Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_06 Název DUMu: Směry ve výživě Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. Autor: Bc.Kubová Alena Datum:
2
Směry ve výživě Smíšená strava obsahuje všechny druhy živin
minerálních látek vitamínů tekutin strava má být plnohodnotná (kvalitativně i kvantitativně) nevyváženost stravy může způsobit zdravotní problémy
3
Vyber správné druhy základních živin
fosfor bílkoviny sacharidy vápník tuky voda
4
Syrová strava obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek, které se varem ničí napomáhá lepšímu procesu trávení vhodná do běžného jídelníčku formou zeleninových salátů a syrového ovoce Rostlinná strava – zelenina a ovoce Živočišná strava – mléko a mléčné výrobky
5
V případě tepelného zpracování:
volíme takový čas a způsob přípravy, aby nedošlo k snížení biologické hodnoty a strava byla stravitelná a chutná
6
Nadbytek bílkovin, tuků, sacharidů ve stravě
Bílkoviny – nadměrný podíl v potravě není škodlivý, neukládají se jako tuky Sacharidy / cukry/ - nadbytek je škodlivý, mění se v tuk, vznik obezity- způsobuje různá onemocnění, výskyt zubního kazu Tuky – tělu škodlivý, vznik obezity – způsobuje různá civilizační onemocnění
7
Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu
Výživový směr založený na přijímání tepelně neupravených potravin – zvl. rostlinného původu Vegetariánská strava - uznává pouze rostlinnou stravu vylučuje veškerou živočišnou stravu, hlavně maso, včetně ryb a kuřat rostlinná strava je energeticky málo vydatná je biologicky nedostatečná pro děti nevhodná, potřebují k růstu, maso, mléko, mléčné výrobky
8
rostlinné bílkoviny nemohou nahradit bílkoviny živočišné
z malé části pouze soja, B¹² sója
9
Veganství využívá k potravě rostlinnou stravu
je to přísnější typ vegetariánství Z jídelníčku vyřazuje mléko mléčné výrobky vejce jde o stravu bez masa vlna, hedbvábí a kůže, med
10
Vitariánství ovoce, ořechy, semena a jiné plody
fazole, rajčata a okurky, dýně vyhýbají se bramborám, špenátu způsobuje nedostek vitamínu - D minerálních látek – Ca, Zn, Fe způsobuje negativní psychologické vady hlad nevhodné pro děti
11
Makrobiotika Klade důraz na konzumaci: celozrnné stravy
čerstvé zeleniny luštěniny obilovin / např. pokrmů z pohanky…/ maso a živočišné bílkoviny zcela neodmítá odmítá dráždivé a ostré koření pohanka
12
Vegetariáni odmítají tyto potraviny
Maso Mléko a sýry Ovoce a zeleninu
13
Makrobiotický talíř Tvoří : 50 – 70 % - celozrnných potravin
% - zeleniny hlavní zásadou je zajistit dostatek minerálních látek, vitamínů a vlákniny
14
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.