Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Typy filtrů, druhy filtrací
Filtrace Typy filtrů, druhy filtrací
2
Filtrace Slouží k oddělení pevné fáze od kapalné.
Prochází-li směs pevné a kapalné látky přepážkou s malými póry, kapalina proteče a pevná fáze se zachytí na filtru. Kapalina, která proteče filtrem se nazývá filtrát. Pevnou fázi zachycenou na filtru označujeme jako filtrační koláč.
3
Ochota ke spolupráci je v laboratoři vítaná a pro některé činnosti nezbytná, nicméně……
4
(s elegancí sobě vlastní) zvládnout každý sám
…filtraci musí (s elegancí sobě vlastní) zvládnout každý sám
5
Typy filtrů 1. Filtrační papír - druhy pro kvalitativní analýzu
větší póry – rychlejší filtrace – ale zachyceny jsou pouze objemnější částice menší póry – pomalejší filtrace – zachyceny jsou i jemné částice pro kvantitativní analýzu – tzv. bezpopelový filtrační papír hmotnost popela po vyžíhání je tak nízká, že neovlivňuje výsledek stanovení obsahu látky vyrábí se rovněž s různou velikostí pórů
6
2. Skleněné nebo porcelánové frity
pórovité destičky, většinou zatavené v kelímcích nebo nálevkách vyrábějí se s různou velikostí pórů používají se pro filtraci kapalných směsí, které by reagovali s filtračním papírem – např. koncentrované kyseliny a zásady, silná oxidační činidla apod. pro zachování správné funkce frity je nutné ji hned po použití vyčistit nejprve mechanicky – vysypat pevnou látku z frity poté protiproudem horké vody, posléze studené, nakonec propláchnout destilovanou vodou případně použít zředěnou kyselinu chlorovodíkovou za tepla, poté promýt vodou a destilovanou vodou.
7
3. Membránové filtry póry fitrů jsou tak malé, že zachytí i drobné mikroorganismy a bakterie 4. Vlněné nebo lněné tkaniny napnuté na rámu K filtrování objemných částí
8
Způsoby provedení filtrace
jednoduchá filtrace filtrace za horka filtrace za sníženého tlaku tlaková filtrace Další způsoby oddělení pevné a kapalné fáze čeření a následná filtrace odstřeďování dekantace
9
Jednoduchá filtrace Filtrační aparatura obsahuje:
stojan s filtračním kruhem nálevku filtrační papír, případně jiný typ filtru jímací nádobu – většinou kádinku
10
Zásady správné filtrace
filtrační papír (hladký nebo skládaný-podle potřeby) sahá 1cm pod okraj nálevky filtr zvlhčíme rozpouštědlem filtrovanou směs naléváme po tyčince-plníme asi do ¾ objemu nálevky stonek nálevky se dotýká stěny kádinky, není však ponořen do filtrátu Je-li první podíl filtrátu zakalený, vrátíme jej zpět na filtr-dokud není filtrát čirý. Nepodaří-li se získat čirý filtrát je nutno zvolit filtrační papír s menšími póry.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.