Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot"— Transkript prezentace:

1 Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot
Stavební hmoty Cvičení č.1

2 Účel technické normalizace a zkušebnictví
Do 19.století neexistuje navrhování stavebních konstrukcí jako vědní a technická disciplína, stavby jsou navrhovány a realizovány na základě zkušeností předávaných z generace na generaci S rozvojem vědy, techniky a průmyslu v průběhu 19.století vznikají stavebně zaměřená lycea a univerzity, jsou vydána pravidla pro navrhování a realizaci stavebních konstrukcí a objektů, vznikají první stavební řády Cílem zkušebnictví stavebních materiálů je získání objektivních informací o fyzikálních, mechanických a jiných vlastnostech surovin a výrobků, které jsou uplatněny ve stavebních konstrukcích

3 Účel technické normalizace a zkušebnictví
Objektivní údaje o parametrech surovin a výrobků lze získat zkouškami Aby byly výsledky zkoušek srovnatelné pro různé sortimenty téže suroviny nebo výrobků jsou vytvořeny normalizované zkušební postupy Výsledky normalizovaných zkušebních postupů jsou konfrontovány s požadavky (kritéria) Tato kritéria bývají zakotvena v normách, zákonech, oborových technických požadavcích, apod.

4 Základní požadavky na stavební výrobky
Jsou stanoveny např. v Nařízení vlády č.163/2002 Sb., Zákon č. 22/1997 Sb. a pozdější změny, úpravy, doplnění Mechanická odolnost a stabilita Požární bezpečnost Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí Bezpečnost při užívání Ochrana proti hluku Úspora energie

5 Zkušebnictví stavebních hmot a konstrukcí

6 Laboratorní praxe ve zkušebnictví stavebních hmot
Akreditovaná a neakreditovaná zkušební laboratoř (akreditace je proces, na jehož konci je vydání akreditačního osvědčení a příslušné pracoviště je oprávněno provádět zkoušky pro certifikaci, resp. Prokazování shody) ŠKOLNÍ VÝUKOVÁ LABORATOŘ NENÍ AKREDITOVANÁ. Laboratorní praxe v (akreditovaných i neakreditovaných) pracovištích vyžaduje především: Zkušený, kvalifikovaný personál Vybavení laboratoře kalibrovanými přístroji, kalibrace musí být obnovována v pravidelných intervalech Laboratoř a pomocné prostory (uložiště vzorků) musí splňovat požadavky týkající se laboratorního prostředí Musí být stanoven a dodržován laboratorní řád Musí být dodržovány zásady manipulace se vzorky, způsob záznamu o zkoušce, archivace těchto záznamů, apod.

7 Laboratorní prostředí
Požadavky na laboratorní prostředí jsou stanoveny v normách Pro stanovení vlastností stavebních materiálů bývá stanovena: teplota, vlhkost, (tlak) vzduchu Ve zkušebních postupech bývají dále stanoveny další požadavky, např.: teplota a vlhkost vzorku, teplota vodní lázně, tlak vzduchu v uzavřené nádobě, apod. Většinu zkoušek v rámci výuky budeme provádět v tzv. normálním prostředí, tzn. teplota vzduchu: 20+-5°C a relativní vlhkost vzduchu: 55-80% Na protokolu o zkoušce budou vždy tyto údaje uvedeny!

8 Manipulace se vzorky, odběr vzorků
Způsob odběru vzorku, velikost vzorku, podmínky pro uložení a označení vzorku jsou uváděny v normách Odebrané vzorky se před vlastní zkouškou upravují (míchání, sušení, popis, dělení, apod.) Např.: kamenivo – sušení, namáčení, promývání, … Např.: dřevo – řezání na menší kusy, vzorky pro zkoušky mechanických vlastností podél vláken a rovnoběžně s vlákny,… Např.: ztvrdlý beton – výroba vzorků, uložení ve vodní lázni, příprava vzorku pro upnutí do lisu, …

9 Záznam o zkoušce a jejich archivace
Protokol o zkoušce obsahuje: Číslo protokolu, název organizace a identifikace odpovědné osoby, která zkoušku provedla Název zkoušky Odkaz na normu (normy) Zkušební postup Popis zkušebního zařízení, pomůcek Popis, schéma vzorku Výsledky měření Základní vztahy Ostatní přílohy (grafy, tabulky, …)

10 Druhy norem Národní normy Označení ČSN a šestimístný kód. Např.: ČSN Může mít za kódem pomlčku a číslo, tzn. norma má více částí, např.:ČSN Harmonizované evropské normy Označení ČSN a navíc EN, např.: ČSN EN 350. Může mít za číselným kódem pomlčku a číslo, tzn. norma má více částí, např. ČSN EN 350 – 1. Tyto normy existují se stejným obsahem i v jiných zemích EU. (DIN = Německo, BS = Velká Británie, SIS=Švédsko, apod.

11 Druhy norem Přednormy Vyskytují se příležitostně, vydávají se na omezenou dobu k ověření. Označení např.: ČSN P ENV 1998 – 3, tzn.: Přednorma, české vydání evropské normy EN 1998 část 3 Připravované normy, návrhy norem Jsou to normy, které jsou v průběhu zpracování „pokusně“ předloženy odborné veřejnosti k posouzení a stanovisku. Jejich používání musí být zainteresovanými stranami zvlášť dohodnuto. Normy obsahují důležité poznámky ohledně jejich použití. Označení např.: pr EN , tzn.: připravovaná evropská norma 14080, část 1

12 Kde získat požadovanou normu
Zakoupit v prodejně norem (internetový obchod) Zakoupit si přístup do in-line databáze Zapůjčit ve školní nebo fakultní knihovně KOPÍROVÁNÍ A ROZŠIŘOVÁNÍ NOREM JE ZAKÁZÁNO

13 Závaznost norem Závaznost normy nebo její části je uvedena na prvních stránkách každé normy Závaznost normy může vycházet z požadavku zákona, zákonných předpisů, správních rozhodnutí nebo je jinak právně upravena Norma je závazná tehdy, pokud se rozhodnete, že ji budete pro určitý jednotlivý případ používat a respektovat (musí být takto výslovně stanoveno např. v technické zprávě projektu, protokolu ze zkoušky, apod.)

14 Použití norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Normy pro zkušební postupy Normy pro hodnotící kritéria Ostatní související normy a předpisy, např.: bezpečnost práce v laboratoři, požadavky na laboratorní prostředí, požadavky na zkušební přístroje a pomůcky, požadavky na řízení jakosti (ISO normy), apod. NORMY PRO KAŽDÝ POKUS BUDOU VYUČUJÍCÍM URČENY V TEORETICKÉ ČÁSTI KAŽDÉHO CVIČENÍ NĚKTERÉ POKUSY NEMUSEJÍ BÝT V RÁMCI VÝUKY CVIČENÍ ZE STAVEBNÍCH HMOT PROVEDENY STRIKTNĚ PODLE NORMOVÝCH POSTUPŮ (Z ČASOVÝCH DŮVODŮ), TATO SKUTEČNOST MUSÍ BÝT V PROTOKOLU ZAZNAMENÁNA.

15 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Kamenivo: ČSN EN 1097 – 6 Stanovení objemové hmotnosti Metoda pyknometrická. ČSN – (neplatná, ale v praxi stále používána!) Stanovení objemové hmotnosti v odměrném válci ČSN EN 1097 – 6 Stanovení objemové hmotnosti vážením na hydrostatických vahách ČSN EN 1097 – 3 Stanovení sypné hmotnosti volně sypaného kameniva ČSN EN Stanovení zrnitosti – sítový rozbor Malty:

16 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Malty: ČSN EN Zkušební metody pro malty. Konzistence zkušebního vzorku. ČSN EN Stanovení konzistence čerstvé malty s použitím přístroje pro stanovení hodnoty penetrace ČSN EN Stanovení objemové hmotnosti čerstvé malty ČSN EN Stanovení obsahu vzduchu v čerstvé maltě

17 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Čerstvý beton: ČSN EN Stanovení konzistence betonu. Metoda sednutí kužele. ČSN EN Stanovení konzistence betonu. Metoda rozlití. ČSN EN Stanovení konzistence betonu. Stupeň zhutnitelnosti. ČSN EN Stanovení konzistence betonu. Zkouška VeBe. ČSN EN Stanovení objemové hmotnosti čerstvého betonu. ČSN EN Stanovení obsahu vzduch v čerstvém betonu – tlakoměrná metoda.

18 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Cement: ČSN EN Stanovení pevností cementu. ČSN EN Stanovení dob tuhnutí a objemové stálosti.

19 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Ztvrdlý beton: ČSN EN Zkoušení ztvrdlého betonu.Objemová hmotnost ztvrdlého betonu. ČSN EN Zkoušení ztvrdlého betonu.Pevnost v tlaku zkušebních těles. ČSN EN Zkoušení ztvrdlého betonu.Pevnost v tahu ohybem zkušebních těles.

20 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Cihly: ČSN Zkoušení cihlářských výrobků. Zjišťování vzhledu a rozměru. ČSN Zkoušení cihlářských výrobků. Zjišťování hmotnosti, objemové hmotnosti a nasákavosti. ČSN Zkoušení cihlářských výrobků. Stanovení mechanických vlastností.

21 Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty
Ocel: ČSN EN Zkoušení kovových materiálů.Pevnost v tahu zkušebních těles. Dřevo: ČSN EN 408 Dřevěné konstrukce – Konstrukční dřevo a lepené lamelové dřevo – Stanovení některých fyzikálních a mechanických vlastností.


Stáhnout ppt "Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot"

Podobné prezentace


Reklamy Google