Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka Ottová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_8 ČÍSLO DUM: 4 TÉMA: Vyjmenovaná fauna a flóra ROČNÍK: 8. OBDOBÍ REALIZACE: 11/2012

2 Anotace Prezentace v PowerPointu ukazuje žákům netradiční pohled na problematiku pravopisu vyjmenovaných slov. Upozorňuje na taková vyjmenovaná slova, která v sobě nesou názvy zvířete nebo rostliny. Často nicneříkající názvy jsou doplněny bohatým obrazovým materiálem, aby u žáků došlo k propojení názvu s konkrétním živočichem či rostlinou. Do jisté míry zde dochází k prolínání se mezi výukovými obsahy českého jazyka a přírodopisu. V závěru nechybí pro žáky doplňovací pravopisné cvičení s přírodopisnou tematikou spolu se správným řešením.

3 Vyjmenovaná fauna a flóra

4 Pozorně sleduj následující obrázky.
Co všechno jsi viděl? Čím jsou si všechny obrázky společné?

5 KOBYLA JAVOR BABYKA VÝR PÝCHAVKA VYDRA SLEPÝŠ MYRTA PÝR, PÝŘAVKA MYRHA
Jedná se o názvy zvířat a rostlin, které jsou mezi vyjmenovanými slovy. KOBYLA JAVOR BABYKA VÝR PÝCHAVKA VYDRA SLEPÝŠ MYRTA PÝR, PÝŘAVKA MYRHA PELYNĚK SUMÝŠ MYŠ Znáš ještě další názvy zvířat a rostlin, které jsou mezi vyjmenovanými slovy?

6 ZVÍŘATA ROSTLINY kobyla myš vydra výr sumýš slepýš babyka pelyněk
pýchavka myrta myrha pýr, pýřavka

7 sysel hlemýžď netopýr lýkožrout (hmyz) býk (dobytek) lyska

8 vyza velká sýkora ptakopysk medvěd mýval sýček sýkořice pyskoun

9 LICHOKOPYTNÍCI versus SUDOKOPYTNÍCI
Končetiny mají 1 nebo 3 prsty – kůň, zebra, nosorožec, tapír, osel Váhu těla nesou prostřední dva (2. a 3.) prsty – prase, hroch, velbloud, lama, tur, žirafa, jelen, srnec, muflon, antilopa, los, sob, zubr

10 černobýl zlatobýl BYLINA býlí

11 lýkovec syrovinka pýří

12 ZVÍŘATA ROSTLINY kobyla myš vydra výr sumýš slepýš babyka pelyněk
pýchavka myrta myrha pýr, pýřavka hlemýžď dobytek netopýr sýkora vyza sysel sýkořice lyska sýček lýkožrout pyskoun hmyz ptakopysk býk sudokopytník medvěd mýval bylina býlí černobýl zlatobýl lýkovec pýří

13 Doplň správně i, í/y, ý Auto se přibližovalo hlem-ždím tempem. Netop-r je létavý savec. V lese jsme našli sportu klouzků, s-rov-nek, hřibů i p-chavek. Vodní v-r je velmi nev-zp-tatelný. Mým nejoblíbenějším pl-šovým zv-řátkem se stal m-ša m-val. Zm-je je jediným jedovatým hadem žijícím u nás. V parku roste bab-ka a kolem ní spousty b-lí. Babka b-linářka sušila také květy zlatob-lu a černob-lu. Pel-ňkový odvar je hořký, ale léčivý. Tap-r je lichokop-tník. Miluji horory o up-rech. Sl-mák patří do rodu nahých plžů. P-r plaz-vý nev-dí zahrádkáři na svých záhonech příliš rádi. S-korky jsou hm-zožraví ptáci. Sum-šovi se také říká mořská okurka. M-rta je spojena se svatbou, zatímco m-rha s léčitelstvím. Auto se přibližovalo hlemýždím tempem. Netopýr je létavý savec. V lese jsme našli sportu klouzků, syrovinek, hřibů i pýchavek. Vodní vír je velmi nevyzpytatelný. Mým nejoblíbenějším plyšovým zvířátkem se stal míša mýval. Zmije je jediným jedovatým hadem žijícím u nás. V parku roste babyka a kolem ní spousty býlí. Babka bylinářka sušila také květy zlatobýlu a černobýlu. Pelyňkový odvar je hořký, ale léčivý. Tapír je lichokopytník. Miluji horory o upírech. Slimák patří do rodu nahých plžů. Pýr plazivý nevidí zahrádkáři na svých záhonech příliš rádi. Sýkorky jsou hmyzožraví ptáci. Sumýšovi se také říká mořská okurka. Myrta je spojena se svatbou, zatímco myrha s léčitelstvím.

14 Zdroj

15 Zdroj Konec


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vendulka."

Podobné prezentace


Reklamy Google