Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Patologie dutiny ústní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Patologie dutiny ústní"— Transkript prezentace:

1 Patologie dutiny ústní
1

2 VÝVOJOVÉ PORUCHY Rozštěpové vady (schisis) jsou nejčastěji objevující se vrozené vývojové vady. Podle místa postižení se nazývají, např.: cheiloschisis (rozštěp rtu), palatoschisis (rozštěp patra), gnathoschisis (rozštěp čelisti). Mohou být i kombinace rozštěpů jako cheilognathoschisis (rozštěp rtu a čelisti) a celkový rozštěp cheilognathopalatoschisis (rozštěp rtu, patra a čelisti) 2

3

4 Další vývojové poruchy:
Makrostomie- nadměrně velká ústa Mikrognatie- zmenšení dolní čelisti, patrné zejména v bradové oblasti Ankyloglosie- vrozený srůst jazyka se dnem dutiny ústní Dermoidní cysta- cysta obsahující kožní maz a chlupy, které se tvoří a vyrůstají z její stěny Lingua plicata- zbrázděný, zřasený jazyk, výskyt různě hlubokých rýh ve sliznici jazyka Atd.

5 NEKRÓZY ATROFIE = je intravitální (v živém organizmu) smrt buněk
a tkání, většinou součástí zánětu Příčiny: mechanické, chemické infekce, alergie, autoimunita ATROFIE = znamená zmenšení normálně vyvinutého orgánu, podmíněné úbytkem buněk nebo zmenšením jejich velikosti; může se jednat o proces fyziologický i patologický stáří diabetes poruchy inervace

6 PIGMENTOVÉ LÉZE 1. Melaninové pigmenty
fyziologické skvrny u tmavých ras, nejčastěji sliznice tváře a dásně (ale i další – rty, patro, jazyk), klinicky nevýznamné, léčba pouze z kosmetických důvodů hyperpigmentace u kuřáků maligní melanom 2. Jiné pigmenty - po poranění, v souvislosti s jiným onemocněním (Addisonova choroba), v souvislosti s terapií (orální kontraceptiva, antimalarika…), při chronických otravách těžkými kovy (olovo, rtuť, zinek…)

7 ZÁNĚTY DUTINY ÚSTNÍ označují se podle lokalizace: Cheilitis- rtu
Glossitis- jazyka Gingivitis- dásní Stomatitis- celé DÚ Parodontitis- závěsného aparátu jsou způsobeny řadou aerobních i anaerobních bakterií, viry a plísněmi opakované a dlouhodobé působení škodlivin a nedostatečná ústní hygiena přeměňuje záněty v chronické

8 Cheilitis=zánět rtů Původce: často Stafylokok, který nese riziko dalšího šíření Vyskytuje se převážně u mužů v dolním rtu Projevy: zbytnění rtu, zarudnutí, bolestivost malá, sekrece, tvorba krust i abscesů v chronické formě Léčba: symptomatická, uplatňují se kortikoidy Glossitis=zánět jazyka Příčiny: infekční (bakterie DÚ, kvasinky) i neinfekční (poranění jazyka) Projevy: bývají pestré a mohou se kombinovat- bolest, pálení jazyka, brnění jazyka, zvětšení jazyka, typický je např. malinový jazyk, při povrchových infekcích se na jazyku může vytvořit bělavý povlak Léčba: závisí na vyvolávající příčině, pokud je zjištěna; infekce se léčí klasicky (antibiotika, antimykotika)

9 Gingivitis=zánět dásní - až 90% lidské populace
Příčiny: bakterie zubního plaku Na vzniku zánětu dásní se může podílet také kouření, stres, cukrovka, vyšší věk, nebo genetické dispozice. Projevy: zarudnutí, zduření, krvácení, vznik vředu Léčba: ústní hygiena, výplachy peroxidem vodíku Prognóza: neléčená může přejít v parodontitidu (přestup zánětu na alveolární kost) Stomatitis=zánět sliznice dutiny ústní Příčina: infekce virového původu (příp.bakterie), mechanické poškození sliznice Projevy: zarudnutí, zduření, bolestivost, tvorba puchýřků, aft až vředů U lidí je nejčastějším typem tzv. herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevy: bolestivé afty na dásních, jazyku a lícní částech sliznice ústní dutiny; horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

10 HERPES SIMPLEX Herpetická stomatitída = herpetický zánět ústní sliznice Gingivostomatitida = zánět dásní a ústní sliznice Herpes labialis = retní opar - jsou onemocnění, která mají stejného původce, tím je herpes virus (HSV) Na první setkání s tímto virem reaguje každý organismus jinak, u některého jedince se primoinfekce projeví jen jako lehká viróza (mrzutost, únava, mírně zvýšená teplota), ale u jiného může vyvolat těžké postižení celkového stavu s vysokými horečkami a nezbytným pobytem v nemocnici. Virus pak dále přežívá v epitelových buňkách a při jeho aktivaci vznikají typické puchýřky (opar). Onemocnění je vysoce nakažlivé! Přenáší se kapénkovou infekcí, kontaktní infekcí, jídelními příbory a dalšími infikovanými předměty. Nebezpečné je zejména v prvním trimestru těhotenství.

11 Celé onemocnění trvá cca 8 – 10 dní a eroze se hojí bez jizvy
Celé onemocnění trvá cca 8 – 10 dní a eroze se hojí bez jizvy. Někteří jedinci mohou onemocnění prodělat i velmi nenápadně. Léčba bývá u nekomplikovaného průběhu místní, postižená místa se potírají 1% roztokem genciánové violeti, možné jsou výplachy heřmánkem (pozor u alergiků!), lze použít také nové přípravky Aloclair gel či spray. Doporučené jsou doplňky stravy- vit.B, C. Nezbytný je dostatečný přívod tekutin. U oslabených jedinců bývají předepsána antibiotika kvůli prevenci sekundární infekce. Při komplikovaném průběhu (zejména u malých dětí, kvůli dehydrataci) je nezbytná hospitalizace. Pacientovi se tak zajistí dostatečný přívod tekutin i adekvátní výživa, celkově mohou být podána antivirotika a proti sekundární infekci antibiotika.

12

13 NÁDORY DUTINY ÚSTNÍ - mezi nádory dutiny ústní řadíme nádory sliznice tváře, dásní, spodiny ústní, přední 2/3 jazyka a tvrdého patra - nejčastěji se vyskytuje okolo 60. roku věku, více u mužů Rizikové faktory: nejvýznamnějšími rizikovými faktory jsou kouření a pití alkoholických nápojů, také nízká úroveň hygienických návyků Projevy: povrchová, slizniční nehojící léze až vřed; nemožnost řádně usadit doposud funkční protézu, související bolesti, v pozdějších stádiích zápach z úst a problémy při polykání, neurologické poruchy z postižení lícního nervu (např. pokles ústního koutku), zvětšení krčních uzlin Léčba: chirurgické odstranění, radioterapie event.chemoterapie Typy nádorů: Benigní (nezhoubný)- fibrom, lipom, hemangiom, papilom... Maligní (zhoubný)- fibrosarkom, Kaposiho sarkom, karcinomy...

14

15 asociovaný s Herpes virem u pacienta s HIV
HEMANGIOM Kaposiho sarkom asociovaný s Herpes virem u pacienta s HIV

16 Pacient s prvotní dg. karcinom jazyka, stav po excizi jazyka
Pacient s prvotní dg. karcinom jazyka, stav po excizi jazyka. Exulcerovaná kůže na přední straně krku v oblasti infiltrovaných uzlin a kůže po CHT a RT. Pacient s otokem v obličeji, s těžkou anorexií, s bolestmi v oblasti krku. Vidíte rozsáhlé exulcelace na krku s podkožními metastázami.


Stáhnout ppt "Patologie dutiny ústní"

Podobné prezentace


Reklamy Google