Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 17. Únor 1948

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 17. Únor 1948"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 17. Únor 1948
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 17. Únor 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na komunistický převrat v Československu.

3 Dříve označovaný jako Vítězný únor nebo „vítězství pracujícího lidu“, ve skutečnosti šlo o puč = násilné uchopení moci komunisty.

4 Předpoklady: komunisté = masová politická strana pevně ovládající významné pozice (zpravodajské služby policie, armády, ministerstvo vnitra, informací).

5 Příčiny krize: Rozpory v Národní frontě, ve vládě i v parlamentu. Konkrétním podnětem situace ve Sboru národní bezpečnosti – ministr vnitra Nosek má zrušit rozkaz velitele SNB, který odvolal 8 nekomunistických velitelů pražské SNB, ale komunisté usnesení neplní, proto se ostatní strany odmítají účastnit vládních zasedání.

6 20. 2. Demise 12 nekomunistických ministrů (z celkových 26) – spoléhají na prezidenta Edvarda Beneše, že demisi nepřijme a nastanou 2 možnosti: Předčasné volby nebo KSČ ustoupí. ALE protiúder KSČ.

7 21. 2. Komunistická demonstrace na Staroměstském náměstí, Klement Gottwald vyzval k utváření akčních výborů, prezident vystaven nátlaku představitelů KSČ, komunisté začínají vytvářet vlastní ozbrojené složky – Lidové milice a ovládli ulici.

8 Klement Gottwald

9 Demonstrace na Staroměstském náměstí

10 22. 2. Sjezd závodních rad = iniciativu v podnicích přebírají komunisté, sjezd rolnických komisí.

11 23. 2. Státní bezpečnost zatýká příslušníky stran, jejichž ministři podali demisi, Beneš trvá na svém stanovisku, že neustoupí komunistickému nátlaku. Na podporu prezidenta – průvod pražských vysokoškoláků na Hrad.

12 24. 2. Generální stávka – přerostla v politickou podporu komunistů, Lidové milice obsadily budovu sekretariátu ČSD a následně Lidový dům, nátlak KSČ na prezidenta.

13 25. 2. Prezident přijal demisi nekomunistických ministrů a vládu doplnil o lidi navržené Klement Gottwaldem, druhý pochod studentů na Hrad – násilně zastaven SNB v Nerudově ulici.

14 Druhý pochod studentů 25.2.

15 Nová vláda byla řádně jmenována a složila slib do rukou prezidenta.
Poslanci nevyužili možnost zpochybnit legitimitu vlády a vyslovit jí nedůvěru – hlasování o důvěře vlády = Gottwaldova vláda se stala vládou legitimní. 2. 6. prezident Beneš abdikoval, novým prezidentem se stal Klement Gottwald.

16 Otázky k opakování: 1. Vysvětli pojmy: puč, ústavní krize, lidové milice, akční výbory 2. Která politická strana měla monopolní postavení a proč? 3. Jak probíhala vládní krize? 4. Kdo a jak vystoupil na obranu demokracie? 5. Kdo se stal novým prezidentem v roce 1948?

17 Zdroje pro textovou část
ČORNEJ, P. ČORNEJOVÁ, I. PARKAN, F. KUDRYS, M. DĚJEPIS PRO STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY. Dotisk 2. vydání. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., s. 225 – 226. SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. 139. Internet: Moderní dějiny [online] Únor 1948, vznik totalitních systémů. [cit ]. Dostupné na

18 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 8 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 9 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Snímek 14 – [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < dav.jpg>


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 17. Únor 1948"

Podobné prezentace


Reklamy Google