Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ANGLICKÝ JAZYK Téma: Tenses- Present simple II Ročník: 8.-9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Přítomný čas prostý – věta oznamovací záporná
Present simple II Přítomný čas prostý – věta oznamovací záporná

3 Zápor v přítomném čase prostém tvoříme přidáním záporky NOT k pomocnému slovesu DO. Vytvoříme tak slovíčko don´t/doesn´t, které umístíme před infinitiv: I don´t play - nehraju You don´t play - nehraješ He doesn´t play - nehraje We don´t play - nehrajeme You don´t play - nehrajete They don´t play – nehrají

4 K záporce don´t přidáme infinitiv v těchto osobách:
Zápor NOT však použít musíme, a když tedy nejde přidat k významovému slovesu věty, musíme využít pomocné sloveso a to sloveso do. K tomu už záporku NOT snadno přidáme, a vytvoříme tak slůvko don't / /. K záporce don´t přidáme infinitiv v těchto osobách: I don´t play the record. Nehraju na flétnu. You don´t play football. Nehraješ fotbal. We don´t live in Paris. Nežijeme v Paříži. They don´t live in London. Nežijí v Londýně.

5 Ve třetí osobě čísla jednotného používáme tvar doesn´t a infinitiv:
He doesn´t play the drums. Nehraje na bubny. She doesn´t play volleyball. Nehraje volejbal. Jane doesn´t live in Dublin. Jana nežije v Dublinu. Peter doesn ´t live in Oxford. Petr nebydlí v Oxfordu. Kate doesn´t go to Brno. Katka nejezdí do Brna. Harry doesn ´t go to Cambridge. Harry nejezdí do Cambridge.

6 Doplň správný tvar slovesa:
Mario Plaza….. (not/be) from Italy he … (be) from Britain. He ….. (not/go) to secondary school, he … (go) to the Universinty. Mario … (have) two sisters, he …… have any brothers. They ….. (have) a cat, but they …(not/have) a dog. Mario … (play) football, he … (not/play) any musical instrument. He … (like) spaghetti, but he … (not/like) pizza at all.

7 Doplň správný tvar slovesa – řešení: Mario Plaza isn´t from Italy he is from Britain. He doesn´t go to secondary school , he goes to the Universinty. Mario has two sisters, he doesn´t have any brothers. They have a cat, but they don´t have a dog. Mario plays football, he doesn´t play any musical instrument. He likes spaghetti, but he doesn´t like pizza at all.

8 Zdroj: Vlastní tvorba Obrázek: www. office. microsoft
Zdroj: Vlastní tvorba Obrázek: Anotace: V této části o přítomném času prostém se žáci seznámí s tvorbou záporného tvaru ve všech osobách a vyzkoušejí si svou znalost této problematiky na modelových větách.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Lucie Pospíšilová Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google