Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"— Transkript prezentace:

1 MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
KROUŽKOVCI

2 KROUŽKOVCI Jejich typickým znakem je článkování těla. Soustava cévní a trávicí prochází celým tělem. Je známo asi 16 500 druhů. Tělo je obvykle drobné, někdy nepatrných rozměrů, ale u některých druhů dosahuje i rozměrů v řádu několika metrů. Povrch těla kryje pokožka. Ta vylučuje sliz. Má funkci ochrany i funkci pohybovou. Mezi hlavní vyvinuté smysly patří hmat (soustředěn na hmatový prstík, jinak po celém těle). Zrak nebývá vyvinut. Většina kroužkovců dýchá celým povrchem těla, ale některé vodní druhy mají žábry. Cévní soustava je uzavřená, na hřbetě je hřbetní céva, která má funkci srdce (tepe). kroužkovci Podkmen: bezopaskovci Třída: mnohoštětinatci Podkmen: opaskovci Třída: máloštětinatci Třída: pijavice

3 ŽÍŽALA OBECNÁ Napnutím příčného svalstva se pohne dopředu přední část jejího těla. Vyvolané stahy svaloviny projdou celým tělem a umožní tak pohyb zadní části. Hlen, který vylučují její žlázy, jí usnadňuje dýchání a pohyb po nerovném povrchu a zabraňuje vysychání kůže. Na přídi těla má hmatový prstík, který jí slouží k snazší orientaci. Při jemném promnutí tenké pokožky jsou zřetelně cítit redukované štětinky. Dorůstá délky přibližně 9 až 30 cm. Její příbuzní však mohou dosahovat mnohem větších rozměrů. Potravou je pro ní země obsahující organické látky, spadlé listí nebo drobní uhynulí živočichové. Vše si schovává ve svých spletitých chodbičkách. Svalnatý žaludek rozmělní potravu a její zbytky pak žížaly vynášejí na zemský povrch ve formě malých hromádek trusu, jehož hmotnost za několik let dosahuje až několika kilogramů. Žížala se sama stává obživou pro jiné živočichy, například kosy, drozdy a špačky, které je možné vidět, jak opatrně kráčejí po zemi, naklánějí se dopředu a loví nepozorné žížaly ukryté těsně pod povrchem. Jsou potravou i ježků, jezevců, vlků nebo krtků. Žížaly mají velkou regenerační schopnost. Když je nepřítel polapí, zůstane mu jen zadní část těla žížaly za opaskem (světlá, ztluštělá část v přední třetině těla. Opasek se nachází mezi 32. a 37. článkem. Konec těla žížale doroste. Pokud je ale přetržena přesně uprostřed, vždy zahyne. Jsou to hermafroditi, mají tedy jak samičí, tak samčí pohlavní orgány. Ke svému oplození ale potřebují sperma druhého jedince kvůli odlišné genetické informaci. Hojnost žížal v půdě je zárukou vysoké kvality půdy, neboť je provzdušněná, výživná a tím i úrodná. Zákonem není zvláště chráněna.

4 PIJAVKA LÉKAŘSKÁ Pijavka lékařská je vzácný zástupce z čeledi kroužkovců, který se dříve hojně užíval k odebírání krve a k zlepšení krevního oběhu. Dorůstá zpravidla velikosti 100 až 150 mm. Vyskytuje se většinou v mělkých bahnitých nádržích, které jsou dobře vyhřívané sluncem. Preferuje oblasti s klidnou neproudící vodou. Její potravou je krev teplokrevných živočichů, jedná se o parazitického živočicha. Pro znecitlivění místa, kde se pijavka přichytí a zakousne do hostitele, využívá tekutinu, kterou vypouští do rány.

5 PIJAVKA KOŇSKÁ Pijavka koňská žije dravě, její potravou jsou drobní bezobratlí živočichové. Pijavka koňská se v ČR poměrně hojně vyskytuje v pomalu tekoucích, ale i stojatých vodách. Měří mm. Po podkladu se pohybuje tak, že se píďalkovitě přichycuje střídavě přední a zadní přísavkou.

6 NITĚNKA Jeden z neznámějších máloštětinatců, který je patrně nejvyužívanějším akvarijním krmivem. Její tělo je díky hemoglobinu zbarvené do červena. Žije zavrtaná hlavou v bahnitém dně silně znečištěných vod. Zadní konec těla, kterým dýchá, je volně vysunut do vodního sloupce. Může přežívat i v akváriích. V hojném počtu se vyskytuje zejména pod městskými stokami. Živí se organickými zbytky a bakteriemi z bahna. Pohybuje se pomocí drobných štětinek na článcích těla. V akváriích se používá jako krmivo pro většinu ryb (živé, mražené nebo sušené). Obývá celý svět - stojaté nebo mírně proudící, organicky znečištěné a hnijící vody.

7 NEREIDKA HNĚDÁ Nereidka hnědá, také označovaná jako nereidka různobarvá, je druh mnohoštětinatých kroužkovců žijících v mořích Evropy a Severní Ameriky. Její tělo je pokryto štětinami. Dosahuje délky max. 20 cm a podobá se do jisté míry pozemní stonožce. Její hlava vybíhá ve dvě tenká tykadla a je opatřena čtyřma očima.

8 POUŽITÉ ZDROJE Žížaly mohou být ekologickými bojovníky 21. století - Aktuálně.cz:. Aktuálně.cz - Víte, co se právě děje: [online] [cit ]. Dostupné z: BioLib - Hirudo medicinalis (pijavka lékařská) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Správná odpověď na anketu - Má žížala oči? | Blog Starého Dinosaura:. Blog Starého Dinosaura: [online] [cit ]. Dostupné z: odpoved-na-anketu-ma-zizala-oci Nástrahy a návnady - Žížala obecná ("Kopaná žížala") /Lumbricus terrestis/:. Rybářská škola Vodňany: [online] [cit ]. Dostupné z: BioLib - Hirudo medicinalis (pijavka lékařská) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Pijavice a psi? | Dogs Magazín:. Dogs Magazín | WEBOVKY PRO PEJSKAŘE:[online] [cit ]. Dostupné z: BioLib - Haemopis sanguisuga (pijavka koňská) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Pohledy z přírody - Pijavka koňská | REJ.cz - zpravodajství pro Šumperk, Zábřeh, Hanušovice, Jeseníky a okolí:. REJ.cz - zpravodajství pro Šumperk, Zábřeh, Hanušovice, Jeseníky a okolí: [online] [cit ]. Dostupné z: RYBICKY.NET - Atlas ostatních živočichů - Fotogalerie:. RYBICKY.NET - Váš akvaristický portál: [online] [cit ]. Dostupné z: MiDa Aquarium E-Shop:. MiDa Aquarium E-Shop: [online] [cit ]. Dostupné z: Skupina Mnohoštětinatci (Polychaeta: čti polychéta):. Skupina Mnohoštětinatci (Polychaeta: čti polychéta): [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google