Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu:
ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu: CZ /0.0/0.0/16_010/ Odborné setkání s interním lektorem na téma Chemie 1 Interní lektor: RNDr. Petr Šmejkal, Ph.D.
2
Nejlepší nápoj na světě?
3
Co je nejlepší nápoj na světě?
Pivo (protože je to národní nápoj) Plzeňské pivo (protože je bázické) Víno (už staří římané tohle věděli) Cola (vždyť je to nápoj santa klause) Kofola (protože je česká) Džus (protože je plný vitamínů) Sprite (protože s ním se to dá rozjet) Red bull (protože nám dává křídla) ...
4
Pojďme se na to podívat z pohledu našich zubů
Sklovina – 50 – 96 % zuboviny jsou anorganické látky - soli apatit (fosforečnan vápenatý – Ca3(PO4)2) karbonát apatit (Ca10(PO4)6CO3) hydroxyapatit (Ca10(PO4)6(OH)2) fluoroapatit (Ca10(PO4)6F2)
5
Zubní kaz Je narušením zubní skloviny tzv. Demineralizace (naruší se anorganická ochranná (a funkční) vrstva Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Bakterie Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost - zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.).
6
Můžeme bakteriím na zubech nějak pomoci?
Některé soli plus kyselina
7
A jak poznáme, co je kyselé? – stupnice pH
Nová veličina – pH – stupnice pH Zásadité (bázické) Kyselé Neutrální
8
Pro různé části těla/organismu jde vhodné jiné pH
Zuby – pH 7 Žaludek – pH 2 – pomáhá trávení potravy Kůže – pH 5,5 – nejméně se ničí Krev – pH 7,2 – 7,4 – optimálně váže kyslík Bílkoviny, enzymy – většinou mají rády cca pH 7, ale rozsah funkčnosti je širší – příliš nízké pH vede k denaturaci (ztráta funkčnosti – viz uvařené vajíčko) Moč – pH cca 6,3 – jinak = problém
9
Změřte pH vybraných nápojů A posuďte, co na to naše zuby!
Pivo Plzeňské pivo Víno Cola Kofola Džus Ocet (8 %) ...
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.