Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PŘEDSTAVUJEME VÁM BOKASHI KOMPOSTÉR
2
S pomocí BOKASHI můžete kompostovat váš VEŠKERÝ kuchyňský biologický odpad !
Recyklujte veškerý organický kuchyňský odpad včetně uvařeného jídla, masa, ryb a mléčných výrobků.
3
Bokashi kompostování je zrychlené kompostování s použitím bokashi granulí- což jsou pšeničné granule naočkované efektivními mikroorganizmy (EM) S pomocí kouzelných bokashi otrub velmi rychle přeměníte organický kuchyňský odpad na vysoce výživný probiotický kompost. Otruby působí fermentačně neboli jinak řečeno „marinují“ váš odpad. Kompost je bez zápachu a také nepřitahuje mouchy.
4
Budete potřebovat 2 tyto kbelíky:
Toto je BOKASHI KBELÍK, neboli KOMPOSTÉR. Potřebujete dva, protože je budete „protáčet“; zatímco jeden je zaměstnán „marinováním“ vašeho již dříve nasbíraného odpadu, do druhého sbíráte průběžně denní odpad.
5
A taky budete potřebovat toto:
Toto jsou BOKASHI GRANULE: jsou to granule naočkované efektivními mikroorganizmy (EM)TM. Tyto organizmy urychlují kompostovací proces anaerobní fermentací vašeho potravinového odpadu.
6
Do bokashi kuchyňského kompostéru dávejte střídavě vrstvu kuchyňského potravinového odpadu a bokashi granulí. Na každou vrstvu potravinového odpadu vysokou 1-4cm nasypejte plnou hrst bokashi granulí. Proces kompostování „nakopněte“ nasypáním hrsti granulí do prázdného kompostéru na dno.
7
Důkladně uzavřete víko po každém přisypání odpadu!
Po každém přidání potravinového odpadu víko kompostéru důkladně zavřete a utěsněte. Ujistěte se, že víko těsní! Pokud totiž umožníte průběžný přístup vzduchu, nebude odpad řádně fermentovat.
8
Pokaždé, když přidáte potravinový odpad, stlačte hmotu důkladně něčím vhodným; jako např. talířkem nebo mačkadlem na brambory. Fermentační proces probíhá pouze bez přístupu vzduchu .Lehké stlačení materiálu dolů pomůže k vytlačení vzduchu mezi vrstvami potravinového odpadu a pomůže bokashi granulím spustit jejich kouzlo.
9
Vypouštějte každé 2-3 dny vznikající tekuté hnojivo – „BOKASHI DŽUS“
Jakmile začnete plnit svůj bokashi kyblík, začne se tvořit tekuté hnojivo zvané BOKASHI DŽUS. Vypouštějte tento „džus“ každé 2-3 dny výpustí dole na kompostéru.
10
Bokashi džus můžete používat na hnojení svých rostlin pro jejich lepší růst, nebo ho můžete přímo nalít do dřezu, abyste vyčistili odpadní potrubí od zapáchajících nánosů. Sice jen jako vedlejší produkt komposto-vání, ale přesto představuje Bokashi džus fantastické hnojivo pro výživu vašich rostlin jak doma tak na zahrádce. Představuje skutečný „urychlovač“ jejich růstu. Džus je ale dost kyselý a proto je třeba ředit ho v poměru 1:100 dílům vody (20ml džusu na 2 litry vody)
11
Jakmile je váš bokahi kompostér plný, musíte ho nechat fermentovat asi 2 týdny.
Průměrné rodině trvá cca 2 týdny naplnit bokashi kyblík. Jakmile je kyblík plný, musí se v něm kompost ještě minimálně 2 týdny „marinovat“ Nezapomeňte vypouštět přebytečný bokashi džus i z odstaveného kyblíku během fermentace!
12
Zakopejte bokashi kompost přímo do zahrádky nebo ho přidejte do svého klasického kompostu.
Dejte fermentovaný bokashi kompost do zahrádky: vyryjte brázdu 1m dlouhou na šířku a hloubku rýče. Než tam kyblík vysypete, vylijte veškerý přebytečný džus. Jinou možností je přidat materiál z bokashi kompostéru přímo do klasického kompostu.
13
Pro více informací o bokashi kompostování jděte na www.bond.cz
Nakupovat bokashi kompostéry a bokashi EM otruby můžete v našem e-shopu.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.