Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Nutriční screening Mgr. Hana Kašparovská Květen 2013

2 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu  VY_32_INOVACE-1-1-OSE-20 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Hana Kašparovská Vzdělávací oblast Ošetřovatelství Tématická oblast Výživa nemocných Téma Nutriční screening. Ročník 1. Datum tvorby Anotace Smyslem tohoto DUMu je výuka nové učební látky, DUM tvoří prezentace. Metodický pokyn Doporučuné k výuce nové učební látky.

3 Cíl: Uvědomuje si faktory, ovlivňující výživu.
Hodnotí stav výživy, zná metody pro hodnocení stavu výživy. Orientuje se v poruchách výživy.

4 Faktory ovlivňující stav výživy
BIOLOGICKÉ FAKTORY Pohlaví Věk Funkce trávicího systému - porušená činnost orgánů GIT, porucha funkce žláz, tvořící trávicí enzymy… Zdravotní stav - onemocnění, podávání léků, stav dutiny ústní a chrupu…

5 Faktory ovlivňující stav výživy
PSYCHICKÉ FAKTORY Osobnostní vlastnosti Emoce - stres, deprese, smutek… Psychosomatická onemocnění - mentální anorexie, bulimie…

6 Faktory ovlivňující stav výživy
SOCIÁLNÍ FAKTORY Náboženství Ekonomická situace, životní styl Etnická příslušnost Přírodní prostředí Stravovací návyky Alternativní výživové způsoby, diety

7 Zhodnocení stavu výživy nemocného
Ošetřovatelský proces - získávání informací, posouzení nemocného. Získávání informací v oblasti výživy a metabolismu - součást ošetřovatelské dokumentace. Informace sestra získá - rozhovorem, dotazníkem, pozorováním a vyšetřením.

8 Hodnocení stavu výživy – ABCD přístup
Antropometrické měření - informace o hmotnosti a složení těla. Biochemické údaje - laboratorní hladiny metabolitů a určitých látek. Klinické příznaky. Výživová anamnéza.

9 Antropometrické měření - hmotnost a výška člověka.

10 BMI (Body Mass Index) - určuje poměr hmotnosti k výšce.
Podle BMI jde snadno určit, v jakém výživovém pásmu se nemocný nachází.

11 Obrázek č. 1 - Hodnoty BMI

12 Měření kožní řasy určuje množství tuku v těle a měří se kaliperem.
Tloušťka kožní řasy se měří na tváři, pod bradou, pod klíční kostí, nad lopatkou, nad loktem, na břiše, pod prsy, nad spinou, nad a pod kolenem.

13 Biochemické údaje - sledují se laboratorní hodnoty některých metabolitů a látek. Lze z nich určit některé poruchy výživy. - krev - KO, plazmatické bílkoviny, lipidy, glykémie, ionty, jaterní testy… - moč - urea, dusík, kreatin

14 Klinické příznaky Porušená výživa a hydratace se může projevit na celkovém vzhledu pacienta - obézní, kachektický, stav dutiny ústní a zubů, stav kůže, sliznic, vlasů a nehtů, stav svalstva a kostry. Stav výživy ovlivňuje hojení ran, imunitní systém, činnost i ostatních systémů.

15 Obrázek č. 2 - Obvod pasu muže s ideální hmotností, s nadváhou (nad 94 cm), obézního (nad 102 cm)

16 Výživová anamnéza poskytuje informace o:
stravovacích návycích preferovaných jídlech denním příjmu tekutin dietním omezení přípravě stravy

17 problémech souvisejících s výživou (polykání, změny v dutině ústní)
fyzické námaze chronickém onemocnění (DM, onkologická onemocnění…) doplňcích stravy užívaných lécích

18 Sledování příjmu tekutin
Edukace nemocného o významu příjmu tekutin a jeho vhodném složení. Deficit tekutin se může u nemocného projevit během hospitalizace - např. senioři mají snížený práh žízně, nemají sil, aby se napili tak často, jak je potřeba.

19 Dehydratace - odvodnění.
Příznaky dehydratace - suché sliznice, snížený kožní turgor, popraskaný jazyk, stavy zmatenosti, zvýšená tělesná teplota.

20 Osoby náchylné k dehydrataci:
Senioři - deficit sebepéče, menší pocit žízně… Malé děti - jsou odkázány na péči rodičů. Těhotné ženy a kojící matky - zvýšené nároky na metabolismus. Nemocní s vysokou tělesnou teplotou.

21 Bilance tekutin Záznamový list o bilanci tekutin (BT) - vede sám nemocný nebo zdravotnický personál. Množství tekutin se zapisuje v ml ml čaje (sklenice), 250 ml bílé kávy (hrnek). Zapisují se i tekutiny přijaté jinou než perorální cestou (infuze, enterální výživa). Zapisujeme i ztrátu tekutin - množství moči, průjem, zvracení.

22 Patologické stavy výživy
Anorexie - ztráta chuti k jídlu. Mentální anorexie - vědomé omezení příjmu potravy. Mentální bulimie - porucha příjmu potravy se záchvaty přejídání a vyvolaným zvracením. Malnutrice - označení pro takový dlouhodobý stav výživy nemocného, který nepokrývá všechny jeho potřeby.

23 Kachexie - chorobná vyhublost.
Karence - porucha výživy z nedostatku některé potřebné složky v potravě. Dysfagie - porucha polykání. Dyspepsie - soubor příznaků - říhání, pálení žáhy (pyróza), nevolnost (nauzea), zvracení (emesis, vomitus).

24 ZDROJE: Použitá literatura: Použité obrázky:
Kelnarová, J., Cahová M., Křesťanová I., Křiváková M., Kovářová Z.: Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty 1. ročník.1. vydání. Praha: Grada, s ISBN Použité obrázky: Obrázek č. 1: Hodnoty BMI. BMI cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. BMI graph in Czech, February [cit ]. Dostupné pod licencí GFDL z: Obrázek č. 2: Victovoi . Obvod pasu muže s ideální hmotností, s nadváhou (nad 94 cm), obézního (nad 102 cm). Obesity-waist circumference.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. 28 March 2010, - [cit ]. Volné dílo, dostupné z:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google