Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPRAVA letecká pozemní – silnice, železnice námořní a říční potrubní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPRAVA letecká pozemní – silnice, železnice námořní a říční potrubní."— Transkript prezentace:

1 DOPRAVA letecká pozemní – silnice, železnice námořní a říční potrubní

2 Úvod Letecká doprava je nejrychlejší
a nejpohodlnější způsob dopravy na velké vzdálenosti. Rozdělení: Vysokonákladové aerolinky Ztrátové aerolinky Soukromá letadla a tryskáče

3 Fakta: Letecká doprava je mnohem levnější než jiný způsob dopravy. Námořní a pozemní doprava vás vyjde finančně mnohem více a strávíte tak i více času cestováním a plánováním. Proto si mnoho lidí oblíbilo létání, buď veřejnou dopravou nebo soukromým letadlem.

4 Historie letecké dopravy
- 18. st. – první pokusy s balóny – první let horkovzdušným balónem – bratři Mongolfierové – první let řiditelnou vzducholodí „Zepellin“ – první let – američan Whiteheap; o rok později – bratři Wrightové – 1. dálkový let Ing. Kašpara – z Prahy do Pardubic - 1. svět. válka – velký vzestup díky vojenským účelům; po válce se přenáší i do civilní dopravy - ve 20. letech – v Německu – 1. pravidelná linka - ve 20. – 30. letech – civilní letectví – rozvoj - ve 20. letech – 1. přelet Atlantiku - ve 30. letech – 1. tryskový letoun – 1. letadlo dosáhlo rychlosti zvuku (1 MACH) - v 50. letech – charterové lety

5 Boeing 747 Boeing 747 byl donedávna největší dopravní letoun světa. Nyní je druhý největší po Airbusu A380. Uveze až 524 cestujících. Má celkem 3 paluby, horní patro jen přes část délky letadla, spodní patro a nákladový prostor.

6 Nehody

7 Letecké společnosti Adria Airways, Aer Lingus, Aeroflot, Aerosvit Airlines, Air Baltic, Air Berlin, Air Canada, Air Europa, Air France, Air Malta, Air Mauritius, Air New Zealand, Alitalia, All Nippon Airways, American Airlines, Australian Airlines, Austrian, Bangkok Airways, Belavia, BmiBaby, British Airways, British Midland Airways, Bulgaria Air, Cathay Pacific, Cirrus Airlines, Click4Sky – Clickforsky, Condor, Continental Airlines, Croatia Airlines, ČSA, Delta Airlines, Easyjet, Egyptair, El Al, Emirates, Eva Air, Finnair, Fischer Air, Flybe, Hahn Air, China Airlines, Iberia, Iceland Air, Jal Japan Airlines, Jat Yugoslav Airlines, Jet Airways, KLM, Korean Air, Kuwait Airlines, LOT, Lufthansa, Malaysia Airlines, Malev, Martinair Holland, Northwest Airlines, Olympic Airways, Pulkovo, Ryanair, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airlines - SAS, Singapore Airlines, Slovak Airlines, Smart Wings, SN Brussel Airlines, South African Airways, Swiss Airlines, Tam Brazilian Airlines, Tap Portugal, Tarom, Thai Airways International, Turkish Airlines, United Airlines, US Airways, Vietnam Airlines, Volare Airlines.

8 LETECKÁ DOPRAVA Praha - Ruzyně Karlovy Vary Ostrava - Mošnov
Brno - Tuřany Kunovice Ruzyně

9 HISTORIE Doprava hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová
cesta HISTORIE

10 HISTORIE zemské obchodní stezky 12. až 14. století

11 ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA Praha Bohumín Česká Třebová Brno Přerov Břeclav
první železniční tratě postavené před rokem 1854 Praha Bohumín koňka Česká Třebová Lány Brno Přerov České Budějovice koňka Břeclav

12 ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA Praha Bohumín Česká Třebová Brno Přerov Břeclav
1. železniční koridor 2. železniční koridor Praha Bohumín Česká Třebová Brno Přerov Břeclav

13 SILNIČNÍ DOPRAVA dálnice rychlostní silnice výstavba za války
České středohoří tunel Bystrc Posázaví D-47 obchvat Plzně problematická místa výstavby

14 Silniční Doprava Silniční doprava je individuální druh dopravy, který probíhá za použití dopravních prostředků zpravidla po silnicích či zpevněných cestách. Využívá se k přepravě osob, ale i nákladů.

15 Charakteristika K silniční dopravě se dnes zpravidla využívají kolová vozidla, zde pak zejména osobní auta, autobusy, motocykly, trolejbusy a nákladní automobily. Z hlediska energetické a finanční náročnosti se jedná se o relativně nákladný způsob dopravy. Oproti jiným druhům jsou silniční motorová vozidla velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst, kam například nevede železnice, a proto je tato doprava velmi žádaná. Značně znečišťuje životní prostředí, což vede ke snahám ji omezit. Patří mezi nejnebezpečnější druhy dopravy vůbec[. Je dostupná, rychlá na krátké vzdálenosti, ale je hlučná, produkuje velké množství emisí a v zimě způsobuje zasolování půdy a podzemních vod .

16 Nákladní doprava Nákladní doprava je souhrn úkonů, jimiž se uskutečňuje přeprava nákladu. Je to činnost spjatá s cílevědomým přemisťováním hmotných předmětů v nejrůznějších objemových, časových a prostorových souvislostech za použití různých dopravních prostředků a technologií. V České republice se doprava rozvíjela v podmínkách centrálně direktivního systému plánování a řízení národního hospodářství a společnosti. Na začátku devadesátých let došlo v důsledku transformace ekonomiky k prudkému poklesu přepravních požadavků v souvislosti s poklesem objemu výroby. Na přepravním trhu však stále existuje převaha nabídky, která je způsobena nedostatečnou restrukturalizací dopravy, zejména přebytečnou kapacitou železnice, a možnostmi jejího využití.

17 Autobusová doprava Autobusová doprava je osobní doprava uskutečňovaná autobusy. Podle pravidelnosti se dělí na pravidelnou (linkovou) a příležitostnou (např. zájezdovou, u jednorázových akcí, jízdy bez pevného jízdního řádu a pevně určených tras a zastávek atd.). Podle místa uskutečnění ji lze dělit například na městskou, příměstskou a regionální, meziměstskou a dálkovou, mezinárodní Podle toho, komu je určena, se linková doprava dělí na veřejnou zvláštní (neveřejnou) Podle způsobu financování lze dopravu dělit na dotovanou (zajišťující dopravní obslužnost na základě objednávky veřejného samosprávného celku) komerční (financovanou buď pouze z jízdného nebo soukromoprávním subjektem)

18 Obrázky k zasmání

19 Ale i k pláči

20 VODNÍ DOPRAVA Labe Odra Vltava projekt průplavu Labe – Odra - Dunaj
jezy!! zesplavnění!! Odra Vltava projekt průplavu Labe – Odra - Dunaj Baťův kanál

21 POTRUBNÍ DOPRAVA ropovody plynovody vodovody pro Brno a okolí Družba
Litvínov Kralupy nad Vltavou Březová Vír Ingolstadt těžba Družba tranzitní plynovod

22 NEUVEDEN, Neuveden. http://www. superpobyty. cz [online]. [cit. 1. 4
NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEUVEDEN, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "DOPRAVA letecká pozemní – silnice, železnice námořní a říční potrubní."

Podobné prezentace


Reklamy Google