Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_17_Větné členy a věty vedlejší Sada: Český jazyk pro 7. ročník ZŠ Téma: Větné členy a věty vedlejší Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Ročník 7. Druh materiálu
Prezentace pro interaktivní tabuli, procvičování Pomůcky Pravidla, fix na tabuli, učebnice, nástěnný mluvnický přehled Cíl (inovace) Prezentace podporuje aktivní zopakování učiva s využitím interaktivní tabule Metodické pokyny Procvičování lze realizovat pomocí fixu určeného k psaní na interaktivní tabuli.

3 VĚTNÉ ČLENY A VĚTY VEDLEJŠÍ

4 SROVNÁNÍ větný člen (VČ) – vedlejší věta (VV)
VĚTA VEDLEJŠÍ ZÁVISÍ NA JINÉ VĚTĚ (STEJNĚ JAKO VĚTNÝ ČLEN NA JINÉM) DRUH VEDLEJŠÍ VĚTY ZJIŠŤUJEME STEJNÝMI OTÁZKAMI, KTERÝMI SE PTÁME NA VĚTNÉ ČLENY

5 VĚTNÝ ČLEN VĚTA VEDLEJŠÍ
Zloděj nebyl dosud zjištěn. Spisovatel nám popsal svoje zážitky. Při dešti zůstaneme doma. Dělal to nejlépe. Pozorovali jsme včely létající z květu na květ. Kdo kradl, se dosud nezjistilo. Spisovatel nám popsal, jaké má zážitky. Když bude pršet, zůstaneme doma. Dělal to, jak nejlépe dovedl. Pozorovali jsme včely, které létaly z květu na květ.

6 NAHRAĎ VĚTNÝ ČLEN VĚTOU VEDLEJŠÍ A NAOPAK:
VSTÁVALI JSME ZA ÚSVITU. DĚLAL TO ________________. NEBYL JEDINÝM ZÁJEMCEM O PRÁCI. NEBYL JASNÝ _____________. OZNÁMILI JSME NAŠI SVATBU. _________ NENÍ JEŠTĚ ZNÁM. VYPRÁVĚL NÁM O SVÝCH CESTÁCH. VSTÁVALI JSME, __________ ________________________. DĚLAL TO, JAK NEJLÉPE UMĚL. NEBYL JEDINÝM, _______ ______________________ NEBYLO JASNÉ, KDY PŘIJELI. OZNÁMILI JSME, ________ KDO VYHRÁL, NENÍ JEŠTĚ ZNÁMO. VYPRÁVĚL NÁM, ________.

7 ŘEŠENÍ: VSTÁVALI JSME ZA ÚSVITU. DĚLAL TO NEJLÉPE.
NEBYL JEDINÝM ZÁJEMCEM O PRÁCI. NEBYL JASNÝ ČAS JEJICH PŘÍJEZDU. OZNÁMILI JSME NAŠI SVATBU. VÍTĚZ NENÍ JEŠTĚ ZNÁM. VYPRÁVĚL NÁM O SVÝCH CESTÁCH. VSTÁVALI JSME, KDYŽ SVÍTALO. DĚLAL TO, JAK NEJLÉPE UMĚL. NEBYL JEDINÝM, KDO SE ZAJÍMAL O PRÁCI. NEBYLO JASNÉ, KDY PŘIJELI. OZNÁMILI JSME, ŽE SE BUDEME BRÁT. KDO VYHRÁL, NENÍ JEŠTĚ ZNÁMO. VYPRÁVĚL NÁM, JAK CESTOVAL.

8 CITACE Ilustrace:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google