Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metrologie v geodézii (154MEGE)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metrologie v geodézii (154MEGE)"— Transkript prezentace:

1 Metrologie v geodézii (154MEGE)
Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B

2 Metrologie – definice z TNI 01 0115:
věda zabývající se měřením zahrnuje teoretické i praktické aspekty ve vztahu k měření, bez ohledu na to, v jaké oblasti se tato měření vyskytují TNI Mezinárodní metrologický slovník – Základní a všeobecné pojmy a přidružené termíny

3 Metrologie se zabývá: definováním jednotek měření realizací jednotek, etalony návazností měření Návaznost měření – měření je provedeno přístrojem, u kterého je zajištěna vazba na hierarchii etalonů.

4 Kategorie metrologie:
Fundamentální metrologie – zabývá se soustavou měřicích jednotek, realizací jejich etalonů, soustavou fyzikálních konstant, metodami měření. Průmyslová metrologie – zajišťuje jednotné a správné měření v průmyslu (ve výrobě, zkušebnictví apod.). Legální metrologie – zabývá se měřením tam, kde má vliv na správnost obchodního styku, ochranu zdraví nebo bezpečnost práce.

5 Stručný vývoj metrologie
starověk – základy vědomostí o měření v souvislosti s rozvojem obchodu se objevují snahy o přenesení zásad přesného měření i do každodenního života → pokusy o sjednocení používaných měr průmyslová revoluce – silný podnět pro sjednocení měr, s rozvojem techniky, vědy, výroby, obchodu a hospodářství od 19. století úzce souvisí i  rozvoj metrologie

6 sílí tlak na zavedení jednotné soustavy jednotek přijímané všeobecně ve světě
1791 – Ústavodárné shromáždění ve Francii rozhoduje o zavedení nové soustavy jednotek – počátek moderní metrické soustavy později jsou definovány a přijaty další jednotky pro čas a hmotnost. Postupně jsou definice jednotek zpřesňovány a je tvořen systém návaznosti etalonů od nejvyšší k nejnižší metrologické přesnosti.

7 1875 byla podepsána Metrická konvence (Dohoda o metru) = oficiální a širší přijetí metrické soustavy, vytvoření mezinárodního metrologického systému v nových jednotkách. Touto konvencí byl zřízen Mezinárodní úřad vah a měr (Sèvres u Paříže). Dohodu podepsalo 18 států (my v rámci Rakouska-Uherska), dnes je členských států přes 50.

8 přelom v dějinách metrologie – 1960 – přijata soustava SI – světový standard ve vědě, technice i obchodě rostoucí mezinárodní výměna zboží, růst konkurence, rozšiřující se sektor služeb vede k rostoucímu tlaku na zvyšování kvality výrobků i služeb → rozvoj státní podpory ochrany spotřebitele a péče o kvalitu a bezpečnost výrobků a služeb → další rozvoj metrologie

9 Nejdůležitější předpisy z oblasti metrologie
zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii + prováděcí vyhlášky zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

10 Zákon 505/1990 Sb. o metrologii základní poslání = úprava práv a povinností podnikatelských subjektů, orgánů státní správy a subjektů pověřených výkonem státní správy, za účelem zabezpečení jednotnosti a správnosti měřidel a měření. pravidla pro schvalování typu, ověřování, kalibraci a používání měřidel

11 Zákon č. 20/1993 Sb. – zřizuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), vymezuje orgány státní správy pro oblast technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Zákon č. 22/1997 Sb. – zabývá se tvorbou a vydáváním českých technických norem (obecně nejsou závazné), vymezuje pojmy autorizace, akreditace a posuzování shody výrobků.

12 Na zákon o metrologii navazují vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu:
č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření. Rozpracovává postup při schvalování typu stanovených měřidel, při ověřování, při autorizaci metrologických středisek. č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu. č. 264/2000 Sb., o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách a o jejich označování.

13 ČSN ISO 80000 – 1:2011 (01 1300) Veličiny a jednotky – Část 1: Obecně
výchozí norma pro všechny technické normy zabývá se mezinárodní soustavou jednotek SI, zavádí pojmy rozměr veličiny, jednotka základní a odvozená, koherentní, násobky a díly jednotek. Uvádí všechny odvozené jednotky SI se zvláštními názvy a jejich značkami.

14 Mezinárodní soustava jednotek SI:
Metr = délka dráhy, kterou proběhne světlo ve vakuu za dobu 1/ sekundy (definice platí od roku 1983). Praktická realizace: pomocí několika doporučených vlnových délek záření laserů. Kilogram = hmotnost mezinárodního prototypu kilogramu. Praktická realizace: je dána porovnáním s prototypem z PtIr.

15 Etalon hmotnosti

16 Sekunda = doba trvání period záření, které odpovídá přechodu mezi dvěma hladinami velmi jemné struktury základního stavu atomu cesia 133. Tato definice se vztahuje na atom cesia v klidu, při teplotě 0 K. Praktická realizace: Čas se realizuje pomocí frekvence atomových hodin. Kelvin = 1/273,16 díl termodynamické teploty trojného bodu vody.

17 Ampér = stálý elektrický proud, který při průchodu dvěma přímými rovnoběžnými nekonečně dlouhými vodiči umístěnými ve vzdálenosti 1 m od sebe ve vakuu vyvolá mezi nimi sílu 2x10-7 newtonu na 1 metr délky vodičů. Kandela = svítivost zdroje, který v daném směru vysílá monochromatické záření s kmitočtem 540x1012 hertzů a jehož zářivost v tomto směru je 1/683 wattu na steradián.

18 Mol = látkové množství soustavy, která obsahuje právě tolik elementárních jedinců (entit), kolik je atomů v 0,012 kilogramu uhlíku 12C. Při udávání látkového množství je třeba elementární jedince (entity) specifikovat; mohou to být atomy, molekuly, ionty, elektrony, jiné částice nebo blíže určená seskupení částic.

19 Jednotky tlaku: pascal – Pa (odvozená ze soustavy SI) 1 torr = 133,322 Pa 1 bar = Pa 1 mbar ~ ¾ torr Vlhkost vzduchu – definována jako množství vodní páry ve vzduchu, nejčastěji se vyjadřuje jako relativní vlhkost vzduchu v %.

20 Vývoj definice metru v čase
1791: metr = délka jedné desetimilióntiny zemského kvadrantu 1799: metr = délka etalonu etalon – původně mosazná tyč, pak tyč ze slitiny platiny a iridia (1889) 1960: metr = ,73 násobek vlnové délky záření ve vakuu, které odpovídá přechodu mezi 2p10 a 5d5 kvantové úrovně atomu kryptonu : současná definice

21 Původní platino-iridiový etalon metru

22 Nová definice kilogramu
Návrhy: definice založená na elektromagnetické síle (watt balance – výkonové váhy) nahrazení prototypu koulí z čistého monokrystalického křemíku – definice založená na počítání atomů a měření dalších parametrů koule Předpoklad schválení definice v roce 2018 (?).


Stáhnout ppt "Metrologie v geodézii (154MEGE)"

Podobné prezentace


Reklamy Google