Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_15 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum:
2
Tuky
3
Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu
v tucích jsou rozpustné vitamíny ADEK mají barvu bílou, žlutou, zelenožlutou, čirou některé mají charakteristickou vůni i chuť např. máslo, olivový olej, sádlo… přepálením tuků vznikne akrolein – rakovinotvorná látka
4
Druhy tuků Podle původu: živočišné tuky rostlinné tuky
Podle konzistence: tuhé mazlavé tekuté
5
Živočišné tuky jsou to tuky jatečných zvířat - vepřové sádlo
- hovězí a skopový lůj máslo – vyrábí se stloukáním pasterované smetany husí a kachní sádlo – při pečení se vypéká rybí tuk – získává se při zpracování ryb, je velmi zdravý a cenný pro obsah vitamínu a dalších látek
6
Vepřové sádlo škvaření sádla krájené sádlo syrové sádlo škvarky
vyškvařené sádlo
7
Máslo mléčný výrobek obsahuje minimálně 80% mléčného tuku
kolem 16% vody mléčnou sušinu ( bílkoviny a laktózu) vzniká stloukáním pasterované smetany říká se tomu“ zpevňovací“ způsob výroby chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin je vhodné pro studenou kuchyni, ne na smažení
8
Historická máselnice
9
Vepřové sádlo živočišný tuk, který se získává z podkožního tuku prasat
má vysokou energetickou hodnotu, používá se jak pro studenou kuchyni, tak na smažení a pečení
10
Který vitamín je rozpustný v tuku
C A B² D E PP K B 12 B6
11
Rostlinné tuky získávají se ze semen, plodů a dužiny těchto rostlin
řepka olejka slunečnice podzemnice olejná hořčice mák sója len ….
12
Typy tuků tukový průmysl vyrábí: jedlé oleje stolní margaríny
ztužené pokrmové tuky….
13
Dovážené druhy tuků olivový olej ořechový olej sezamový olej
kokosový olej… Pro zdravou výživu jsou velmi cenné olivové oleje - panenské
14
Druhy tuků podle konzistence
Tuhé tuky – rostlinné a živočišné Iva Omega Kosmos Lukana Ceres soft Planta…..
15
2) Mazlavé tuky – rostlinné a živočišné - Hera - Perla - Rama - Stella - Alfa máslo - Sádlo a máslo - margaríny
16
3) Tekuté oleje – rostlinné
Slunečnicový Olivový Vegetol Vitol Brölio Lukana
17
Použití tuků v kuchyni Máslo - do pomazánek, moučníků, předkrmů, na zjemnění omáček, bílých polévek, při pečení masa přichucujeme šťávu i omáčku Ztužený tuk - na smažení pokrmů, těst, v cukrářství se používá do krémů a čokoládových polev Vepřové sádlo - jako pomazánka na chleba ( škvarkové sádlo), na přípravu bramboráků, bramborové polévky, na omašťění pokrmů, dušeného zelí…
18
Olej – používá se při dušení, pečení, k přípravě majonéz, dresinků,
ve studené kuchyni , na zálivky, na saláty, nejvhodnější je olej olivový – lisovaný za studena, ale také olej slunečnicový Mazlavé tuky – margaríny – jsou směsí emulzí tj. vody, mléka a tuku Sluna – vhodná na pomazánek, do pečiva Rama – vhodná do pomazánek, k pečení Hera – vhodná do všech druhů těst, krémů a pomazánek
19
Perla – je výborná do pečiva, k pečení,
dušení, do pomazánek, Flóra – hodí se do pomazánek Bylinkové oleje – (oleje ochucené bylinkami) Bazalkový Česnekový Saturejkový Červený olej chilli…
20
Urči tuky živočišného původu
Perla Slunečnicový olej Olivový olej Máslo Sádlo Rama Lůj Hera Omega
21
Skladování tuků sklady nebo chladírny teplota kolen 0°C až 5°C
sklady musí být čisté suché bez cizích pachů dobře větratelné bez přítomnosti slunečního světla
22
Vady tuku žluknutí plíseň pach vady obalu
23
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.