Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásobníkový automat Konečný automat i nedeterministický konečný automat umí řešit tytéž úlohy, akorát s různou efektivitou. Nazývají se regulární úlohy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásobníkový automat Konečný automat i nedeterministický konečný automat umí řešit tytéž úlohy, akorát s různou efektivitou. Nazývají se regulární úlohy."— Transkript prezentace:

1 Zásobníkový automat Konečný automat i nedeterministický konečný automat umí řešit tytéž úlohy, akorát s různou efektivitou. Nazývají se regulární úlohy. Existují i úlohy neregulární, například rozpoznat symetrickou posloupnost.

2 Zásobníkový automat Obsahuje navíc neomezenou paměť – zásobník s přístupem LIFO.

3 Zásobníkový automat Konečná množina vnitřních stavů Q
Konečná vstupní abeceda A Konečná zásobníková abeceda Z Množina koncových stavů K Počáteční stav q0 Přechodová funkce p z QxAxZ do QxZ*

4 Zásobníkový automat V každém taktu se rozhoduje podle vnitřního stavu, čteného symbolu a symbolu na vrchu zásobníku. V každém taktu přejde do nového vnitřního stavu. V každém taktu může něco uložit na zásobník (také nic, nebo to, co tam bylo)

5 Zásobníkový automat pro rozpoznávání posloupností pcpT
Q={l,p,n} A={0,1,c} Z={0,1} q0=l K={p} P. fce 0,0 0,1 1,0 1,1 C,0 C,1 L L,0 L,1 P,0 P,1 P P,- N,- N

6 Nedeterministický zásobníkový automat pro rozpoznávání posloupností ppT
Q={l,p,n} A={0,1} Z={0,1} q0=l K={p} P. fce 0,0 0,1 1,0 1,1 L L,0 P,0 L,0 P,0 L,1 P,1 L,1 P,1 P P,- N,- N

7 Domácí úkol Navrhněte (deterministický) zásobníkový automat pro abecedu 0,1, který by rozpoznával slova se stejným počtem nul a jedniček. Návrh pošlete do pátku na


Stáhnout ppt "Zásobníkový automat Konečný automat i nedeterministický konečný automat umí řešit tytéž úlohy, akorát s různou efektivitou. Nazývají se regulární úlohy."

Podobné prezentace


Reklamy Google