Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představení IDS a novinky v IDS IDOL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představení IDS a novinky v IDS IDOL"— Transkript prezentace:

1 Představení IDS a novinky v IDS IDOL
IDS v Libereckém kraji Představení IDS a novinky v IDS IDOL Žďár nad Sázavou, Zpracoval: Ing. Otto Pospíšil, Ph.D, zástupce ředitele

2 Osnova prezentace Představení KORID LK a jeho role ve vztahu k odboru dopravy Standardy dopravní obslužnosti a kvality Kontrola kvality ze strany Centrálního dispečinku (CED) IDOL Informace o IDS IDOL a jeho rozvoji Opuscard a projekt modernizace OS Projekt modernizace/revitalizace autobusových zastávek Smluvní zabezpečení dopravy v LK zkušenosti s veřejnými zakázkami zkušenosti se zadáním smlouvy v přechodném/nouzovém režimu vnitřní dopravce Propagace veřejné dopravy

3 Představení KORID LK Odbor dopravy KÚ LK
jízdní řády (vč. řešení připomínek) a vyhodnocení využití veřejné dopravy správce tarifu IDOL Centrální dispečink IDOL Zákaznické centrum IDOL propagace veřejné dopravy přepravní kontrola v PAD koncepce a projekty (např. Modernizace Opuscard/IDOL) Odbor dopravy KÚ LK přenesená působnost státní správy dozor nad financováním systému uzavírání smluv s dopravci ostatní smlouvy (obce, zaměstnavatelé)

4 Standardy dopravní obslužnosti
Standardy v LK jsou součástí PDOÚ a jsou zaměřeny na: Nabídku veřejné dopravy (rozsah a dostupnost) docházková vzdálenost (doba) min. garantovaný počet spojů v závilosti na charakteristikách sídel min. garantovaný počet spojů v závislosti na využití Kvalitu veřejné dopravy nízkopodlažnost dostatečná kapacita informační systémy sledování polohy vozidel online a propojení s centrálním dispečinkem ostatní informace aj.

5 Využití CED IDOL jako nástroj pro sledování kvality
Centrální dispečink (CED) IDOL – primární funkce: zajistit návaznosti mezi spoji, vyhodnocovat spolehlivost provozu Dále kontrola dodržování kvalitativních parametrů v příměstské dopravě: dodržování JŘ (sankce za předjetí a za zpoždění větší než 5 minut z viny dopravce), nasazení bezbariérových vozidel, nasazení odpovídající kapacity Cílem je prevence, nikoliv represe (ale sankce se také udělují...)

6 Informace o IDS IDOL a jeho rozvoji
IDS zaveden v celém kraji, u některých linek s přesahem do vybraných míst za hranicí kraje např. Česká Kamenice, Mladá Boleslav, Vrchlabí, Zgorzelec, Bogatynia, Varnsdorf, Rumburk, nově Kytlice, Snědovice-Sukorady, Sezemice Zónově–relační tarif cena konstatní pro každou dvojici zón (viz Tarifní počítadlo), nezávisí na trase konkrétního spoje Do IDS IDOL zapojeny: regionální vlaky a od také rychlíky regionální autobusy vybrané dálkové autobusové linky – po území LK MHD (Liberec, Jablonec n.Nis., Česká Lípa, Turnov) Výhody IDS t.č. vázány na BČK Opuscard

7 Opuscard Bezkontaktní čipová karta Nosič integrované jízdenky IDOL
Osobní (nepřenosná) Opuscard jméno, fotografie držitele elektronická peněženka všechny jízdenky IDOL včetně časových kupónů Anonymní (přenosná) Opuscard pouze jízdenky pro jednotlivou jízdu (přestupní) Bez čipové karty lze zakoupit pouze nepřestupní jízdenky (hotově, vyšší cena) a turistickou jízdenku Euro-Nisa Ticket.

8 Modernizace odbavovacích systémů
Stávající zařízení již je na hranici životnosti a nevyhovující. Krátkodobé smlouvy s dopravci – problamatické s ohledem na investice do OZ. Připravovaná zakázka na nová odbavovací zařízení (finanacuje Liberecký kraj, zajišťuje KORID LK, dopravcům budou zařízení poskytnuta k užívání): ve vozidlech PAD ve vozidlech MHD Jablonec n.N.,Č.Lípa,Turnov (nástup předními dveřmi) ve vozidlech MHD Liberec (nástup všemi dveřmi, autobusy i tramvaje) Novinky ve specifikaci odbavovacích zařízení: platba bankovní kartou práce s Opuscard 2 – MAP systém včetně MAP Phone čtečka optických kódů – papírové přestupní jízdenky HW příprava na pokročilejší metody odbavení do budoucna (account based, capping apod.)

9 Projekt revitalizace/modernizace autobusových zastávek
I. Etapa (podzim 2016 – konec roku 2017) Manuál výstavby a rekonstrukce zastávek Návrh nových standardů označování zastávek Průzkum a příprava zdrojů financování (LK, SFDI, EU) Aktualizace pasportu 1940 zastávek BUS, TRAM v LK Analýza stavu zastávek v LK Studie – Jednotný správce označníků zastávek II. Etapa ( ?) Ve spolupráci s obcemi. Nové označníky zastávek příměstské autobusové dopravy Vybavení zastávek I. a II. třídy Infopanely Revitalizace vybraných autobusových zastávek neřešených v rámci rekonstrukce silnic.

10 Projekt revitalizace/modernizace autobusových zastávek
Manuál pro výstavbu a rekonstrukce autobusových zastávek v LK Ke stažení na (Projekty – Modernizace zast.BUS)

11 Projekt revitalizace/modernizace autobusových zastávek
Aktualizace pasportu zastávek BUS, TRAM v LK Podzim 2016 – srpen 2017;

12 Smluvní zabezpečení dopravy Zkušenosti s veřejnými zakázkami
VZ pro období 2011: zahájení přípravy ZD 2012: změna ve vedení kraje (volby), jiná představa, úprava ZD 2013: zahájení zadávacího řízení 2014: napadení VZ, ÚOHS zablokoval zadavatele, JŘBU na přechodnou dobu 2015: řešení rozkladu LK proti zrušení ZD ze strany ÚOHS 2016: ÚOHS potvrdil správnost ZD (ale ta již nešla použít) VZ na přechodné období => „do šuplíku“ VZ pro období ( ?) x Vnitřní dopravce - ??

13 Smluvní zabezpečení dopravy Přechodné smlouvy / zadání v mimořádné situaci
2014: JŘBU na 2 roky (+ opce na 2* jeden rok) do doby řádného vysoutěžení dopravce 2016: Jablonecká výzva, boj za vyšší mzdy řidičů 2017: JŘBU 2 se zohledněním nové garantované výše mezd řidičů (protože „trh si neporadil”) V jedné oblasti JŘBU zrušeno => Příprava smluvního vztahu v mimořádné situace dle Z 194

14 Smluvní zabezpečení dopravy Vnitřní dopravce
Je ještě veřejná doprava konkurenční trh? (zásah státu v oblasti mezd) Co mají vlastně dopravci soutěžit? Koho chrání ÚOHS? LK prověřuje založení vnitřního dopravce, resp. již existuje spol. Autobusy LK.

15 Propagace veřejné dopravy
Webové stránky Facebook Twitter IDOL zpravodaj – obcím, školám, dopravcům atd. Ostatní média Reportáže v regionální TV Rozhlas a el. verze regionálních deníků Organizace dopravy (vč. zvláštních linek, mimořádných spojů atp.) na kulturní a sportovní události

16 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Představení IDS a novinky v IDS IDOL"

Podobné prezentace


Reklamy Google