Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor): KČ 3. 65-51-H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast: Pokrmy na objednávku Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění učiva pokrmů na objednávku technika, příprava,charakteristika Šablona číslo materiálu: III/
2
Pokrmy na objednávku Technologie 3. ročník Kuchař - číšník
3
Charakteristika pokrmů na objednávku
Minutka je označení pro rychlou přípravu pokrmů. Jsou to pokrmy, které mají tepelnou úpravu až po objednání hostem. cs. Conmmons wikipedie.org
4
Příprava pokrmu na objednávku
Pokrmy připravujeme na pánvi, roštu nebo rožni,dnes do popředí vstupují progresivní, moderní přípravy v konvektomatu (pečení při nízkých teplotách do 100°C, v páře, kombinace), kontaktní grily tepelná úprava nepřesahuje dobu 25min.
5
Délku tepelné úpravy podmiňuje
*velikost porce * druh masa * způsob úpravy * intenzita tepla *správná organizace práce – a sestavením minutové kuchyně (varny), kterou ovládá kuchař-minutkář. cs. wikipedie commons.org
6
Příprava pokrmu na objednávku
Minutkové pokrmy připravujeme z prvotřídních potravin. K přípravě M. P. používáme maso odleželé, 1. jakostní třídy. cs. wikipedie commons.org cs. wikipedia commons.org.
7
Technika přípravy pokrmu na objednávku
U pečení a smažení je důležité prudké opečení na horkém tuku z obou stran. Vzniká kůrka ze sražených bílkovin, tím se zamezuje unikání šťávy z masa. Doba pečení je závislá na druhu,jakosti masa, intenzitě tepla, velikosti porce. Tuk rozehřát na 180°C, při vyšší teplotě se přepaluje. Málo rozehřátý tuk – nevytvoří se kůrka, potraviny se neopéká, ale dusí, přijímá tuk, ztrácí vzhled a chuť.
8
Technika přípravy pokrmu na objednávku
Na pánvi má být 3-5mm tuku na opékání při smažení 2-5 cm. Použitý tuk nepoužíváme. cs.wikipedia comons.org cs.wikipedia comons.org
9
Použité zdroje Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN cs.wikipedia comons.org
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.