Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_ ČJ1,2_33 Téma: Řemesla našich předků. Ročník: 1. – 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Tento pracovní list se věnuje starým řemeslům našich předků. K pracovnímu listu určenému k samostatné nebo skupinové práci náleží řešení zpracované pro prezentaci na interaktivní tabuli. Na závěr je zařazen list se seznamem příjmení, která vznikla z názvů řemesel. Lze je využít ke čtení nebo k procvičování řazení slov podle abecedy.

3 Řemesla našich předků. Pracovní list.
Á Ř T P R U H L E O J S Š V C Z Č Ž Í Hledej a vybarvuj názvy 8 řemesel. Ze zbývajících písmen sestav tajenku. Obrázky ti napoví. Tajenka: _ O J_ _ _ S_ _ _ _ Á _ E _ E _ _ _ . Co umějí dělat a vyrábět. Hádej další řemesla našich předků. _____________ umí postavit kamna. _____________ pracuje se dřevem. _____________ šije a spravuje boty. _____________ to musí umět s koňmi. _____________ staví pece pro pekaře. _____________ vyrábí ostrá nářadí z kovu. _____________ dělá nádoby z keramiky. _____________ musí mít velkou sílu. T K I vyráběli látky. K O I pletli z proutí ošatky a nůše. M Ř I mleli z obilí mouku.

4 Řemesla našich předků. Řešení PL.
Á Ř T P R U H L E O J S Š V C Z Č Ž Í Hledej a vybarvuj názvy 8 řemesel. Ze zbývajících písmen sestav tajenku. Obrázky ti napoví. Tajenka: TO JSOU STARÁ ŘEMESLA. Co umějí dělat a vyrábět. Hádej další řemesla našich předků. _____________ umí postavit kamna. _____________ pracuje se dřevem. _____________ šije a spravuje boty. _____________ to musí umět s koňmi. _____________ staví pece pro pekaře. _____________ vyrábí ostrá nářadí z kovu. _____________ dělá nádoby z keramiky. _____________ musí mít velkou sílu. Kamnář T K I A L C Truhlář vyráběli látky. Švec Kovář K O I Š Í K Á Ř Pecař pletli z proutí ošatky a nůše. Nožíř Hrnčíř M Ř I L Y N Á Řezník mleli z obilí mouku.

5 Příjmení napoví. Bečvář Bednář Brousek Brož Cihlář Dráteník Forman
Některá příjmení jsou svědky dob dávno minulých. Prozrazují nám, co kdysi naši předkové dělali nebo jaké měli povolání. Možná zde najdete také příjmení své či svých sousedů. Bečvář Bednář Brousek Brož Cihlář Dráteník Forman Formánek Horníček Horník Hrnčíř Hrobař Kantor Kočí Koláček Kolář Koudelka Kovář Kovařík Kramář Krčmář Krejčí Kuchař Mládek Mlynář Mysliveček Pecen Pekárek Pekař Pláteník Provazník Rybář Rychtář Řezníček Sedláček Sedlák Sedlář Sekerník Sklenář Sládek Stárek Šafář Šindelář Švec Tesař Truhlář Uhlíř Vojáček Zahradník Zámečník Zedníček Zedník Při druhém čtení si řekněte ženské podoby jednotlivých příjmení. Například: Bečvář – Bečvářová nebo Sedlák – Sedláková a podobně.

6 Použitý materiál: Office. Microsoft.com


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google