Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_07 Název DUMu: Léčebná výživa Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3.KP Autor: Bc. Kubová Alena Datum:
2
Léčebná výživa Význam léčebné výživy
výživa se musí přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka musí se přizpůsobit druhu nemoci dochází ke změnám v přípravě a způsobu podávání stravy nový název – léčebná výživa / dieta/ většina diet je stanovena lékařem
3
Léčebným učinkem stravy dosahujeme
změnou množství stravy – pokles nebo vzestup hmotnosti změnou poměru základních živin – zvýšení nebo snížení bílkovin, tuků a glycidů výběrem potravin – zákaz nebo omezení určitých potravin, doporučují se jiné potraviny technologickou úpravou - potravinu meleme, krájíme, mixujeme, vaříme změnou časového rozvržení stravy – strava je rozdělena na pět i více denních dávek
4
Jakou technologickou úpravou zajistíme vhodný léčebný účinek
mletím vařením smažením krájením pečením
5
Léčebné diety Základní diety – označení číslem 0 – 14
Speciální diety – odvozené od základních označeny např. 0-S, 1-S, 9-S Standartizované dietní - využívané při léčbě v nemocnicích
6
Léčebné diety Speciální diety 0-S čajová 1-S tekutá výživa
4-S s přísným omezením tuků 9-S diabetická šetřící
7
Druhy diet ZÁKLADNÍ DIETY Dieta č. 0 – tekutá je šetrná
předepisuje se na krátkou dobu, převážně v prvních dnech po operaci dutiny ústní, trávicího ústrojí, při chorobách jícnu… pokrmy jsou v tekuté formě – vaření, dušení a rozmixování s přidáním smetany, mléka… s vyloučením alkoholu, kávy, cibule, česneku
8
Dieta č. 1- kašovitá krátkodobá, ale v některých případech dlouhodobá podává se v po operacích žlučníku, při žaludečních vředech, při chorobách jícnu a hltanu úpravy pokrmu vařením, dušením, poté technologická úprava do kašovité hmoty- méně zatěžují trávicí trakt vyloučit alkoholické nápoje, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, tučná masa, ocet.
9
U diety č. 1 je zákaz používání těchto potravin
cibule česnek kávu alkoholické nápoje uzeniny tučná masa ocet kávu
10
Dieta č. 2 – šetřící při poruchách trávení – vředové choroby žaludku, dvanácterníku, po operaci žaludku strava musí být plnohodnotná a lehce stravitelná úpravy pokrmu vařením, dušením i pečením – bez tuku, s přidáním másla, oleje, zahuštěním nasucho opraženou moukou, použití světlého zeleninového základu, podávání malých porcí
11
vyloučit smažená jídla, uzená masa, koření, alkohol, kávu, čokoládu, silné vývary, tmavé základy, nadýmavé potraviny, slané pokrmy, horké či studené pokrmy káva alkohol koření
12
Dieta č.3 – racionální je určena pacientům u nichž není třeba zvláštní úprava výživy je energeticky vhodná pro ležící a málo se pohybující se pacienty je to normální strava pro dlouhodobě hospitalizované, doplněná cvičením, dostatečným spánkem s vyloučením kouření, alkoholu, živočišných tuků, uzenin, sladkých moučníků
13
Zákaz těchto potravin
14
ráno větší porce, v poledne a večer malá
Dieta č.4 – s omezením tuku (žlučníková) při onemocnění žlučníku, žlučových cest, tvoření žlučových kamenů, chorobách slinivky břišní snížený obsah tuku, úpravy a výběr potravin je podobný jako u diety šetřící s vyloučením sádla, škvarků, smažených a pečených mas, majonézy, tučných sýrů, přepalovaných tuků, povoluje se čerstvé máslo i slunečnicový olej ráno větší porce, v poledne a večer malá
15
Zákaz těchto pokrmů
16
Dieta č. 6 – nízkobílkovinná
při chronickém onemocnění ledvin, chorobách ledvin bílkoviny jsou omezeny na polovinu běžné denní dávky /50g/ energetická hodnota je mírně snížena pokrmy musí být bez soli dává se přednost méně chuťově dráždivým jídlům, omezit masitá a mléčná jídla při delší léčbě doplňovat prvky Fe a Ca
17
Které chemické prvky je důležité při této dietě doplňovat ?
síra vápník železo fosfor
18
Dieta č. 7 – nízkocholesterolová
musí být výrazně snížen cholesterol v pokrmech podávají se pokrmy se sníženým množstvím tuků a glycidů pokrmy mají nízkou energetickou hodnotu připravují se na teflonu, pečením, grilováním, vynechá se smažení používá se olej slunečnicový, olivový nebo sójový nezapomínat na ovoce, zeleninu, ryby
19
Dieta č. 8. – redukční / odtučňovací/
nutná pro otylé a pro diabetiky je energeticky limitována, s nutností vážit pečivo, chléb i příkrmů vhodné tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, grilování pokrmy se používají bez zahuštění, polévky a moučníky se nepoužívají zakázán alkohol, cukr, tuky, ani na mazání pečiva, jídlo 6x denně - odvážené porce do jídelníčku zařadit zeleninu, ovoce
20
Které živiny se omezují při dietě č. 7
vitamíny tuky vláknina sacharidy voda minerální látky
21
Dieta č. 9 – diabetická pro diabetiky středního až vyššího věku pro mladší diabetiky platí upravená forma s větší energetickou spotřebou dieta je určena k delšímu použití, jídlo se dělí na šest denních dávek nutné odvažování pečiva a příloh zákaz medu, cukru, tuků, kompoty a nápoje sladíme umělými sladidly
22
Které potraviny nepoužíváme při dietě č. 9.
jablka sádlo rajčata čokoláda mléčná bílé pečivo med cukr vepřové maso škvarky
23
Dieta č. 10 – neslaná šetřící
je určena pro pacienty s chorobami srdce a cév, u chorob při kterých dochází k zadržování tekutin - otoky nohou je energeticky snížená, ale dostačující vylučuje NaCl a potraviny s obsahem Na dochucujeme pokrmy s aromatickým kořením – kopr, pažitka, křen, česnek, cibule, vanilka, fenykl, bobkový list…. můžeme zařadit i sladká jídla, ne s kypř. práškem či jedlou sodou
24
Dieta č. 11 – výživná strava
po nemoci, kdy mají nemocní opět nabýt sílu a zvýšit tělesnou hmotnost po infekčních chorobách, po operacích, plicní TBC, při podvýživě, po ozařování strava je plnohodnotná, energeticky vydatná, chuťově atraktivní, bohatá na živiny, omezení žádné zákaz pití alkoholu, kouření důležitá zásada je – včas přestat!
25
Jakou stravu vyžaduje výživná dieta?
Plnohodnotnou a chuťově atraktivní Energeticky vydatnou a bohatou na živiny
26
Dieta č. 12 – strava batolat
pro děti od půl roku do 3 let jídla jsou lehce stravitelná, měkká, pestrá
27
Dieta č. 13 – strava větších dětí
od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla
28
Dieta č. 14 – výběrová jiné dietní předpisy dle lékaře
29
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.