Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."— Transkript prezentace:

1 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu DŮM.č15 Nástroje platebního styku –Platební karty Autor PhDr. Alena Švepešová Tematická oblast Mikroekonomie – bankovnictví Anotace DUM je určen pro výklad učiva pro předměty Mikroekonomie, Chod podniku, Ekonomická cvičení -oblast bankovnictví .- Nástroje platebního styku – platební karty. Ročník Obchodní akademie, Ekonomické lyceum – 3.ročník, Nástavbové studium – 2. a 3. ročník Datum tvorby Listopad – prosinec 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Nástroj platebního styku –PLATEBNÍ KARTY
Zpracovala : PhDr. Alena Švepešová Použitá literatura:Bankovnictví učebnice, B. Šenkýřová, Grada ISBN , DVOŔÁK, Petr. Bankovnictví pro bankéře a klienty. 3. přepracované a rozšířené vyd. Praha: Linde, ISBN X,Dluhopisy pro střední školy a veřejnost,M.Šmíd, 1999

3 Platební karta nástroj určený k bezhotovostním platbám, které jsou nejčastěji vydávány fyzickým i právnickým osobám bankou Licenci k vydávání platebních karet může vlastnit i družstevní záložna nebo úvěrová společnost. vystavení je za poplatek (nebo je již započten)

4 Nejznámější společnosti vydávající platební karty
1.American Express (USA) 2.Diners Club (USA) 3.Discover Financial (USA) 4.JCB Card (Japonsko) 5.MasterCard (USA) 6.Visa (USA, Spojené království Zdroj :

5 Podle typu provedení karty
Embossované karty – mají na sobě vyražené, tzv. vroubkované písmo, embossing. Lze s nimi platit jak na mechanických snímačích nazývaných imprintery, tak i na elektronických platebních terminálech (POS) Elektronické karty – zcela hladké karty určené pouze pro elektronicky provedené transakce v platebních terminálech (POS). Virtuální karty – platební karty určené k platbám na internetu nebo k transakcím bez přítomnosti karty. Nejčastěji dostanete pouze číslo platební karty, které může být vytištěno např. jen na papíře, přijde vám formou SMS zprávy nebo jej uvidíte pouze v náhledu internetové aplikace Zdroj :

6 Elektronické karty Obrázek použit z:http://www. google. cz/imgres

7 Embossované karty Použito z :http://www. google. cz/imgres

8

9 Virtuální karty

10 Podle zabezpečení karty
Karty magnetické – platební karta je vybavena pouze magnetickým proužkem. Karty čipové – platební karta má pouze čip, magnetický proužek chybí. Karty hybridní – platební karta obsahuje čip i magnetický proužek. Karty bezkontaktní – platební karta obsahuje bezkontaktní technologii umožňující na dálku přenášet transakční údaje.

11 Karty magnetické Obrázek použit z:http://www. google. cz/imgres

12 Karty čipové Obrázek použit z:http://www. google. cz/imgres

13 Bezkontaktní platby bezkontaktně – pouhým přiložením ke čtečce. Díky nové technologii je možné při platbách do 500 Kč zaplatit kartou bez nutnosti zadání PIN a bez vkládání karty do čtečky.

14 Podle formy vyúčtování transakcí
Debetní karty – transakce je zúčtována neprodleně po obdržení informace o její výši. V praxi jde v průměru o 3–5 dnů. Tyto karty jsou vydávány pouze k bankovním účtům. Kreditní karty – při platbě kartou je možné využívat bezúročné období. Po obdržení výpisu transakcí kartou máte dvě možnosti: buď vše plně uhradíte a nebudete platit úroky, nebo uhradíte alespoň povinnou minimální splátku. Jsou vydávány k úvěrovým účtům. Charge karty – jde o karty s odloženou splatností. Po obdržení výpisu transakcí kartou musíte své závazky bezpodmínečně uhradit v plné výši. Karta je obdobou faktury: využíváte služby, přijde výpis a do data splatnosti jej zaplatíte. Účet v bance až na výjimky není podmínkou. Předplacené karty – nejprve vložíte na platební kartu finanční prostředky a teprve poté s ní můžete platit. Není nutný účet v bance, platební karty mohou být i anonymní nebo sloužit jako dárky.

15 Rozměr karty standardní rozměry 85,6 × 54 mmObrázek použit z:

16 NÁLEŽITOSTI PLATEBNÍ KARTY
Vydavatel karty - označení banky, která jako člen mezinárodní asociace vydává pro své klienty platební karty, instaluje bankomaty a vybavuje obchodníky, kteří s bankou spolupracují, platebními terminály Logo systému - logo systému platebních karet, do něhož je banka zapojena, u nás nejčastěji VISA, nebo MasterCard. Velké banky jsou obvykle členy více karetních systémů a mohou proto vydávat platební karty dle přání klientů Datový čip - obsahuje identifikační údaje platební karty a při spojení se správně zadaným PIN umožní bance rozpoznat korektní transakci a povolit ji. Číslo karty- jedinečné číslo karty v platebním systému; karta je použitelná pouze s korektně zadaným PIN, přiřazeným bankou, nebo oprávněným držitelem ke kartě Jméno majitele - platební karta je vydávána majiteli běžného účtu, nebo s jeho souhlasem další osobě, např.: rodinným příslušníkům Expirační doba - označuje poslední den měsíce a roku, v němž lze provést s kartou transakci (zaplatit, nebo vybrat hotovost). V současnosti jsou platební karty vydávány obvykle na 3 roky Magnetický proužek - Na rubové straně karty jsou na nosiči (jako na magnetofonovém pásku) uvedeny identifikační údaje platební karty. Magnetický proužek je předchůdcem v současnosti užívaného čipu, nicméně na kartě se stále uvádí Podpisový proužek - Při osobním předání se držitel karty podepisuje před pracovníkem banky, je-li karta zasílána poštou, pak se na kartu podepisuje před aktivací karty první transakcí. Obsluha terminálu (pokladní) má právo odmítnout provedení

17 POUŽITÍ PLATEBNÍ KARTY – OBSLUŽNÁ TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ –bankomat Obrázek použit z :

18 Samoobslužné zařízení
První bankomat byl vyvinut a postaven americkým vynálezcem Lutherem Georgem Simjianem. Byl instalován v roce 1939 v New Yorku. První bankomat vydávající hotovost byl umístěn v bance Barclays v Enfieldu (VB) 27. června Systém DACS (De La Rue Automatic Cash System) přijímal jednorázové poukázky, které si automat ponechal a vydával za ně obálky s deseti librami. Prvním zákazníkem bankomatu byl herec Reg Varney (VB).První on-line bankomat na území Česka (Československa) byl nainstalován pro Komerční banku a to 19. února 1992 v Praze na náměstí Republiky (Na Příkopě 28, dnes Česká národní banka).Zdroj:

19 Bankomaty Současné bankomaty jsou napojeny na autorizační systém
ověřuje pravost informací uložených na platební kartě, vyžaduje zadání správného PIN kódu výběr ověří proti dostatečnému zůstatku na účtu

20 Mobilní platební modul Obrázek použit z:http://www. kodys

21 Video - ://www.youtube.com/watch?v=wWr54c4nuhs


Stáhnout ppt "Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá."

Podobné prezentace


Reklamy Google