Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY MOŘSKÉ RYBY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY MOŘSKÉ RYBY."— Transkript prezentace:

1 RYBY MOŘSKÉ RYBY

2 SLEĎ OBECNÝ (40 cm) Je nejhojnější rybou na naší planetě, hospodářsky významný. Obývá vody Atlantského oceánu v obrovských hejnech. Živí se planktonem a malými rybkami. Jejich přirozenými predátory jsou ploutvonožci, kytovci, tresky a jiné větší ryby.

3 SARDINKA OBECNÁ (20 cm) Sleďovitá ryba, žije v obrovských hejnech. Dává přednost teplejším mořským vodám. Hlavní lovné oblasti se nacházejí v severní části Středozemního moře a v severovýchodním Atlantiku. Jejich potrava - živočišný plankton. Sardinka má protáhlé tělo, nazelenalý nebo namodralý hřbet, břišní část je stříbrná.

4 TRESKA OBECNÁ (150 cm) Silná a mohutná ryba, která žije v hejnech. V hloubce mezi 30 až 80 metry vyhledává svoji kořist v podobě malých ryb (např. sledi) žijících ve velkých hejnech. Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech zdecimoval její přirozenou populaci. Hospodářsky nejvýznamnější mořská ryba. Treska má mohutnou hlavu s předsunutou horní čelistí. Na spodní čelisti se nachází dlouhý vousek, který vyčnívá, čelist je vybavena drobnými zuby. Na těle jsou rozmístěny tři hřbetní ploutve a dvě řitní ploutve zaobleného tvaru. Na konci těla se nachází ocasní ploutev, která se na konci rozšiřuje. Tělo je pokryto malými podlouhlými šupinami.

5 TUŇÁK OBECNÝ (500 cm, 500 kg) Je ryba z čeledi makrelovitých rozšířená v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři a chovaná také v chovech poblíž Japonska. Tuňák loví menší ryby, a to často i ve velkých hloubkách. Tuňák je jednou z nejběžněji lovených ryb. Ze syrového masa se připravuje japonské jídlo suši. Právě v Japonsku končí 80 % vylovené populace tichomořského tuňáka obecného. Masově je konzumován také v Evropě a Spojených státech. V červnu 2010 přijala Evropská komise zákaz lov tuňáků ve východním Atlantiku a Středozemním moři na jednu sezónu.

6 MAKRELA OBECNÁ (50 cm, 4 kg) Je rychle plovoucí dravá ryba s malou, hluboce vykrojenou ocasní ploutví, se dvěma hřbetními ploutvemi a s přídavnými ploutvičkami za druhou hřbetní a za řitní ploutví. Přestože nežije v hlubinách, nemá dokonale vyvinutý plovací měchýř. Aby se neutopila, musí být v neustálém pohybu. V zimě hejna makrel přezimují v hlubších vodách. Makrela má jemné zoubky, kterými loví svoji potravu.

7 RYBOLOV Norsko, Japonsko (nadměrný rybolov vede k vyhubení druhů!)
Sportovní rybolov Znečištění oceánů – ekologické havárie (tankery, hnojiva…)

8 ZAJÍMAVÉ RYBY - LEZOUNI
Lezouni jsou malé rybky jižní a jihovýchodní Asie, umí dýchat vzdušný kyslík. Dýchání vzduchu umožňuje lezounům žít i ve velmi špatně prokysličené vodě, přežívat období sucha zahrabáním v bahně a dokonce vylézat z vody a pohybovat se po souši. Domorodci tyto schopnosti zveličují a často připisují lezounům nadpřirozené schopnosti. Přesto je to ve své domovině oblíbená konzumní ryba.

9 ZAJÍMAVÉ RYBY - DVOJDYŠNÉ RYBY (BAHNÍCI)
Všechny druhy bahníků dýchají plícemi, vytvořenými z plynového měchýře. Bahníci tak mohou dýchat vzdušný kyslík a bez přístupu k hladině se mohou zadusit. Období sucha bahník přežívá zavrtán do bahna a dýchá pomocí otvoru u úst. Bahník patří mezi živoucí fosílie.

10 ZAJÍMAVÉ RYBY - LALOKOPLOUTVÉ
Lalokoploutvé ryby žily dle odhadů před 410–65 miliony let, ale jak dokazují úlovky z roku 1938, kdy byla odchycena na břehu jižní Afriky latimérie podivná, stále žijí. Kromě latimérie podivné je znám ještě jeden nedávno objevený druh této skupiny, jímž je latimérie celebeská.

11 POUŽITÉ ZDROJE *Laboratorio de Teledetección y S.I.G.: [online] [cit ]. *Laboratorio de Teledetección y S.I.G.:. Dostupné z WWW: < Fotobanka Profimedia - fotografie, ilustrace & video: [online] [cit ]. Herring Catch fotografie | fotobanka Profimedia # | WK036399:. Dostupné z WWW: < LIDL: [online] [cit ]. LIDL:. Dostupné z WWW: < Žraloci, rejnoci, paryby: [online] [cit ]. Sardinka obecná Sardina pilchardus European pilchard - Mořské ryby:. Dostupné z WWW: < Žraloci, rejnoci, paryby: [online] [cit ]. Treska obecná Gadus morhua Atlantic cod - Mořské ryby:. Dostupné z WWW: < Rybolov - Evropská komise: [online] [cit ]. Chovné ryby, korýši a měkkýši - Rybolov - Evropská komise:. Dostupné z WWW: < Žraloci, rejnoci, paryby: [online] [cit ]. Tuňák obecný Thunnus thynnus Northern bluefin tuna - Mořské ryby:. Dostupné z WWW: < Potápění, historie potápění, rady a návody potápěčům, databáze vraku, mořská fauna a flóra | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz: [online] [cit ]. Tuňák | Potápění, Ponory, Moře - Žabáci.cz:. Dostupné z WWW: < Océarium - Le grand aquarium d’eau de mer du Croisic: [online] [cit ]. Océarium - Le maquereau:. Dostupné z WWW: < Novinky.cz – nejčtenější zprávy na českém internetu: [online] [cit ]. V Tokiu se vydražil tuňák extra kvality za 7,5 miliónu korun – Novinky.cz:. Dostupné z WWW: < MujZpravodaj.cz - svět celebrit: [online] [cit ]. Jakub Vágner: Rozhovor Jakub Vágner - rybaření s Fishing Aussie:. Dostupné z WWW: < Chinadaily European: [online] [cit ]. Oil spill causes environmental disaster:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Labyrintky - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Labyrintky - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Ryby: [online] [cit ]. Bahnik:. Dostupné z WWW: < [cit ]. - Vodné zvieratá - Bahnik Africký:. Dostupné z WWW: < Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy: [online] [cit ]. Latimerie podivná. Malá hodinka přírodopisu. - Šťastné ženy - zábava, soutěže, články, diskuse to jsou Šťastné ženy:. Dostupné z WWW: < 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT: [online] [cit ]. 10 zvířat, která zapomněla vyhynout | 21stoleti.cz | VĚDA KTERÁ VÁS BUDE BAVIT:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 7. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "RYBY MOŘSKÉ RYBY."

Podobné prezentace


Reklamy Google