Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B02_Přepony s-/z-/vz- TÉMA: Předpony s-, z-, vz- ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace slouží k procvičení předpon s-/z-/vz-.
Žáci provedou korekturu textu (označí chyby na tabuli). Slova s danými předponami vypíší a seřadí do tabulky(práce probíhá na tabuli, žáci současně píší totéž do svého sešitu). Žáci si danou látku osvojí i tím, že sami vytvoří text se slovy s vybranou předponou (s texty se pracuje další hodinu).

3 S, nebo Z? Oprav Béďovi cvičení. Ztěžoval si na zkoušku spěvu. Vánoční slevy už zkončily, na pultech už stěží najdeš slevněné zboží. Stropil poplach, protože se obával, že jeho práce během chvilky shoří na popel. Listí na stromech nejprve sčervenalo, pak spadalo a nakonec na zemi zhnilo. Strava byla zdravá. Zmocnil se ho stesk. Spatřil krásné ztvoření. Skonal tiše. Nechtějí zpasit, nechodí ke zpovědi, nespytují svědomí. Na tělocviku jsme se strhali. Zpáchal ohavný zločin. Moc to neskoumej! Tvé spůsoby se mi nelíbí. Byl malého srůstu. Koně se zpínali. Sběhl ze studií. Zbili jsme s taťkou na zimu budku pro ptáčky. Schromáždili jsme se na náměstí, abychom shlédli jejich nové představení.

4 Správné řešení: Stěžoval si na zkoušku zpěvu. Vánoční slevy už skončily, na pultech už stěží najdeš zlevněné zboží. Ztropil poplach, protože se obával, že jeho práce během chvilky shoří na popel. Listí na stromech nejprve zčervenalo, pak spadalo a nakonec na zemi shnilo. Strava byla zdravá. Zmocnil se ho stesk. Spatřil krásné stvoření. Skonal tiše. Nechtějí spasit, nechodí ke zpovědi, nezpytují svědomí. Na tělocviku jsme se ztrhali. Spáchal ohavný zločin. Moc to nezkoumej! Tvé způsoby se mi nelíbí. Byl malého vzrůstu. Koně se vzpínali. Zběhl ze studií. Sbili jsme s taťkou na zimu budku pro ptáčky. Shromáždili jsme se na náměstí, abychom zhlédli jejich nové představení.

5 Přiřaď k jednotlivým předponám slova
z předcházejícího textu (slova uveď v základním tvaru). s - z - vz - stěžovat si sleva skončit stěží shořet spadat shnít strava stesk spatřit stvoření skonat spasit spáchat sbít shromáždit zkouška zpěv zlevněný ztropit zčervenat zdravý zmocnit se zpověď zpytovat ztrhat se zkoumat způsob zběhnout zhlédnout vzrůst vzpínat se

6 Vyber si jednu skupinu slov z předešlé tabulky a napiš krátký text, který bude obsahovat všechna slova z daného sloupečku. Můžeš svůj text obohatit i dalšími výrazy s vybranou předponou, vyhni se však slovům se zbylými dvěma předponami.

7 Citace Obrázky staženy z klipartu: http://office.microsoft.com
Text podle vlastních zdrojů.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google