Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lenka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lenka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka Rychlá NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_ jazyk_5 ČÍSLO DUM: 1 TÉMA: Jak se Honza učil latinsky ROČNÍK: 2. OBDOBÍ REALIZACE: 9/2012

2 Anotace: Vytvořeno v programu Microsoft Powerpoint pro práci s interaktivní tabulí. Určeno žákům 2. ročníku. Aktivity jsou určeny pro práci s pohádkou Jak se Honza učil latinsky Materiál vede žáky zábavnou formou k hlasitému a tichému čtení a hlavně k porozumění textu.

3 1. Pán musí umět japonsky- latinsky.
Žáci vybírají slovo, které patří do věty. 1. Pán musí umět japonsky- latinsky. 2. Honza si dal do rance buchty- boty. 3. První pán mluvil k náčelníkovi- čeledínovi. 4. Druhý pán koukal z okna na ptáčka- paní. 5. Zahradník na zahradě lil- ryl. 6. Matka vzala vědro vody- mléka. 7. Vylila vědro vody na zem- hlavu. 8. Honza nakonec na latinu nezapomněl- zapomněl. Žáci vybírají slovo, které patří do věty.

4 1. latinsky 2. buchty 3. čeledínovi 4. ptáčka 5. ryl 6. vody 7. hlavu
Řešení: 1. latinsky 2. buchty 3. čeledínovi 4. ptáčka 5. ryl 6. vody 7. hlavu 8. zapomněl

5 Nechci být obyčejný člověk,
Přiřaď k sobě jednotlivé části věty. latinsky. Nechci být obyčejný člověk, z kaluže vodu. Pán přeci musí umět Když potkal nějakého pána, pokřikoval na lidi. Ptáček pil vylezla na střechu. Honza si sedl na zápraží a dával pozor, co říká. Matka vzala vědro a chci být pán.

6 Nechci být obyčejný člověk, chci být pán.
Řešení: Nechci být obyčejný člověk, chci být pán. Pán přeci musí umět latinsky. Když potkal nějakého pána, dával pozor, co říká. Ptáček pil z kaluže vodu. Honza si sedl na zápraží a pokřikoval na lidi. Matka vzala vědro a vylezla na střechu.

7 ZEMĚDĚLSKÝ DĚLNÍK NA STATKU VĚDRO
Přiřaď k slovům jejich význam. LATINA ČELEDÍN RYS KÁRA FARÁŘ ZEMĚDĚLSKÝ DĚLNÍK NA STATKU VĚDRO OSOBA, KTERÁ MÁ NA STAROSTI VEDENÍ FARY VOZÍK NÁDOBA NA VODU KOČKOVITÁ ŠELMA JAZYK

8 ZEMĚDĚLSKÝ DĚLNÍK NA STATKU
LATINA JAZYK Řešení: ČELEDÍN ZEMĚDĚLSKÝ DĚLNÍK NA STATKU RYS KOČKOVITÁ ŠELMA KÁRA VOZÍK FARÁŘ OSOBA, KTERÁ MÁ NA STAROSTI VEDENÍ FARY VĚDRO NÁDOBA NA VODU

9 SUDKULATÝRYSTUPIJETUJEKÁRATENTORYJE.
Odděl jednotlivá slova čarou. Barevně odliš věty a spoj s obrázkem. SUDKULATÝRYSTUPIJETUJEKÁRATENTORYJE.

10 SUDKULATÝRYSTUPIJETUJEKÁRATENTORYJE.
Odděl jednotlivá slova čarou. Barevně odliš věty a spoj s obrázkem. SUDKULATÝRYSTUPIJETUJEKÁRATENTORYJE.

11 OTEC ČLOVĚK LÁSKA DŮM BŮH VODA MATKA ŠKOLA DOMUS DOMINUS AQUA PAPA
Přiřaď k latinským slovům slovo české. DŮM BŮH VODA MATKA ŠKOLA DOMUS DOMINUS AQUA PAPA HOMO MATER SCHOLA AMOR

12 DOMUS DŮM DOMINUS BŮH AQUA VODA OTEC PAPA HOMO ČLOVĚK MATKA MATER
Řešení: DOMUS DŮM DOMINUS BŮH AQUA VODA OTEC PAPA HOMO ČLOVĚK MATKA MATER SCHOLA ŠKOLA LÁSKA AMOR

13 Citace: Kliparty použity z webu LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova: pro 1. ročník základní školy. Praha: SPN, 2005. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lenka."

Podobné prezentace


Reklamy Google