Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: NA MEZI AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_13_HK

2 ANOTACE Zkušenosti z pilotování:
Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ ŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: - S PŘÍRODNÍM SPOLEČENSTVEM ROSTLIN A NŽIVOČICHŮ NA MEZI - SE ZMĚNAMI V PŘÍRODĚ - S VÝZNAMEM MEZÍ Zkušenosti z pilotování: Učivo bylo zařazeno k tematickému celku na poli. Žáci si uvědomili význam mezí v přírodě a poznali typické živočichy a rostliny, pro které jsou meze domovem. Na závěr dostali žáci zajímavý úkol: vybrat z daného textu všechny názvy rostlin nebo jejich částí. Problémovými pojmy byly oddenky a úbory.

3 Mez – domov mnoha nájemníků
NA MEZI Mez – domov mnoha nájemníků

4 JARO NA MEZI V trnkové houštině se usadil zajíc a den co den tam přes poledne vyspával. V hromádce kamení se zabydlel ježek. V kamenném zátarasu zahnízdil strnad a hnízdo si přikryl listím, aby nebylo vidět. Pod ohnutými větvemi keřů si našli nocleh koroptve a jakmile se setmělo, stulily se pod větvemi, aby je nikdo nenašel. Konipas bílý se usadil nedaleko, ale na koroptve ani strnada nebyl zvědavý, protože měl svých starostí s mláďaty až nad hlavu.

5 LÁN POLÍ ROZDĚLENÝ MEZEMI

6 VÝZNAM MEZÍ Mezi poli se táhnou zelené pásy mezí. Jsou zde proto, aby od sebe oddělovaly jednotlivé pozemky. Mez vypadá, jakoby ležela ladem, ale je plná života.Je to vlastně veliký dům plný nájemníků, svět sám pro sebe. Meze také dělí napříč svahy kopců a vytvářejí na nich užitečné terasy. Především jsou však domovem pro desítky živočichů. Pod každým kamenem je obydlí nějakého tvora. Nad květy bzučí včely a čmeláci, hemží se tu slunéčka, lumci a lumčíci, jako z kovu vytepané zlatěnky, maličké vosičky, brouci a mravenci. rostlin

7 ZAJÍC POLNÍ

8 JEŽEK ZÁPADNÍ

9 STRNAD ZAHRADNÍ

10 KOROPTEV POLNÍ

11 KONIPAS BÍLÝ

12 PÁREK KOROPTVIČEK VYBÍRAJÍCÍ SI MÍSTO PRO HNÍZDO

13 Z UKÁZKY VYBER NÁZVY ROSTLIN A JEJICH ČÁSTÍ
Na mezi rostou různé porosty trav. Trnkový keř obklopila houština pálivých kopřiv. Do hustých a nízkých polštářků se natěsnala mateřídouška. Bodláky se vytáhly do výše, aby se dostaly ke světlu. Oddenky pýru pronikaly půdou a na nejméně očekávaných místech vyhnaly na povrch nové trsy stébel. Mochny vyslaly na všechny strany až metr dlouhé plazivé šlahouny. Zlatožluté úbory podbělu obecného si pospíšily rozkvést navzdory počasí. Květy nejrůznějších barev, tvarů a velikostí se otevřely, aby přilákaly hmyz. Pak uzrály plody a semena a klíčky nových rostlin vyrazily ke světlu.

14 ŘEŠENÍ Na mezi rostou různé porosty trav. Trnkový keř obklopila houština pálivých kopřiv. Do hustých a nízkých polštářků se natěsnala mateřídouška. Bodláky se vytáhly do výše, aby se dostaly ke světlu. Oddenky pýru pronikaly půdou a na nejméně očekávaných místech vyhnaly na povrch nové trsy stébel. Mochny vyslaly na všechny strany až metr dlouhé plazivé šlahouny. Zlatožluté úbory podbělu obecného si pospíšily rozkvést navzdory počasí. Květy nejrůznějších barev, tvarů a velikostí se otevřely, aby přilákaly hmyz. Pak uzrály plody a semena a klíčky nových rostlin vyrazily ke světlu.

15 CITACE: FENOLOG. [online] [cit ]. File: Hortol%C3%A0_01_Emberiza_hortulana).jpg.Dostupné z WWW: HEMPEL, Jorg. [online] [cit ]. File: Erinaceus_europaeus_LC0119.jp.Dostupné z WWW: HUHU, Uet. . [online] [cit ]. File::Perdix_perdix_01.JPG. Dostupné z WWW: REINKE, Klaus. [online] [cit ]. File:Rebhuehner.jpg. Dostupné z WWW: CHGANS. [online] [cit ]. File:Pied_wagtail.jpe. Dostupné z WWW: HELLWIG, Hans. . [online] [cit ]. File: :01-sfel a_-_crop.jpg.Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_13_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ"

Podobné prezentace


Reklamy Google