Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
Kateřina Váchalová Tereza Vedrová
2
Moruše Podobný ostružině
Strom Morušovník – dožívající se i stovek let (morušovníkovité) Tmavě fialové nebo bílé plody Tmavé – resveratrol Evropa(včetně Čr) Sirup, čaj – léčitelství, výroba hedvábí
3
Rakytník Rakytník řešetlákový (hlošinovité) – v Čr
Další druhy hlavně nad 3000 m n. m. Keře, stromy (6-7 druhů) Evropa, Asie Vitamin C Rakytníkový olej, čaj, plody i na leštění zlata/stříbra
4
Kdoule Kulovité až podlouhé velmi tvrdé malvice žluté barvy
Za syrova nepoživatelné, velmi trpké a hořké Příjemně aromatické Nutné kulinářské úpravy, příprava džemů Plody keře Kdouloně obecné Sklízí se od září do října
5
Obsažené látky Množství pektinu, 10% cukrů,
Provitamin vitaminu A, vitamin C, všechny skupiny vitaminů B Vonné silice, trpké třísloviny a kyseliny, Minerální látky: draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek
6
Mišpule Robustní, světlehnědé chlupaté malvice
Jedlé až po přejití prvních mrazů Měsíc zralosti: listopad Plody stromu Mišpule velkoplodé/německé Plody obsahují hmotu chutnající jako pikantní marmeláda
7
Obsažené látky Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, 10% cukrů pektin, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou Přidávají se do ovocných moštů a vín, kvůli obsahu tříslovin
8
Aronie
9
Obsažené látky Černé zbarvení kvůli fenolickým sloučeninám- anthokyany, prokyanydy Fenolické kyseliny-kyselina chlorogenová, kyselina neochlorogenová a kyselina kávová Provitamin vitaminu A, vitaminy B1, B2, B5,B6, B9 Organické kyseliny- jablečná, citrónová
10
Účinky obsažených látek
Nepatrné množství kyanogenního glykosidu amygdalinu (0,6–1,2 mg vázaného kyanovodíku) Látky snižující riziko kardiovaskulárních onemocnění, snížení krevního tlaku Vliv na redukci cholesterolu u lidí s diabetem druhého typu Diskutovaný podpůrný vliv arónie při léčbě rakoviny nebo její prevenci
11
Oskeruše Malvice o velikosti 3 cm, kulovitého, hruškovitého nebo i vejčitého tvaru žlutozelené až červené barvy Plod stromu Jeřáb oskeruše Obsažené látky: Pektin, tříslovina(tanin), vitamin C, provitamin vitaminu A
12
Chuť plodů a jejich využití
Sladké, šťavnaté a aromatické plody Využití: výroba džemu, kompotu, výroba likérů či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice nebo lze usušit a používat namletou k dochucování jídel,
13
Jedlé jeřabiny Malvice oranžové až červené barvy, velikosti malých višní Sladké až sladkokyselé chuti, vůně po jablkách Měsíc zralosti: září Využití: Výroba džemu, šťáv, likéru, pálenky- jeřabinky a čaje, sušení
14
Obsažené látky Vitamín C, kyselina jablečnou, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny Železo, vápník a jód V čerstvých plodech kyselina parasorbová
15
Muchovník Malvice tmavě fialové až modré barvy o průměru deset milimetrů Sklízí se od června do srpna Plod keře muchovníku olšolistého Využití: příprava šťáv, džemů a likérů
16
Obsažené látky Obsah vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy B2 a C barviva anthokyany Ve zralých plodech 12-13% cukru
17
Zdroje: www.stareodrudy.org
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.