Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE"— Transkript prezentace:

1 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
CASE A ZDROJ (VY_32_INOVACE_01) Úloha 1 Co je to hardware? Zvukové zařízení. Monitory. Veškeré fyzické součásti počítače. Pouze věci, které se připojují k PC. Úloha 2 Co je to case? Paměťové médium. Tiskárna Monitor. Bedna, ve které je nainstalovaný vnitřní HW. Úloha 3 Case lze rozdělit podle velikosti. Jaký název se NEpoužívá? Midi Nano Big Mini Úloha 4 Case lze také nazývat podle umístění a vzhledu. Jaký název se opět NEužívá? Tower All-in-one Boardbox Desktop Úloha 5 Proč počítač potřebuje vnitřní zdroj? Aby fungoval monitor. Součástky běží na nižším napětí, než je v rozvodné síti. Všechny jeho součástky musejí být neustále napájeny. Abychom "nedostali ránu" při zapínání PC.

2 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
ZDROJ A MOTHERBOARD (VY_32_INOVACE_02) Úloha 1 Jaké napětí se NEpoužívá v počítači? 3,3 V 230 V 5 V 12 V Úloha 2 Proč záleží na výkonu zdroje ve wattech? Jen kvůli ochraně před přepětím v síti. Jen kvůli spotřebě, jiný význam to nemá. Aby měl dostatek energie k napájení všech součástek. Čím více wattů, tím rychleji poběží procesor. Úloha 3 Co je to motherboard? To samé co procesor. Základní deska. Operační paměť. Pevný disk. Úloha 4 K čemu slouží motherboard? K ukládání dat. Ke chlazení PC. K výpočtům. K propojení dalších součástek PC. Úloha 5 Co je to BIOS? Základní program počítače. Čip pro snímání biologických údajů. To samé co operační paměť. Karta pro připojení PC k síti.

3 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
SLOTY NA MOTHERBOARDU (VY_32_INOVACE_03) Úloha 1 K čemu se používá slot AGP? Pro připojení pevného disku. Pro připojení procesoru. Pro připojení grafické karty. Pro připojení počítače do sítě. Úloha 2 K čemu se používá slot PCI Express? Pro připojení RAM paměti. Univerzální slot pro grafické karty, ale i jiné rozšiřující karty. Pouze pro harddisky. Úloha 3 K čemu jsou konektory SATA? Slouží k napájení základové desky. K připojení USB paměti. Je to patice pro připojení procesoru. K připojení pevných disků. Úloha 4 K čemu se používá USB konektor? Připojení velkého množství externích zařízení. K připojení k internetu. K napájení základové desky. d. Pouze k připojení USB pamětí a externích disků. Úloha 5 K čemu slouží HDMI konektor? K připojení myši nebo klávesnice. Propojení mobilního telefonu a PC. K připojení monitorů nebo jiných grafických zařízení.

4 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
PROCESOR (VY_32_INOVACE_04) Úloha 1 Co znamená zkratka CPU? Central Processing Unit. Cinema Program Universe Comlpex Procesor Union Centrální Procesorové Udělátko Úloha 2 Co je to procesor? To samé co motherboard. Paměť. Integrovaný obvod, vykonávající spuštěný strojový kód. Externí zařízení PC. Úloha 3 Co NEpatří mezi vnitřní součásti procesoru? Operační paměť. Vyrovnávací paměť Aritmeticko-logická jednotka Řadič. Úloha 4 K čemu je Aritmeticko-logická jednotka? Dokáže vykreslit na obrazovce geometrické útvary. Převádí příkazy do binárního kódu. Slouží k ukládání mezivýsledků. Provádí sčítání, odčítání, násobení, dělení a rozhoduje o pravdě nebo nepravdě. Úloha 5 Rozhodněte, který z následujících procesorů je teoreticky nejrychlejší. 1 jádro; 3,2 GHz 4 jádra; 1,2 GHz 4 jádra; 2,1 MHz 2 jádra; 1,6 GHz

5 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
GRAFICKÁ KARTA A RAM (VY_32_INOVACE_05) Úloha 1 K čemu slouží grafická karta? K vykreslení jakéhokoliv obrazu na monitoru. Pouze pro práci s grafickými editory. K převodu obrázků ze skeneru do PC. K lepší výkonům počítače u her. Úloha 2 Jak se většinou připojuje grafická karta k počítači? Přes USB. Zasouvá se do PCI Express slotu. Pomocí SATA kabelu. Síťově přes internet. Úloha 3 Jaké dva parametry jsou při výběru grafické karty nejdůležitější? Typ chlazení a způsob připojení zdroje. Typ konektorů a jejich počet. Typ a rychlost GPU a velikost vlastní operační paměti. Velikost paměti a rychlost slotu. Úloha 4 Co to znamená v překladu zkratka RAM? Paměť s náhodným přístupem. Velmi rychlá paměť. Paměť pro ukládání dat. Paměť pouze pro čtení. Úloha 5 Jaké typy RAM se běžně používají? Mechanické paměti. Optické paměti. Polovodičové paměti. Magnetické paměti.

6 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
RAM (VY_32_INOVACE_06) Úloha 1 Jak se překládá zkratka RAM do češtiny? Operační paměť. Grafická karta. Pevný disk. Zvuková karta. Úloha 2 K čemu se RAM využívá? K dlouhodobému ukládání dat. K propojení jednotlivých součástek počítače. Ke krátkodobému ukládání dat během práce s nimi. K vykreslování objektů na obrazovce. Úloha 3 Jaká je hlavní výhoda součástky RAM? Není v počítači vůbec potřeba. Má obrovskou kapacitu. Je velmi levná. Je velmi rychlá. Úloha 4 Co se stane, pokud nebude mít součástka RAM napájení? Přestane fungovat monitor. Nic. Data, která se v ní nachází, budou uložena. Vymažou se veškerá dat, která na ní jsou uložena. Úloha 5 Jak je připojené RAM v počítači? V patici na základové desce. Připojuje se kabelem přes USB. Připojuje se přes SATA kabel. Připojuje se přes PCI Express.

7 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
HDD (VY_32_INOVACE_07) Úloha 1 Jak se překládá harddisk? Operační paměť Pevný disk Základová deska Zdroj Úloha 2 Poměr cena/kapacita je u HDD: špatný (jednotka paměti je drahá). velmi dobrý (jednotka paměti je levná). střední. nevím. Úloha 3 Rychlost HDD v porovnání s operační pamětí je: stejně rychlá. mnohem rychlejší. pomalejší. maličko rychlejší. Úloha 4 Co se stane s daty na harddisku po výpadku proudu? Budou smazána bez náhrady. Přesunou se do vyrovnávací paměti a odtud se obnoví. Zůstanou uložena. Budou smazána, ale obnoví se z RAM. Úloha 5 Na jakém principu harddisk funguje? Polovodičovém. Elektromagnetickém. Optickém. Mechanickém.

8 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
HDD – JAK FUNGUJE (VY_32_INOVACE_08) Úloha 1 Jak se nazývají rotující disky v harddisku? Datové kotouče. CéDéčka. Plotny. Datové disky. Úloha 2 Jak se nazývá zařízení na konci pohyblivého ramene v harddisku? Hlava. Zápisně-čtecí zařízení. Čtečka. Zapisovač. Úloha 3 Jaká je hlavní součástka zařízení na konci ramene HDD? Laser. Fotodioda. Elektromagnet. Fotorezistor. Úloha 4 Co se nachází na rotujících kotoučích v harddisku? Tenká vrstva světlocitlivého materiálu. Tenká vrstva magneticky měkkého materiálu. Vrstva pro vypalování laserem. Tenká vrstva magneticky tvrdého materiálu. Úloha 5 Jak zařízení pozná, že je na harddisku uložena 0 nebo 1? Podle hloubky vypálení. Podle zmagnetování v daném místě. Podle vyzařování daného místa. Podle optické odrazivosti daného místa.

9 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
SSD DISKY (VY_32_INOVACE_09) Úloha 1 Místo čeho se využívají SSD disky? Místo operačních pamětí. Místo harddisků. Místo optických disků. Místo RAM pamětí. Úloha 2 Jak se nejčastěji připojují SSD disky k PC? Pomocí FIREWIRE slotu. Přes USB rozhraní. Přes HDMI. Přes SATA rozhraní. Úloha 3 Jak jsou na tom SSD disky se spotřebou elektrické energie v porovnání se součástkou, kterou většinou nahrazují? Mají o hodně větší spotřebu. Mají o dost nižší spotřebu. Mají stejnou spotřebu. Netuším... Úloha 4 Proč se NEJČASTĚJI původní součástky vyměňují za SSD disky? Kvůli rychlosti (jsou rychlejší). Kvůli designu (jsou mnohem hezčí). Kvůli ceně (jsou levnější). Kvůli velikosti a hmotnosti (jsou mnohem menší a lehčí). Úloha 5 Jaký typ paměti se vyskytuje v SSD disku? Elektromagnetická paměť. Flash paměť. Optická paměť. Mechanická paměť.

10 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
OPTICKÉ MECHANIKY (VY_32_INOVACE_10) Úloha 1 Co nazýváme optickou mechanikou? Veškeré zařízení na záznamová média (CD/DVD mechaniky, disketové jednotky apod.). Pouze CD a DVD mechaniky. Mechaniky na optické pásky. Souhrnně CD, DVD nebo Blu-Ray mechaniky. Úloha 2 Jaký je rozdíl mezi ROM a RW? Například CD-ROM a CD-RW? V rychlosti: ROM je pomalejší než RW. Ve fyzické velikosti: ROM je větší než RW. V možnosti zápisu: RW lze měnit, ROM ne. V Kapacitě: Na RW je více místa než na ROM. Úloha 3 Co znamená zkratka DL u CD/DVD? Dual Layer - dvojvrstvé Don't Label - Bez možnosti potisku De Lux - Luxusní, přepychový Dual Landing - oboustranné Úloha 4 Jak probíhá zápis nebo čtení u optické mechaniky? Pomocí soustavy zrcadel. Pomocí elektromagnetu. Pomocí vyzařování z CD/DVD/Blu-Ray. Pomocí laseru. Úloha 5 Jaké je běžná kapacita jednovrstvého CD? 700 MB 25 GB 4,7 GB 500 MB

11 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
MONITORY (VY_32_INOVACE_11) Úloha 1 K čemu obecně slouží monitory? Jako designový doplněk. K zobrazení dat z PC. K tisku. K zadávání dat do PC. Úloha 2 Jaká zkratka NEvyjadřuje typ monitoru? CRT LED HDD LCD Úloha 3 Jaká zkratka se využívá pro barevné schéma v monitorech? RGB CMYK Úloha 4 Jaký typ míchání barev se používá v monitorech a co znamená? Subtraktivní - čím více barev, tím tmavší odstín. Aditivní - čím více barev, tím světlejší odstín. Aditivní - čím více barev, tím tmavší odstín. Subtraktivní - čím více barev, tím světlejší odstín. Úloha 5 Podle čeho se HLAVNĚ udává velikost monitoru? Podle úhlopříčky obrazovky. Podle výšky obrazovky. Podle šířky obrazovky. Podle celkové velikosti monitoru.

12 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
CRT MONITOR (VY_32_INOVACE_12) Úloha 1 Na jakém principu fungují CRT monitory? Na principu elektronových paprsků, které rozsvěcují luminofory. Na principu rozsvěcení miniaturních žároviček. Na principu rozsvěcování diod. Na principu světelné emise zahřátého plynu. Úloha 2 Jak velký je CRT monitor? Monitory s velkou tloušťkou (asi jako staré televize). Monitory o tloušťce cca 5-10cm. Monitory o tloušťce cca 15-20cm. Velmi tenké monitory. Úloha 3 Čím je tvořen povrch CRT monitoru? Sítí drátů k diodám nebo žárovičkám. Mřížkou s otvory pro jednotlivé luminofory. Speciálními tekutými krystaly. Pouze sklem. Úloha 4 Co NEpatří mezi výhody CRT monitorů? Nízká spotřeba. Dobré zobrazení barev. Široké pozorovací úhly. Vysoký kontrast. Úloha 5 Co NEpatří mezi nevýhody CRT monitorů? Vysoká cena Blikání u starších monitorů. Velké rozměry. Vysoká spotřeba energie.

13 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
LCD MONITOR (VY_32_INOVACE_13) Úloha 1 Jak vypadá LCD monitor? Velký, těžký, podobný staré televizi. Tenký, pouze několik cm. Má tloušťku cca 20cm. Může mít velikost obrazovky maximálně 10" (na tablet apod.). Úloha 2 Na jakém principu funguje vykreslování na LCD monitor? Rozsvěcování luminoforů pomocí elektronových paprsků. Rozsvěcování miniaturních žároviček. Světelných emisí kapalin v elektrickém poli. Otáčení tekutých krystalů v el. poli. Úloha 3 Jak vzniká světlo v běžném LCD monitoru? Pomocí zářivek v zadní části. Pomocí žárovek v přední části. Pomocí LED diod v zadní části obrazovky. Pomocí žárovek v zadní části. Úloha 4 Co NEpatří mezi výhody LCD monitorů? Nízké pořizovací náklady. Žádné elektromagnetické vyzařování. Velmi rychlá odezva. Kompaktní rozměry. Úloha 5 Jaká nevýhoda pro LCD NEplatí? Nerovnoměrné podsvícení displeje. Vyšší spotřeba elektřiny. Mohou se vyskytnout "mrtvé" pixely. Menší kontrast monitoru.

14 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
LED A PLAZMA (VY_32_INOVACE_14) Úloha 1 Co znamená u monitoru slovo LED? Že monitor využívá krystalky LEDU. Lehký Efektivní Displej. Long Effect Displey. Light Emitting Diodes Úloha 2 Jaké monitory se NEoznačují jako LED? Ty, kde se LED diody používají pouze k podsvícení a jsou umístěny v celé ploše. Ty, kde se LED diody používají pouze k podsvícení a jsou jen na krajích. Ty, které mají pouze tlačítka podsvíceny pomocí diod. Ty, kde se používají led diody k přímému vykreslování. Úloha 3 Které z porovnání LED a LCD monitorů neplatí? Mohou být ještě tenčí než LCD. Mají menší spotřebu než LCD. Jsou levnější než LCD. Mají lepší kontrast než LCD. Úloha 4 Na jakém principu funguje plazma obrazovka? Proudu plazmy z elektronového "děla". Rozsvěcování diod. Světelná emise plynu pod napětím. Otáčení tekutých krystalů. Úloha 5 Jaké z následujících tvrzení NEplatí pro plazma obrazovky? Má vyšší spotřebu elektřiny (více než ostatní typy). Má velmi rychlou odezvu. Má velmi věrné podání barev a dobré pozorovací úhly. Za rozumnou cenu lze koupit poměrně velkou obrazovku.

15 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
TISKÁRNY (VY_32_INOVACE_15) Úloha 1 Jaká z následujících tiskáren neexistuje? Elektromagnetická Inkoustová Jehličková Laserová Úloha 2 Jaké barevné schéma se používá u tiskáren? RGB BRYK CMYK Úloha 3 Jaký typ míchání barev se používá v tiskárnách a co znamená? Subtraktivní - čím více barev, tím světlejší odstín. Subtraktivní - čím více barev, tím tmavší odstín. Aditivní - čím více barev, tím tmavší odstín. Aditivní - čím více barev, tím světlejší odstín. Úloha 4 Jaký typ tiskárny je nejvhodnější pro občasný domácí tisk fotografií? Plotter Úloha 5 Jaký typ tiskárny je vhodný do kanceláře pro častý tisk dokumentů? Inkoustová.

16 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
INKOUSTOVÉ TISKÁRNY (VY_32_INOVACE_16) Úloha 1 Jaká součástka inkoustové tiskárny přenáší obraz na papír? Tiskový válec. Tisková hlava. Barvící páska. Tiskové pero. Úloha 2 Co musí obsahovat každá tisková hlava? Barvící váleček. Trysky na inkoust. Barvící pásku. Řezací hrot. Úloha 3 Jaká z tiskáren NEpatří mezi inkoustové? Jehličková. Vosková. Piezoelektrická. Termální. Úloha 4 Co NEpatří mezi výhody inkoustových tiskáren? Černobílý i barevný tisk. Barevná stálost. Relativně nízká pořizovací cena. Hladké detaily. Úloha 5 Jaká nevýhoda NEplatí pro inkoustové tiskárny? Dražší provoz. Vysoká pořizovací cena. Zasychání inkoustu v tryskách. Rozpustnost inkoustu ve vodě.

17 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
LASEROVÉ TISKÁRNY (VY_32_INOVACE_17) Úloha 1 K čemu je používán laser v laserových tiskárnách? Používá se k zapečení toneru do papíru. Vypaluje obraz přímo do papíru. Osvětluje selenový válec v místech, kde se má uchytit toner. Osvětluje selenový válec v místech, kde se nemá uchytit toner. Úloha 2 Proč se v laserových tiskárnách používá zrovna selenový válec? Protože je dobře stírá zbytky toneru z papíru. Protože je to termický polovodič. Protože je to fotocitlivý polovodič. Protože dobře zažehluje toner do papíru. Úloha 3 Jakou formu má toner v laserových tiskárnách? Jemný prášek. Kapalina. Pevný kousek barviva. Páska napuštěná barvivem. Úloha 4 Co NEpatří mezi výhody laserových tiskáren? Rychlost tisku. Relativně levný tisk. Nízká cena tonerů. Dlouhá životnost tisku. Úloha 5 Co NEpatří mezi nevýhody laserových tiskáren? Vyšší pořizovací cena tiskárny. Zasychání toneru v tiskárně. Dražší barevný tisk. Mírně horší kvalita tisku fotografií.

18 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
OSTATNÍ TISKÁRNY (VY_32_INOVACE_18) Úloha 1 Na jakém principu pracuje jehličková tiskárna? Jehličky vystříknou inkoust na papír (podobné, jako u inkoustové tiskárny). Jehličky proděraví papírovou pásku. Jehličky obtisknou barvící pásku na papír (podobné, jako u psacího stroje). Jehličky přímo vypálí obraz do papíru. Úloha 2 Kde se s jehličkovou tiskárnou nejčastěji setkáte? V obchodech při tisku účtenek. Na úřadech a ve firmách při tisku dokumentů. V domácnostech při tisku fotografií. V reklamních agenturách při tisku billboardů. Úloha 3 Jakou má jehličková tiskárna oproti jiným výhodu? Tiskne celý papír najednou. Nepotřebuje žádný spotřební materiál (toner, inkoust, apod.). Je velmi tichá. Může tisknout na samopropisovací papír a zároveň tím vytvářet kopii. Úloha 4 Co je to plotter? Tiskárna využívající termocitlivý papír. Tiskárna na účtenky. Tiskárna pro tisk novin, knih, apod. Tiskárna pro velké formáty. Úloha 5 Lze plotter využít i k něčemu jinému než tisku na papír? Ano. Lze jím přímo nanášet obraz na automobily a podobně velké objekty. Ne. Ano. Dokáže tisknout objekty i ve 3D. Ano. Můžeme s ním vyřezávat reklamní fólie, samolepky apod.

19 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
VSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ (VY_32_INOVACE_19) Úloha 1 Jaké vstupní zařízení se považuje za primární u běžného PC? Myš. Klávesnice. CD/DVD ROM. Síťová karta. Úloha 2 Jaká z myší neexistuje? Kuličková. Laserová. Dotyková. Optická. Úloha 3 Jak vypadá trackball? Jako kuličková myš kuličkou nahoře. Je to destička, která přenáší dotyk prstů na pohyb kurzoru. Je to knoflík uprostřed některých klávesnic. Jako pero s kabelem, které přenáší pohyb po podložce na monitor. Úloha 4 Jak funguje touchpad? Snímá infračervený signál ze speciálního pera. Opticky snímá pohyb prstu nebo pera po určené ploše. Snímá otáčení kolečka, nebo budu uprostřed klávesnice. Snímá elektrickou kapacitu prstu při pohybu po destičce. Úloha 5 Kdo nejčastěji využívá tablet? Myšleno pouze jako speciální vstupní zařízení pro PC, ne jako samostatný elektronický přístroj! Programátoři pro komunikaci. Grafici pro úpravu detailů. Hráči pro hraní her. Děti na kreslení obrázků.

20 INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE
DALŠÍ ZAŘÍZENÍ (VY_32_INOVACE_20) Úloha 1 K čemu se nejčastěji používá skener (jako vstupní zařízení)? Ke kontrole obrazovky. Pro zadávání příkazů programům. K převodu grafiky nebo textu v papírové podobě do elektronické formy. Převodu tištěného textu do mluveného slova. Úloha 2 Jakou rychlost má USB 2.0? 12Mbit/s. 256Mbit/s 480Mbit/s. 5Gbit/s. Úloha 3 Jaká by měla být maximální délka kabelu u USB? 2m Neomezeno, ale nedoporučuje se více než 30m. 5m 10m. Úloha 4 Čím se u některých zařízení nahrazuje (nebo dubluje) USB připojení? Síťovým kabelem. Jack 3,5 konektorem. FireWire konektorem. Cinch konektorem. Úloha 5 Kolik vývodů typu Jack 3,5 potřebujeme, abychom mohli zapojit reproduktory v rozmístění typu 5.1? 2 5 6 3


Stáhnout ppt "INFORMATIKA A VT 2: HARDWARE A PERIFERIE"

Podobné prezentace


Reklamy Google