Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Finanční desatero Číslo materiálu: VY_62_Finanční gramotnost_1A_FG_07/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Všechny neocitované myšlenky patří autorovi.

2 K čemu je někomu znalost ekonomie, když neumí hospodařit ?
Finanční desatero K čemu je někomu znalost ekonomie, když neumí hospodařit ? Vezměte si následující rady k srdci

3 Anotace Finanční gramotnost v podobě finančního desatera dovoluje mládeži ve věku 15–18 let uvědomit si hlavní motivy při hospodaření s penězi.

4 1. Spokoj se s tím, co máš Nemůžeš a ani nemusíš mít všechno, co svět nabízí. Navíc, pokud si něco nového pořídíš, stojí to další náklady a čas to udržovat (tj. tvoje peníze a čas, který bys mohl jinak a jinde dobře užít).

5 2. Toužíš-li tak moc po něčem, musíš na to mít
Není nic snazšího, než se zadlužit – i na hlouposti: mobil, dovolenou, vánoční dárky Umíš si spočítat, kolik zaplatíš navíc?

6 3. Dodržuj právní normy, zákony a zásady fair-play
Konflikt se zákonem stojí vždy peníze – a čas. Říká se: Čas jsou peníze – a je to pravda. Zeptej se rodičů, kolik zaplatili na pokutách za auto nebo na upomínkách za pozdní platby (bude to určitě malé jmění….)

7 4. Nedělej nikdy dluhy Pokud je uděláš, situaci rychle bez odkladu vyřeš. Nemysli si, že se stejně jednou, kvůli bydlení, autu …zadlužíš. To opravdu nemusíš. A ani teď, když jsi mladý, nikdo ti dluhy neodpustí.

8 5. Spočítej si příjmy a výdaje
I když to zní možná hloupě, napiš si na papír, kolik za týden dostaneš, vyděláš…a kolik utratíš. Snaž se, aby ti zůstalo co nejvíce.

9 6. Šetři! Vytvářej si finanční rezervu na důležité věci bydlení, zařízení, studium, autoškola, auto, cestování, miminko, budoucí rodina... Mělo by se ti dařit alespoň 1/5 příjmu ušetřit. Není nic horšího než začínat z nuly nebo mínusu.

10 7. Nekupuj zbytečnosti! Měj na paměti: 100 zbytečností = jedna důležitá a užitečná věc. Zkus spočítat, kolik tě stojí úplné zbytečnosti za rok. Bude to cena jedné dovolené, dětského kočárku, ubytování na VŠ koleji na půl roku, velkého dárku mámě k 50. narozeninám nebo nové postele.

11 8. Dobře se starej o své věci
O to, co je drahé se starej zvlášť dobře, aby ti to dlouho vydrželo. Navíc ta věc tak rychle neztrácí cenu. Investuj do kvality, nauč se poznávat kvalitu od šuntu („Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat laciné věci“, řekl Rotschild).

12 9. Větší investice a nákupy plánuj a prodiskutuj s rodiči nebo někým zkušeným
Pokud si myslíš, že máš pravdu, je to nejlepší způsob, jak nabourat. Zeptání nic nestojí a otevře ti možná doopravdy oči. Nekupuj impulsivně, rozhodnutí trvá vteřinu, ale vydělat nikoliv.

13 10. Potraviny a oblečení nekupuj do zásoby
Nemusíš, všeho je dost. Potraviny se kazí a oblečení vyjde příští rok z módy. Není nic hloupějšího, než věci bez užitku vyhazovat.

14 Na závěr Jen 10% lidí na Zemi ví, jak s penězi zacházet
Průměrný Čech vydrží se svými finančními zásobami 75 dní, poté umře hlady Kdybyste dnes vzali všem bohatým peníze a dali je chudým, do roka je bohatí mají zpět Pokud jste průměrný Čech, projde vám rukama 10 miliónů korun za život Průměrný Čech odchází do důchodu po celoživotní práci s našetřenými 40 tis. Kč Stále přibývají lidé v registru neplatičů (dnes je to 1,2 milionu) a lidí je v registru exekucí

15 Použité materiály: Finanční desatero pro holky a kluky, interní materiál Policie ČR, Plzeň 2010 kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google