Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk."— Transkript prezentace:

1 PaedDr. Jozef Beňuška

2 Prenos elektromagnetickej energie
dvojvodičové vedenie spotrebič VFG VFG - vysokofrekvenčný generátor Ak je vedenie pripojené na zdroj harmonického napätia s vysokou frekvenciou, náboj na povrchu vodiča nie je rozložený rovnomerne.

3 Dvojvodičové vedenie - pripojené na zdroj s vysokou frekvenciou. Ak je vedenie pripojené na zdroj s vysokou frekvenciou, náboj na povrchu vodiča nie rozložený rovnomerne. Napätie je v rôznych miestach vedenia rozličné.

4 Dvojvodičové vedenie V priestore medzi vodičmi sú:
Rozloženie intenzity elektrického poľa E medzi vodičmi. - + - + V priestore medzi vodičmi sú: miesta s veľkým rozdielom potenciálov, E = max. miesta s nulovým rozdielom potenciálov, E = nulová.

5 Dvojvodičové vedenie Rozloženie intenzity elektrického poľa E medzi vodičmi. Priebeh hodnôt intenzity elektrického poľa E pozdĺž vedenia v istom časovom okamihu vyjadruje sínusoida.

6 Dvojvodičové vedenie V okolí vodičov s prúdom je magnetické pole.
Rozloženie magnetickej indukcie B pozdĺž vedenia. smer prúdu smer prúdu V okolí vodičov s prúdom je magnetické pole. Magnetická indukcia B má najväčšiu hodnotu v miestach, ktorými v danom okamihu prechádza najväčší prúd.

7 Dvojvodičové vedenie Priebeh hodnôt magnetickej indukcie B poľa pozdĺž
Rozloženie magnetickej indukcie B pozdĺž vedenia. Priebeh hodnôt magnetickej indukcie B poľa pozdĺž vedenia v istom časovom okamihu vyjadruje sínusoida.

8 Elektromagnetické pole
Pri prenose elektromagnetickej energie vzniká medzi vodičmi časovo premenné silové pole. Toto pole má elektrickú a magnetickú zložku. Energia sa neprenáša vodičmi, ale elektromagnetickým poľom medzi nimi. Tento dej má charakter vlnenia.

9 Elektromagnetické pole
Pri prenose elektromagnetickej energie vzniká medzi vodičmi časovo premenné silové pole. Toto pole má elektrickú a magnetickú zložku. V elektromagnetickej vlne sú vektory B, E a c na seba navzájom kolmé.

10 Prenos elektromagnetickej energie
Vo vedení vzniká postupné elektromagnetické vlnenie. dvojvodičové vedenie spotrebič VFG Energia sa od zdroja k spotrebiču prenáša elektromag- netickým vlnením a v spotrebiči je pohltená.


Stáhnout ppt "PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk."

Podobné prezentace


Reklamy Google