Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Nápoje připravované z kávy
Martina Trepková, Michaela Schreibmeierová
2
Základní druhy kávy Espresso Ristretto Lungo Americano Au laite
Macchiato Caffè Latte Cappuccino Flat white Mocha Vídeňská káva Irská káva Ledová káva Frappe Affogato
3
Espresso poprvé na konci 19. století v Itálii 30 ml kávy
Připravuje se spařením jemně mleté kávy (86-95 °C) pod tlakem znakem je hustá pěna na hladině kávy
4
Ristretto menší espresso (stejná dávka kávy, ale méně vody)
méně hořké, sladší a kyselejší 20 ml ristretto = ”omezený”
5
Lungo Americano trojitá dávka espressa a dvojnásobné množství vody
90 ml espressa lungo = “prodloužená” espresso doplněné horkou vodou 60 ml espressa, 90 ml horké vody vodu je vedle, yb si každý mohl kávu dotvořit podle sebe
6
Au laite káva s mlékem nemusí být ani z espressa
většinou poměr 1:1 (ale záleží na každém)
7
Macchiato
8
Caffe latté Latte macchiato
káva o objemu nejméně 250 ml skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny od cappuccina se liší objemem i podílem mléčné pěny mléko se přidává do kávy narozdíl od Caffe latté se zde používá méně espressa a více mléka káva se přidává do mléka
9
Cappuccino středně velká káva o objemu 150-180 ml
káva s mlékem a mléčnou pěnou od caffe latte se liší objemem existují různé varianty (se skořicí, čokoládou, vanilkou,...)
10
Flat white “nejvíc hipsterská káva”
dvojité espresso s mléčnou pěnou (cca 1 cm) zdobí se také Latte artem (kreslení pomocí lití mléko do hrnečku)
11
Mocha nebo také mochaccino
velmi podobné jako latte, jen doplněné o čokoládový sirup nebo kakao
12
Vídeňská káva Irská káva
jedná se o lungo s velkou lžící šlehačky filtrovaná káva nebo espresso (2,3 dcl) kvalitní irská whisky (3-4 cl) vychlazená vyšlehaná šlehačka (ale stále tekutá)
13
Ledová káva Frappé espresso, zmrzlina, šlehačka
může být ochucená čokoládou, karamele nebo jiným topingem v každé kavárně (hospodě) se může ledová káva lišit narozdíl od ledové kávy neobsahuje zmrzlinu espresso nebo rozpustná káva, led a mléko v shakeru všechno protřepeme aby vznikla dlouhotrvající pěna
14
Affogato kopeček zmrzliny s horkou kávou (espresso)
zmrzlina spíše vanilková nebo smetanová
15
Méně známé druhy kávy Bicerin (espresso, horká čokoláda, našlehané mléko) Breve (americká varianta latte, ale se smetanou) Con panna (espresso ozdobené topingem, šlehačkou) Correto ( luxusnější irská káva) Demi-cream (espresso se smetanou) Marocchino (espresso s ochucenou mléčnou pěnou- čokoládouvou) Raf (espresso, vanilkový cukr, smetana- společně vyšlehané) Romano (espresso a citronová kůra)
16
Alternativní způsoby přípravy kávy
Chemex Aparát je upravená Erlenmeyerova nádoba s rozšířenou horní částí a uprostřed je dřevěný kruh speciální Chemex filtry Používá se hrubě namletá káva Horkou vodu je potřeba ohřát odděleně Do horní části vložíme filtr a nasypeme namletou kávu, kterou zalijeme vroucí vodou
17
Moka konvička V uzavřené nádobě dochází k vytváření páry a zvyšování tlaku Dojde k nárůstu objemu vroucí kapaliny a výronu horké vody a páry otvorem Horká voda probublá mletou kávou a protlačí ji kovovým sítkem až do nádobky na hotovou kávu Konvičku zahříváme na sporáku Je doporučena středně nebo jemně mletá káva
18
French Press Do nádoby nasypeme namletou hrubou zrnkovou kávu
Vroucí vodou necháme cca 50 vteřin odstát, dojde k snížení teploty o pár stupňů a vlijeme do nádoby Káva vytvoří na povrchu silnou krustu - proces vzkvétání Extrakce by měla trvat 2,5-4 minuty Nasadíme víko se sítkem v poloze nahoře, po minutě promícháme a opět nasadíme víko Po dalších 90 vteřinách začneme tlačit sítko směrem dolů Hotovou kávu přelijeme do šálku
19
Aeropress Do spodní části s umělým sítkem vložíme papírový filtr a jemně jej propláchněte vodou Sítko zašroubujeme bajonetovým závitem na plastový válec aeropressu Aeropress s filtrem položíme na šálek a do plastového válce nasypeme mletou kávu Zalijeme kávu horkou vodou (91-93°C) a necháme odstát 10 vteřin Poté kávu pečlivě promícháme Na tělo nasadíme gumový píst Píst stlačíme a celý obsah přefiltrujeme do šálku
20
ZDROJE
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.