Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_19 Finanční matematika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_19 Finanční matematika"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_19 Finanční matematika TEMA: Matematika 9. roč. ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Po obtížnějších tématech je zpravidla toto téma přijímáno v devátém ročníku jako téma příjemné. Zvládají zpravidla všichni, k výpočtům užijí kalkulačky. Než přistoupíme k užití tohoto materiálu, je potřeba už znát pojmy, které jsou uvedeny na následujícím listě. Vyplatí se i zopakovat (v jedné hodině) počty s procenty. Vyzkoušel jsem v devátém ročníku , bylo to dobré.

3 Pojmy kapitál – jistina úroková míra (p. a., p. s., p. q., p. m.) úrok daň z úroku čas – doba úročení

4 Úloha 1 Pan Odehnal si bude půjčovat v bance 250 tisíc Kč na jeden rok. Banka má pro tuto půjčku stanovenou úrokovou míru 6,1% p. a. Kolik korun bude pan Odehnal platit bance navíc?

5 Úloha 2 Zdeněk s Jardou se dohodli, že si budou hrát na bankéře. Zdeněk bude bankéř a Jarda si v bance uloží tři miliony € na celý rok. Chvíli se domlouvali, kolik bude činit úroková míra, a dohodli se na 5 procentech p. a. Kolik eur vyplatí po roce bankéř Zdeněk Jardovi? Jarda si ale vzpomněl, že Zdeněk si musí odečíst 15% daň a odvést ji státu. Jaká bude tedy daň a kolik vyplatí „banka“ Jardovi?

6 Úloha 3 Paní Pokorná má „zbytečné“ peníze a ráda by je zhodnotila. Banka nabízí úrokovou míru 3,5% p. a. Kolik korun by paní Pokorné přibylo, kdyby uložila Kč na jeden rok? Daň z úroku je 15%.

7 Úloha 4 Tonda bude opravovat dům. Má sice svoje peníze, ale potřebuje si ještě půjčil 120 tisíc Kč v bance. Banka mu půjčí tyto peníze přesně na jeden rok. Úroková míra bude 5,2% p. a. Kolik bude Tonda platit bance, až bude půjčku vracet?

8 Úloha 5 Paní Nováková koupila v bance certifikát v hodnotě Kč. Doba splatnosti certifikátu je jeden rok, roční úroková míra 4,6% a daň 25%. Kolik vyplatí po roce banka paní Novákové za tento certifikát?

9 Citace Archiv autora.


Stáhnout ppt "AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_19 Finanční matematika"

Podobné prezentace


Reklamy Google