Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Somatopedie POÚRAZOVÉ STAVY Mgr. Eva Matějková, Ph.D. Březen 2013

2 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE SPE -16 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Eva Matějková, Ph.D. Vzdělávací oblast Speciální pedagogika Téma Poúrazové stavy Ročník 2 Datum tvorby Anotace Materiál slouží studentům středních škol. Studenti se seznamují s problematikou poúrazových stavů Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky.

3 Speciální pedagogika Poúrazové stavy

4 UCELENÁ REHABILITACE Interdisciplinární obor, který se zabývá poúrazovými stavy. Není chápána je jako fyzioterapie ve smyslu péče o somatickou stránku, ale zajímá ji osobnost jako celek. Členění ucelené rehabilitace: Léčebná Pracovní Sociální Pedagogická Psychologická Technická Právní Ekonomická

5 FYZIOTERAPIE „Způsob léčby fyzikálními metodami (teplem, elektrickým proudem, masážemi, manipulací apod.). Uplatňuje se zejména u nemocí pohybového a nervového aparátu“ (Vokurka, Hugo 2007, s. 140) Obr. 1

6 1. LÉČEBNÁ REHABILITACE Animoterapie (terapie pomocí zvířat)
Léčba radikální (operativní) Léčba konzervativní (medikamentózní) Léčba dietická, psychoterapeutická Fyzikální terapie (elektroléčba, léčba teplem, magnetoterapie, vodoléčba aj.) Léčebná tělesná výchova Ergoterapie (léčba prací)

7 CANISTERAPIE Využívá se léčebného působení psa.
Využívá se na zlepšení kvality životy klientů (v domovech důchodců, aj.) Pomáhá k zlepšení stavu při somatickém postižení. Využívá se jako pozitivní přístup u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Pomáhá při odbourávání stresu a náročných životních situací. Obr. 2

8 HIPOTERAPIE Jedná se o léčebnou metodu, využívající koně.
Pohybem na koňském hřbetu dochází k stimulování CNS. Může se využívat již od 6 měsíců věku. Bývá indikována od neurologa a ortopeda Obr. 3

9 ERGOTERAPIE „Metoda léčení nemocných pomocí vykonávání přiměřené práce, které umožňuje zlepšit jak jejich fyzický, tak psychický stav a umožnit jim i sociální uplatnění. Léčba je organizována a vedena zdravotnickými zařízeními“ (Vokurka, Hugo 2007, s. 116)

10 VOJTOVA METODA REFLEXNÍ LOKOMOCE
Vychází z poznatků kineziologie a neurologie. Jejím základem jsou tři složky:   automatické řízení polohy těla    vzpřimovací mechanismy     fázickou hybnost Využívá se tzv. „reflexní lokomoce“. Aktivace se provádí v modelech reflexní otáčení a reflexní plazení, drážděním spoušťových zón. Oslovuje svalové skupiny a jejich řazení tak, aby nedocházelo k sekundárním změnám a nabízí CNS nové, kineziologicky ideální pohybové uspořádání. Může se začít již v novorozeneckém období.

11 BOBATOVA METODA MYOFUNKČNÍ TERAPIE
Tzv. „Bobat koncept“ je terapeutický princip využívaný k odstranění poruch mechanismů centrální posturální kontroly. Zaměřuje se na udržení rovnováhy. Vyvolává automatické reakce (vzpřimovací, rovnovážné, obranné). Snaží se o  potlačení mimovolních pohybů, inhibice patologických posturálních vzorů.

12 2. PRACOVNÍ REHABILITACE
Zaměřuje se na kvalifikační a rekvalifikační přípravu osob se změněnou pracovní schopností do dřívějšího nebo nového zaměstnání. Provádí ji střediska pro pracovní výcvik a převýcvik osob se změněnou pracovní schopností v rezortu zdravotnictví a sociálních věcí.

13 3. SOCIÁLNÍ REHABILITACE
Uplatňuje metodu reedukace, kompenzace a akceptace. Snaží se o vytváření podmínek pro samostatný a nezávislý život bez pomoci druhých osob. Pomoc v oblasti bydlení, dopravy, úpravy pracoviště, zajištění možnosti společenského života.

14 4. PEDAGOGICKÁ REHABILITACE
Zajištění výchovy a vzdělání osobám s postižením. Zajišťuje pokračování vzdělávání i v rámci léčebné rehabilitace.

15 5. PSYCHOLOGICKÁ REHABILITACE
Patří sem klinická psychologie (psychodiagnostika, psychoterapie aj.). Zaměřuje se na psychickou stránku osob s postižením. Zabývá se psychickými problémy postižených. Psychologický stav osoby s postižením velmi ovlivňuje celou rahabilitaci.

16 7. TECHNICKÁ REHABILITACE
Zahrnuje výrobu vhodných ortopedických pomůcek (protézy, pracovní nástroje, výukové pomůcky aj.). Odstraňování architektonických bariér, technických zábran a překážek. Obr. 4

17 8. PRÁVNÍ PÉČE Zahrnuje tvorbu a vydávání právních norem a opatření, sloužících ke zkvalitnění života osobám s postižením. Jedná se o ochranu lidských práv a svobod, které vycházejí z Ústavy.

18 9.EKONOMICKÁ REHABILITACE
Zaměřuje se na organizaci pracovní činnosti osob se změněnou pracovní schopností. Patří sem tzv. „chráněné dílny“ aj. Zajišťuje co největší ekonomickou nezávislost. To má existenční a psychoterapeutický význam.

19 KONTROLNÍ OTÁZKY Jaké znáte druhy animoterapie?
Jaké druhy terapie patří pod ucelenou rehabilitaci? Čím se zabývá ergoterapie? Jaký má význam zaměstnávání osob se změněnou pracovní schopností? Co všechno spadá pod technickou rehabilitaci?

20 LITERTURA KOLÁŘ, P. Rehabilitace v klinické praxi. 1. vydání. Praha : Galén, 2010. 713 s. s  ISBN PIPEKOVÁ, J.[et al]. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, s. ISBN VÍTKOVÁ, M. [et al]. Integrativní speciální pedagogika : integrace školní a sociální. Brno : Paido, s. ISBN VOKURKA, M., HUGO, J. Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf, s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

21 INTERNETOVÉ ZDROJE Obr. I: PHOTO CREDIT. Polio physical therapy.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obr.II: TinoH. Therapiehund.jpg . In:Wikimedia Commons. [online] [cit ]. Dostupné pod licencí GFDL z: Obr. III: Therapeutic horseback riding 2.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné pod licencí GFDL z: Obr IV: Fabrice Gille. Sd tramway handicapped.jpg. In:Wikimedia Commons[online] [cit ]. Dostupné pod licencí GFDL z:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google