Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího
určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení
3
Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení
Hotelový provoz Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení
4
Charakteristika společného stravování
představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, která je organizována mimo domácnost výroba pokrmů je časově spojena s jejich konečnou spotřebou Charakteristika společného stravování
5
Význam společného stravování
ovlivňuje životní úroveň obyvatelstva, protože šetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnostech a tím vytváří podmínky pro prodlužování volného času a jeho využívání vhodnou nabídkou přispívá k zajišťování, rozšiřování a propagaci racionální výživy vytváří nové pracovní příležitosti podílí se na tvorbě hrubého domácího produktu působí na rozvoj ekonomiky tím, že ovlivňuje rozvoj dalších odvětví
6
Význam společného stravování
je nedílnou součástí národní kultury je součástí vnitřního obchodu, od maloobchodu se však svojí činností odlišuje Maloobchod: nákup – prodej Společné stravování: nákup – výroba – prodej - spotřeba
7
Členění společného stravování
veřejné (komerční) je přístupné široké veřejnosti výběr jídel a nápojů se uskutečňuje dle jídelních a nápojových lístků host platí veškerou konzumaci
8
Členění společného stravování
b) účelové (uzavřené) zajišťuje diferencované stravování uzavřených skupin obyvatel náklady na stravování jsou hrazeny částečně strávníkem, větší část platí organizace, podnik, stát, ministerstvo apod. výběr jídel je omezený (diety, levná jídla, dle finančního limitu) nevytváří zisk
9
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.