9

10 Cukry obohacené vanilkový a skořicový cukr – slouží k dochucování moučníků želírovací cukr – pro výrobu marmelád, zavařenin a rosolů barevný cukr – ke zdobení pečiva a čokoládových výrobků

11 Použití cukru v kuchyni
ke slazení nápojů ke slazení pokrmů při přípravě moučníků a zmrzlin

12 Skladování cukru v suchých skladech teplota kolem 15ºC
bez slunečního světla

13 Cukr laktóza je obsažen
v jablku v hroznovém víně v cukrové řepě v cukrové třtině v medu v mléce

14 Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google