Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007"— Transkript prezentace:

1 Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Magické koření Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D

2 V naší práci bychom vás rádi seznámily s nejznámějšími a jak v naší, tak ve světové kuchyni nejužívanějšími druhy koření. Dozvíte se něco o pěstování, morfologii, praktickém užití, pozitivních účincích a zvláštnostech některých z nich.

3 Skořice (Cinnamomum aromaticum)
Skořicovníky se pěstují na plantážích. Tento stálezelený tropický strom, příbuzný vavřínu. Jako koření se užívá sušená kůra, ruličky nebo mletá skořice. Skořice pochází z Cejlonu, dnešní Srí Lanky. V současné době se pěstuje rovněž v Indonésii, na Madagaskaru ve Střední Americe.Skořice se užívá na dobré trávení, proti nadýmání a nevolnosti, při nachlazení. Olej z kůry skořicovníku působí antisepticky, prohřívá a prokrvuje celé tělo a povzbuzuje sdrce. Užití v kuchyni Skořice je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce. Použití skořice je velmi univerzální. Koření se jí sladké i slané pokrmy. Používá se do pečiva, koláčů, čokoládových nápojů, ovocných šťáv, svařeného vína, čaje a medu. V orientální kuchyni se přidává do masitých i rybích pokrmů. Čeleď: Vavřinovité

4 Hřebíček (Syzygium aromaticum)
Stále zelený strom dorůstající výšky až 15 m, daří se mu nejlépe v tropických přímořských oblastech. Jako koření se užívají nerozvité květy s plně vyvinutými poupaty.Hřebíček podporuje trávení, chrání žaludek, povzbuzuje chuť k jídlu, tiší bolesti a dezinfikuje. Je ceněným domácím prostředkem při bolestech zubů a ústních zánětech. Užití v kuchyni Hřebíček chutná ohnivě ostře a lehce pálivě. Vůně tohoto koření je velmi intenzivní. Jako koření se hřebíček uplatňuje při přípravě sladkých i slaných jídel – při přípravách hovězího masa, zvěřiny a drůbeže. Koření se jím moučníky, sušenky, perník, povidla, kompoty a další. Čeleď: Myrtovité

5 Oregano (Origanum vulgare)
Dobromysl obecná je keříčkovitá, aromatická vytrvalá bylina s dřevnatým oddenkem a lodyhami, které dorůstají do výšky přes 50 cm. Jako koření z bylinky užíváme celé lístky, možno i s květy, a to buď čerstvé nebo sušené ve stínu. Oregano pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě.Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Má antiseptické účinky. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli. Užití v kuchyni Oregano je známé především v italské kuchyni, kde je spolu s bazalkou nedílnou součástí pokrmů z rajčat. Tradičně patří na pizzu. Je také vhodné na skopové a telecí maso. Z listů se rovněž připravuje čaj a dříve se přidávaly i do piva. Čeleď:Hluchavkovité

6 Chilli a cayenský pepř (Capsicum)
Chilli papričky, cayenský pepř jsou plody rostlin rodu Capsicum Jako koření se užívají plody, čerstvé a sušené, roztlučené a mleté. Plody mají rozmanitý tvar a velikost – od kuželovitých, vejčitých po protáhlé, od velmi drobných až po deseticentimetrové. Platí pravidlo – čím menší plod, tím ostřejší chuť. Zemí původu chilli je Střední a Jižní Amerika, dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Chilli podporuje tvorbu slin, žaludečních šťáv, zlepšuje trávení. Podporuje krevní oběh, chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě. Užití v kuchyni V kuchyni je používáme do pikantních pokrmů, indických, thajských, čínských a jiných asijských. Ostré papričky jsou oblíbeny dále v pokrmech španělských, mexických, také v maďarských i v mnoha dalších. Čeleď: Lilkovité

7 Badyán (Illicium verum)
Badyán je na pohled zcela určitě nejhezčí koření. Jedná se o hvězdnicovité plody stále zeleného stromu. Jako koření se užívá souplodí, které má nahnědle červenou barvu, typickou kořenně nasládlou vůni i chuť připomínající anýz. Badyán se pěstuje v jižní Číně, Indii, Japonsku, na Filipínách i jinde. Badyán podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt. Působí proti nadýmání a kašli. Užití v kuchyni V kuchyni se užívá jednak do sladkých pokrmů – perníku, sušenek, povidel ze švestek, do švestkového kompotu, čajů, ale i slaných pokrmů – k rybám, vepřovému a hovězímu masu, ke kuřatům, kachně a do hovězích polévek. Je součástí řady kořenicích směsí (směs pěti koření, koření na perníčky). Čeleď:

8 Hořčice (Sinapis alba)
Hořčice bílá je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých. Jako koření se užívají plody čerstvé a sušené, drcené i mleté. Hořčice pochází z oblasti Středozemního moře. Dnes se pěstuje po celé Evropě. Všechny druhy semen hořčice (bílá, černá, sareptská) způsobují lepší trávení a látkovou výměnu. Pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Stimulují činnost srdce, odstraňují únavu. Užití v kuchyni Hořčice je kořením snad všech kuchyní světa ve všech formách. Celou hořčici používáme k nakládání zeleniny (hub, okurek). Koření ostré polévky a omáčky, hodí se k rybám a vaječným pokrmům. Čeleď:Brukvovité

9 Kmín (Carum carvi) Kmín kořenný je dvouletá bylina. Jako koření se užívají sušená semena celá i mletá. Kmín patří k nejstarším evropským kořením. Roste divoce po celé Evropě, severní Africe, přední Asii a Indii. Dnes se pěstuje zejména v Holandsku, Polsku a Maďarsku. Kmín je odedávna známým domácím léčebným prostředkem. Podporuje trávení a působí proti nadýmání. Užití v kuchyni Kmín chutná aromaticky a lehce pálivě, jeho vůně je silně aromatická. Dnes je typickým chlebovým a pečivovým kořením, kořením vařených brambor, zelí, pečení (vepřové, kachna, husa), uzenin, polévek a sýrů. Hodí se do tvarohových pomazánek, omáček, gulášů, při kysání zelí, na sázená vejce, na houby, na pečené ryby a na sypání slaného pečiva. Čeleď: Miříkovité

10 Muškátový ořech (Myristica fragrans)
Muškátovník je hezký dvoudomý tropický strom. Muškátové oříšky nejsou plody, jsou to jádra semen plodů.Jako koření se užívají celá i mletá sušená semena a semenné obaly.Domovem muškátovníku jsou Molucké ostrovy, případně Nová Guinea. Dnes se tento strom pěstuje zejména v Indonésii, západní Indii a v Brazílii. Muškátový oříšek má výrazné účinky na chuť k jídlu, na zažívání, proti nadýmání, průjmům. Dnes je muškát důležitým homeopatikem. Má ale i narkotické a toxické účinky. Toxicita se projevuje v dávkách nad 5 g (2 g váží oříšek), což vůbec v kuchyni nepřipadá v úvahu. Užití v kuchyni Muškátový oříšek voní příjemně kořenitě a trochu pálí. Chuť muškátového květu je jemnější.Toto koření je vhodné do sladkých i slaných jídel, v české kuchyni je používáno poměrně málo. Dává se do bramborové kaše, do špenátu, zelí, nádivek, těstovin, ke kuřecímu masu, sýrových a vaječných pokrmů, také do sladkých sušenek a piškotů. Čeleď: Muškátovité

11 Majoránka (Origanum majorana)
Majoránka je známá jako rostlina jednoletá. Jako koření se užívají čerstvé a sušené listy.Majoránka pochází z východního Středozemí. Dnes se pěstuje zejména ve Španělsku a Francii, ale také v Německu. Čím intenzivnějšímu slunečnímu záření je majoránka vystavena, tím lepší je její aroma. Majoránce je přisuzována schopnost posilovat žaludek a tišit křeče. Díky tomu, že podporuje trávení, se majoránka hodí zejména k tučným pokrmům, jako je například husa nebo sádlo. Užití v kuchyni Majoránka chutná kořenitě, trochu trpce a je zvlášť aromatická. Má velmi intenzivní vůni. Majoránka je klasickým kořením do uzenin. Výborně se hodí také k bílým fazolím, hrachovým jídlům, do bramborové polévky, kyselého zelí, sekané, vepřového masa a masových paštik. Čeleď:Hluchavkovité

12 Nové koření (Pimenta dioica)
Stále zelený pimentovník, dorůstá do výšky 6 – 12 m a může se dožít až 100 let. V sedmém roce života poprvé nese plody. Jako koření se užívají celá nebo mletá sušená semena. Pimentovník pochází ze Střední Ameriky. Nejlepší nové koření je prý z Jamajky, odkud pochází 80 % světové produkce. Dále se pěstuje na Kubě, Haiti, na pobřeží Mexika a jiných ostrovech. Z Jamajky je však nejkvalitnější. Účinné látky pimentovníku podporují zažívání, brání nadýmání, pomáhají trávit tuky. Užití v kuchyni Nové koření voní po hřebíčku, s přídechem skořice a muškátu. Jeho chuť je však peprně ostrá. V kuchyni jím kořeníme zvěřinu, hovězí maso a ryby. Značné množství se využívá při zabíjačce, při nakládání hub, okurek a kyselé zeleniny, hodí se i do špenátu, omáček a paštik. Čeleď: Myrtovité

13 Pažitka (Allium tuberosum)
Pažitka je víceletá rostlina rostoucí do výšky asi 50 cm.Jako koření se používají listy, stonky a květy. Pažitka pravděpodobně pochází ze Středomoří. Po staletí se pěstuje v Asii a Evropě.Pažitka je důležitý zdroj vitamínu C a obsahuje i mnoho karotenu, ale i další vitamíny. V čínské medicíně je čínská pažitka velmi ceněna pro své účinky podporující trávení, má také vliv na chuť k jídlu a na snižování krevního tlaku. Užití v kuchyni Pažitka se používá ve všech evropských kuchyních, dále v čínské a indické kuchyni jako zelené koření do polévek, omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů (rajčatového, okurkového, bramborového a míchaného), na přílohy, do pomazánek, na obložené chlebíčky, atd. Čeleď: Česnekovité

14 Konec


Stáhnout ppt "Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007"

Podobné prezentace


Reklamy Google