Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ."— Transkript prezentace:

1 PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ

2 MEDVÍDKOVITÍ Jsou malé až středně velké šelmy.
Nejznámějšími zástupci této čeledi jsou mývalové a nosálové. Medvídkovití žijí na celém území Ameriky a divoké populace mývalů se vyskytují i v Evropě díky utečencům ze zajetí. Mají mírně protáhlé tělo, poměrně velkou hlavu se zašpičatělým čenichem a dlouhý ocas. Pudově veškerou potravu omývají ve vodě. Váha se podle druhu pohybuje mezi 1 až 12 kg. Medvídkovití jsou převážně stromová zvířata a často se zdržují u vodních toků, umí výborně šplhat i plavat. Většinou žijí v malých skupinách. Medvídkovití jsou všežravci - živí se ovocem, kořínky, ořechy, hmyzem, vejci a malými obratlovci. Řada druhů se naučila přibližovat se k lidským obydlím a díky své obratnosti a inteligenci někdy působí škody na drůbeži i v domech. Většina zástupců této čeledi se dá poměrně snadno ochočit a poslední dobou není ani moc těžké si třeba mývala nebo nosála obstarat. Potřebují ovšem velmi prostornou venkovní voliéru a rozhodně se nehodí pro chov v bytě. V zajetí se mohou dožít přes 20 let.

3 MÝVAL SEVERNÍ Lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci. Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let (podle místních podmínek, jako např. klima nebo i intenzita dopravy).

4 NOSÁL ČERVENÝ Má velmi dobře vyvinutý nos, kterým může otáčet až o 45° a prozkoumávat tak své okolí. Nejen čich, ale i ostatní smysly mají nosálové velice dobře vyvinuté: například smysl pro rovnováhu, využívá svůj ocas, který ji udržuje. Je velice přizpůsobivým tvorem, je všežravec, žije v oblastech deštných pralesů, kde jsou velice tvrdé podmínky pro život. Nosál červený se vyskytuje v Jižní Americe, v oblastech Venezuely a Kolumbie až Argentiny. Žije v listnatých a smíšených lesích. Je to všežravec. Nosál červený žije až 18 let. Nosálové jsou velice milá a bystrá zvířata, první kolonizátoři přijíždějící do Jižní Ameriky si je velice oblíbili.

5 FRET KOČIČÍ Je drobná samotářská noční šelma z čeledi medvídkovitých.
Vzhled: štíhlé tělo je dlouhé 30–42 cm, délka ocasu 31–44 cm Hmotnost: 0,8–1,3 kg Zbarvení: je šedohnědá nebo krémová, s nápadně kroužkovaným černobílým ocasem. Má černé kroužky kolem očí, bílý čenich a obočí. Vydává štěkavé zvuky a pronikavý jekot Areál rozšíření: střední a západní USA, Mexiko – pouště, lesy, hory Fret kočičí je všežravec, jeho potravu tvoří ptáci, malí savci, vejce, členovci, plody, ořechy. Jedná se o mimořádně obratné zvíře, velmi pružné díky tomu, že dokáže otáčet zadní nohy o 180 stupňů. Má částečně zatažitelné drápy.

6 KYNKAŽU Hmotnost: 1,4-4,6 kg Kynkažu je štíhlá šelmička s dlouhým chápavým ocasem. Má kulatou hlavu, zkrácenou obličejovou část a krátké uši. Srst je vlnitá, sametově hebká a velmi hustá, žlutohnědá s olivově zeleným nádechem. Kynkažu žije v tropických deštných pralesech Střední a Jižní Ameriky. Jsou to výhradně stromoví živočichové. Kynkažuové jsou převážně samotářská, noční zvířata. Přes den spí v dutinách stromů, po setmění se vydávají za potravou. Přestože je kynkažu šelma, živí se ovocem, hlavně fíky, banány, melouny nebo mangem. Tuto dietu doplňuje bobulemi, kůrou stromů i listy, nepohrdne ani malými obratlovci, jako jsou žáby, ptáci nebo jejich vejce. Pojídá také hmyz. Kynkažu má velmi dlouhý (až 20 cm) jazyk, který mu umožňuje lízat nektar i z hlubokých květů. V zajetí se krmí i medem. V tropickém deštném pralese plní důležitou roli opylovače, také roznáší semena rostlin. V zajetí se dožívají průměrně 24 let. V přírodě mají mnoho nepřátel, jsou potravou dravých ptáků i jiných dravců, jako jsou jaguáři. Někdy jsou loveni lidmi, pro maso a také kvůli kožešině. Největším nebezpečím je ale odlesňování.

7 POUŽITÉ ZDROJE Nosál červený (Nasua nasua) | Alexander Štorek:. Alexander Štorek: [online] [cit ]. Dostupné z: Mýval-domácí zvíře? | The Sims 2:. The Sims 2: [online] [cit ]. Dostupné z: Fret kočičí:. ATLASZVIRAT.cz: [online] [cit ]. Dostupné z: The New Sixty: ST.BERNARD AND THE KINKAJOU:. The New Sixty: [online] [cit ]. Dostupné z: Strictly Reptiles - Wholesale Reptiles and Amphibians:. Strictly Reptiles - Wholesale Reptiles and Amphibians: [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav, et al. Přírodopis 8.Olomouc: Prodos, s.


Stáhnout ppt "PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google