Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naplňování cílů KAP LK I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naplňování cílů KAP LK I."— Transkript prezentace:

1 Naplňování cílů KAP LK I.

2 Krajský akční plán vzdělávání Libereckého kraje I.
finální zjištění na konci roku 2018, než začne být tvořen KAP LK II., musí být vyhotovena evaluace KAP LK I., kde by mělo být zhodnoceno, jak a kterých cílů bylo v průběhu realizace KAP LK I. dosaženo průběžně je sledováno naplňování dílčích cílů a činností, v závěru v návaznosti na jejich naplnění bude zhodnoceno naplnění obecného cíle jako celku cíle jsou naplňovány různě – prostřednictvím vzdělávacích aktivit KAP LK (tématická setkávání platforem, workshopy pro ředitele SŠ/VOŠ v LK, konference), zapojením škol v kraji do šablon a dalších výzev OP VVV (IPo, IPs, Programy přeshraniční spolupráce, výzvy pro VŠ, Imlementace KAP a další), prostřednictvím vzdělávacích aktivit MAP v kraji, zapojením do výzev IROP atd. KAP LK I. - 3 kategorie prioritizace: kategorie A – potřeby s nejvyšší důležitostí kategorie B – potřeby se střední důležitostí Kategorie C – potřeby s nejnižší důležitostí

3 Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
Povinné téma: 5 obecných cílů v kategorii A, 1 obecný cílů v kategorii B V prioritizaci vyhodnoceno toto téma jako jedno ze tří nejdůležitějších vzdělávacích témat. Šablona - Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: první nejvícekrát zvolená šablona mezi VOŠ v LK druhá nejvícekrát zvolená šablona mezi SŠ v LK

4 B1 - platforma: konference „Polytechnické vzdělávání v praxi“ (18. 10
B1 - platforma: konference „Polytechnické vzdělávání v praxi“ ( ) – např. propagace úspěšného projektu Dětská univerzita (TUL) A4 - platforma: konference „Přijďte se inspirovat“ ( ) – zástupce NÚV, Škoda Academy, Akademie řemesel Praha B1 Facebook KAP LK, EDULK, stránky KÚLK A1 zapojení do výzev IROP dotace KÚLK (např. 4.1 Program volnočasových aktivit) A2 např. projekt MOV (NÚV) zaměřený na modernizaci kurikula – zapojeni (SŠHL Frýdlant, SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, OA a Jazyková škola Liberec, SŠ a MŠ Na Bojišti Liberec) projekt KOMPAS (Pakt zaměstnanosti LK) zaměřený na predikci trhu práce A3 šablony pro SŠ/VOŠ (Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele), projekt KREATIV zaměřený na předávání zkušeností mezi učiteli a budování sítě spoluprac. škol A4 šablony pro SŠ/VOŠ (Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele) A5 např. Skleněná noc (VOŠ Nový Bor) – (10. ročník) veletrh Educa MyJob Liberec, burza škol ÁMOS, soutěže (např. SOČ, Enersol, Gastroden), stipendijní programy aj. projekt „Živé knihovny povolání“ (Svaz průmyslu a dopravy ČR) šablony pro SŠ (Školní kariérový poradce – personální podpora)

5 Podpora polytechnického vzdělávání
Povinné/průřezové téma: 6 obecných cílů v kategorii A, 1 obecný cíl v kategorii B V prioritizaci vyhodnoceno toto téma jako jedno ze tří nejdůležitějších vzdělávacích témat. Připravovaný NAKAP LK I pokryje většinu obecných cílů. Některé cíle budou naplněny vznikem a využíváním Center odborného vzdělávání. Některé z cílů lze mimo jiné naplňovat šablonami.

6 A8 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (říjen 2016) - Badatelsky orientovaná výuka pro SŠ, Science show A6 + A8 – platforma: „Práce s nadanými a talentovanými žáky ve výuce přírodovědných předmětů“ ( ) A8 - platforma: „Veletrh Technologie do škol“ ( ) A11 - platforma: konference „Přijďte se inspirovat“ ( ) A9 + A11 + B2 - platforma: konference „Polytechnické vzdělávání v praxi“ ( ) A6 + A7 + A8 + A 11 + B2 – NAKAP LK I A6 + A7 + A11 - udržitelnost projektu TechUp (projektové dny) A6 např. Soboty s technikou (SPŠSE a VOŠ Liberec, SPŠ Česká Lípa) A8 šablony pro SŠ (Vzájemná spolupráce pedagogů SŠ, Projektová výuka), pro SŠ/VOŠ (Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ v rozsahu 8/16/24/80 hodin, Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv) projekty DZS European Schoolnet Academy a Scientix iQLANDIA – projekty PEDCEN a Elixír do škol (nadace Depositum Bonum) A9 Centra odborného vzdělávání (modernizace vybavení, kvalitní vzdělávací obsah) šablony pro SŠ/VOŠ (Zapojení odborníka z praxe do výuky na SŠ/VOŠ, Stáže pedagogů ve firmách) A10 projekt KOMPAS (Pakt zaměstnanosti LK) zaměřený na predikci trhu práce A11 spolupráce s Astronomickým ústavem AV ČR - Bolidová stanice (SŠHaL Frýdlant) B2 Dětská univerzita TUL, soutěže T-profi, asociace AMAVET, Klub mladých debrujárů atd. šablony pro SVČ (listopad 2017)

7 Rozvoj kariérového poradenství
Povinné/průřezové téma: 4 obecné cíle v kategorii B, 4 obecné cíle v kategorii C Většinu cílů lze mimo jiné naplňovat šablonami. Šablona - Školní kariérový poradce: nejvícekrát zvolená šablona mezi SŠ v LK druhá nejvícekrát zvolená šablona mezi VOŠ v LK

8 B6 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (říjen 2016) – Euroquidance: Vzdělávání, inspirace a síťování v oblasti KP - platforma: workshop "Blíže ke kariérovému poradenství" ( ) – P. Drahoňovská - platforma: konference „Přijďte se inspirovat“ ( ) – Akademie řemesel Praha C1 + B3 + B6 – NAKAP LK I C1 Facebook KAP LK, EDULK, stránky KÚLK C2 šablony pro SVČ (listopad 2017) C3 aktivity MASek, středisek volného času, IQ Landie, ÚP, TUL aj. C4 zapojení do výzev IROP B3 šablony pro SŠ/VOŠ (Sdílení zkušeností pedagogů, Vzájemná spolupráce pedagogů SŠ) Svaz průmyslu a dopravy ČR – projekt „Živé knihovny povolání“ B4 šablony pro SŠ/VOŠ (Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele) projekt MOV (NÚV) zaměřený na modernizaci kurikula - zapojeni (SŠHL Frýdlant, SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, OA a Jazyková škola Liberec, SŠ a MŠ Na Bojišti Liberec) projekt KOMPAS (Pakt zaměstnanosti LK) - zaměřený na predikci trhu práce B5 + B6 např. veletrh Educa MyJob Liberec, burza škol ÁMOS, dny otevřených dveří na školách aj. šablony pro SŠ/VOŠ (Školní kariérový poradce, Školní psycholog) např. projekt „Snadněji do práce s Paktem zaměstnanosti LK“ (Sdružení pro rozvoj LK) - speciální poradce pro žáky v posledním ročníku

9 Podpora inkluze Povinné téma:
6 obecných cílů v kategorii B, 2 obecné cíle v kategorii C Většinu cílů lze mimo jiné naplňovat zapojením škol do šablon. Částečně bude řešeno v NAKAP LK I (ŠIK + nadaní).

10 B10 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (říjen 2016) – Spektra, znaková řeč, ZŠ při Jedličkově ústavu – kompenzační pomůcky - platforma: workshop "Kompenzační pomůcky v praxi" ( ) C5 + B11 – NAKAP LK I C5 šablony pro SVČ (listopad 2017) C6 zapojení do výzev IROP novela školského zákona (Vyhláška 27/2016) – poskytování podpůrných opatření pro žáky dotační programy KÚLK (Např. 4.7 – Podpora kompenzačních pomůcek pro žáky s podpůrnými opatřeními) B7 + B8 + B9 šablony pro SŠ/VOŠ (Sdílení zkušeností pedagogů, Školní kariérový poradce, Koordinátor spolupráce školy a zaměst. aj.) např. projekt „Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v území se soc. vylouč. lok.“ (Agentura pro sociální začleňování) projekt „Snadněji do práce s Paktem zaměstnanosti LK“ (Sdružení pro rozvoj LK) - speciální poradce pro žáky v posledním ročníku B12 veletrh Educa MyJob Liberec, burza škol ÁMOS, dny otevřených dveří na školách aj.

11 Rozvoj cizích jazyků Nepovinné téma:
- 3 obecné cíle v kategorii A, 2 obecné cíle v kategorii B Hlavně nové metody výuky a propojení s praxí (zahraniční spolupráce, mobilita).

12 B13 + B14 - platforma: workshop „Kreativní slovník" (9.5.2017)
nejvíce členitý obecný cíl – dělí se dále na 6 dílčích cílů a 15 dílčích činností šablony SŠ/VOŠ (CLIL ve výuce na SŠ/VOŠ, Nové metody ve výuce na SŠ/VOŠ, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin) přeshraniční spolupráce a zahraniční mobilita => Programy přeshraniční spolupráce některé vzdělávací aktivit MAP v Libereckém kraji kurzy, semináře, školení v kraji (např. NIDV) např. mezinárodní projekt Inertia in everyday life (Podještědské gymnázium) A12 šablony SŠ/VOŠ (CLIL ve výuce na SŠ/VOŠ, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin) ostatní semináře a kurzy v kraji (např. NIDV) A13 šablony SŠ (Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatelé – personální podpora SŠ) programy přeshraniční spolupráce A14 šablony SŠ/VOŠ (CLIL ve výuce SŠ/VOŠ) projekt GEMINI (CVLK – spolupráce s Německem – školy, zaměstnavatelé)

13 Rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání
Povinné téma: 6 obecných cílů v kategorii B, 4 obecné cíle v kategorii C Většinu z obecných cílů lze řešit pomocí šablon.

14 např. projekt EPALE (při DZS) – vzdělávání dospělých B17 + B18
C7 - dvoudenní workshop pro ředitele škol – (březen 2017) - Osobní rozvoj pro učitele – Grow JOB Institute B15 - platforma: veletrh „Technologie do škol“ ( ) - využití atraktivních nástrojů C7 + B18 + B19 - platforma: konference „Přijďte se inspirovat" ( ) – střední škola technická - Akademie řemesel Praha, Škoda Academy, NÚV C7 např. projekt KREATIV (SUPŠ Kamenický Šenov) – prezentován na dvoudenním workshopu pro ředitele (březen 2017) např. projekt EPALE (při DZS) – vzdělávání dospělých B17 + B18 šablony pro SŠ/VOŠ (Stáže pedagogů u zaměstnavatelů, Zapojení odborníka z praxe do výuky, Koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele) B19 např. Facebookové stránky KAP LK (možnost propagace škol) C8 + C10 šablony pro SŠ/VOŠ (Školní kariérový poradce, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ)

15 Zkvalitnění péče o žáky nadané a talentované
Volitelné/nepovinné téma: 5 obecných cílů v kategorii A, 2 obecné cíle v kategorii B Bude řešeno v rámci NAKAP LK I. Téma, kterému se Liberecký kraj věnuje jako jediný v celé ČR. Vyhodnoceno jako jedno z prioritních témat.

16 A15 + B21 + A16 - platforma: workshop „Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů" ( ) A15 + B21 + A16 + A18 – NAKAP LK I A15 práce Krajské sítě podpory nadání (kulaté stoly, školení, semináře, NIDV) Dětská univerzita (TUL) šablony pro SŠ/VOŠ (Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin) B21 šablony pro SŠ/VOŠ (Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv), pro SŠ (Školní asistent – personální podpora pro SŠ) A16 výzvy pro VŠ (Pregraduální vzdělávání) zapojení do výzev IROP (vybavení pro práci s nadanými a talentovanými žáky) B22 např. projekty Škola a sklo – inkubátor na cestě do života a KREATIV (SUPŠ Kamenický Šenov) A17 dotace a nadační fondy zaměřené na talentované a nadané žáky A18 šablony SŠ/VOŠ (Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin, Zapojení odborníka z praxe do výuky na SŠ/VOŠ, Stáže pedagogů u zaměstnavatelů) A19 dotační fond Libereckého kraje, další dotace a nadační fondy zaměřené na nadané a talentované žáky propagace na FB, EDULK, talentovani.cz, stránky KÚ LK

17 Čtenářská a matematická gramotnost
Nepovinné téma: 4 obecné cíle jsou v kategorii B, 3 obecné cíle jsou v kategorii C Bude řešeno v rámci NAKAP LK I.

18 C12 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (březen 2017) – GrowJob „Hodnotový učitel“
B25 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (říjen 2016) – iQLandia „Badatelsky orientovaná výuka“ B25 - platforma: workshop „Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů" ( ) B25 - platforma: workshop „Matematika, jazyk a komunikace“ ( ) B24 + B25 + C13 – NAKAP LK I B23 literární a recitační soutěže, matematické soutěže vzdělávací aktivity MAP a NIDV B24 šablony SŠ (Školní asistent – personální podpora SŠ, Doučování žáků SŠ ohrožených školním neúspěchem, Nové metody ve výuce na SŠ, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin, Podpora podnikavosti žáků SŠ prostřednictvím volnočasové aktivity – fiktivní firmy) C11 šablony SŠ/VOŠ (Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin) C12 šablony SŠ/VOŠ (Zapojení odborníka z praxe do výuky na SŠ/VOŠ) B25 např. Seminář o dílnách čtení (MAP Tanvaldsko) – 4.5. a C13 zapojení do výzev IROP např. konference Současnost literatury pro děti a mládež "Staré pověsti české" (KVK Liberec) – B26

19 Podpora kompetencí k podnikavosti, kreativitě a iniciativě
Povinné/průřezové téma: 3 obecné cíle v kategorii A, 3 obecné cíle v kategorii B

20 B27 - dvoudenní workshop pro ředitele škol (březen 2017) – GrowJob „Hodnotový učitel“
A20 + B28 + A21 + A22 - platforma: workshop „Mini Innovation Camp" ( ) A20 šablony (Školní psycholog – personální podpora MŠ/ZŠ/SŠ, Sociální pedagog – personální podpora MŠ/ZŠ/SŠ, Školní kariérový poradce – personální podpora SŠ, Školní speciální pedagog personální podpora MŠ/ZŠ/SŠ, Zapojení odborníka do výuky na SŠ/VOŠ, Podpora podnikavosti žáků SŠ prostřednictvím volnočasové aktivity – fiktivní firma) B27 šablony SŠ/VOŠ (Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin) vzdělávací aktivity MAP B28 šablony SŠ (Nové metody ve výuce SŠ, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ – DVPP v rozsahu 8/16/24/80 hodin, Vzájemná spolupráce pedagogů SŠ, Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv – i pro VOŠ, Podpora podnikavosti žáků SŠ prostřednictvím volnočasové aktivity – fiktivní firma) A21 programy Přeshraniční spolupráce A22 např. Probuď v sobě inovativního ducha (NÚV a KVK Liberec) – medializace akcí na FB, Edulku, webu Krajského úřadu Libereckého kraje spolupráce na aktivitách JA Czech v Libereckém kraji B29 soutěže, olympiády např. konference Svět patří smělým Liberec – aneb příběhy osobností, které se nebojí měnit svět (GrowJOB s.r.o.)

21 ICT kompetence Nepovinné téma:
3 obecné cíle v kategorii A, 3 obecné cíle v kategorii B Šablony pro SŠ/VOŠ - Zapojení ICT technika do výuky, ev. DVPP. Většina cílů bude naplněna v rámci realizace dvou projektů v rámci výzvy Implementace digitální strategie: Podpora rozvoje digitální gramotnosti (žadatel Karlova univerzita) a Podpora rozvoje informatického myšlení (žadatelem Jihočeská univerzita).

22 B30 + A23 + A24 + B32 - platforma: Veletrh „Technologie do škol“ (24. 4. 2017)
2 tříleté projekty z výzvy Implementace Strategie digitálního vzdělávání: Podpora rozvoje digitální gramotnosti (žadatel Karlova univerzita) a Podpora rozvoje informatického myšlení (žadatel Jihočeská univerzita) – spolupráce s NÚV, příprava revize kurikula ICT, příprava a tvorba materiálů, pilotáž na vybraných školách, zavedení do přípravy učitelů V obou projektech zapojena TUL + pilotní školy v LK B 30 ne v KAP, ale v regionu: Krajská vědecká knihovna v Liberci: interaktivní výukové programy na téma mediální výchovy, zápůjčky tabletů a čteček kampaň Asociace krajů ČR „Kraje pro bezpečný internet“ A23 šablony pro SŠ/VOŠ (Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ, Sdílení zkušeností pedagogů různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv, Vzdělávání pedagogických pracovníků SŠ/VOŠ) akreditované kurzy NIDV, vzdělávací aktivity MAP A24 plánovaná revize ICT kurikula (návaznost na výše uvedené projekty) šablony pro SŠ – Vzájemná spolupráce pedagogů SŠ (mezipředmětové vazby) NÚV – projekt PPUČ B 31 Facebook KAP LK, EDULK, stránky KÚLK (medializace a popularizace) kroužky DDM, soutěže

23 Nápady vedoucí k naplnění dílčích cílů
Budeme Vám vděčné, budete-li nám posílat nápady, inspirace, informace o akcích přímo z Vašich škol. Děkujeme.

24 Kontakty Mgr. Jana Antošová Mgr. Jana Štefková Bc. Anna Staníková
metodička projektu KAP LK Telefon:  213 Mgr. Jana Štefková Telefon:  402 Bc. Anna Staníková Telefon:  474


Stáhnout ppt "Naplňování cílů KAP LK I."

Podobné prezentace


Reklamy Google