Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IV.A ZŠ Nižná Brána 8 Kežmarok

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IV.A ZŠ Nižná Brána 8 Kežmarok"— Transkript prezentace:

1 IV.A ZŠ Nižná Brána 8 Kežmarok
Adrián Gurka IV.A ZŠ Nižná Brána 8 Kežmarok

2 Arktída

3 Arktída Arktída nie je pevnina, je to prevažne Severný ľadový oceán. Sú tam mnohé súostrovia, napríklad Kanadské arktické súostrovie, Grónsko, Svalbard, Nová zem, Zem Františka Jozefa, Severná zem, Novosibírske ostrovy, Wrangelov ostrov a ďalšie.

4 Grónsko Grónsko je najväčší ostrov na svete, ale len 15 percent územia je trvale bez ľadu. Zvyšok pokrýva ľad dosahujúci miestami hrúbku až m. Tento ľadovec je po Antarktickom ľadovci druhý najväčší na svete. Ostrov objavil roku 875 vikingský moreplavec Gunnbjorn. V rokoch preskúmal juhozápadné pobrežie Erik Červený. Neskôr ostrov osídlili prisťahovalci z Islandu. Úradnými jazykmi sú dánčina a grónčina.

5 Eskimáci Chladná Arktída bola osídlená ľuďmi ako jedna z posledných častí zemegule. Asi pred rokmi sem prišli z Ázie kmene lovcov. Severoamerickí Indiáni ich pomenovali Eskimáci - „jedáci surového mäsa“. Noví obyvatelia však sami seba nazývali Inuiti čiže „ľudia“. Eskimáci v súčasnosti žijú na Sibíri v Rusku, na Aljaške, v Kanade a v Grónsku. Polárni Eskimáci v Grónsku sú „najsevernejšie“ žijúcimi ľuďmi na svete. Bývajú v iglu.


Stáhnout ppt "IV.A ZŠ Nižná Brána 8 Kežmarok"

Podobné prezentace


Reklamy Google