Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

COLOSS 2015 Představení aktivit v České republice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "COLOSS 2015 Představení aktivit v České republice"— Transkript prezentace:

1 COLOSS 2015 Představení aktivit v České republice
Jiří Danihlík

2 Co se skrývá za zkratkou COLOSS?
COLOSS z anglického Prevention of honey bee COlony LOSSes je mezinárodní nezisková asociace se sídlem ve švýcarském Bernu se zaměřením na zlepšení životní pohody včel. apidologové vědci veterináři studenti 96 zemí Kolegové v COLOSSu neřeší jen zimní ztráty včelstev, ale studují se další oblasti – představení projektů, pracovních skupin, připravované akce i publikované odborné články naleznete na webu Monitoring zimních ztrát je hlavní aktivitou od založení COLOSSu, spolupracuje více jak 20 zemí převážně ze severní polokoule, výzkumný tým vede Dr. Robert Brodscheider společně s Dr. Alison Gray z Velké Británie Významným počinem je vydání standardizovaných metodik pro výzkum ve včelařství – BeeBook (k dispozici zdarma ke stažení) dále šlechtění a selekce včel, varroa control, CSI pollen. Co se financování týká: COST program je program Evropské unie na podporu nadnárodních vědeckých a technologických projektů COST (European Cooperation in Science and Technology) Neplést – jak někteří – s programy korporací Bayern nebo Syngenta, které v rámci svého marketingu cíleně podporují také včelaře, Ricola vyrábí cukrovinky  Finance: EU program COST (2008) a poté soukromá nadace Ricola Foundation

3 Spolupracující organizace v roce 2014
Ztráty včelstev v Evropě - zima 2013/14 zaplnili jsme „bílé místo“ na mapě Evropy začlenili se do mezinárodní vědecké skupiny bez dat od vás, včelařů, to nejde Česká republika se v loňském roce zapojila do projektu Monitoring zimních ztrát včelstev. Na jaře 2014 dotazník vznikl a následně se vyhodnocoval a porovnávala se data na evropské úrovni podle standardizované (stejné, ověřené ) metodiky. Kvalitní metodika je důležitá, aby se data dala vyhodnocovat a porovnávat. I když by mne jakožto včelaře některé otázky nezajímaly, či nechápu, proč se mne na to někdo ptá, jako celek tvoří propracovaný systém, aby se dalo pracovat a vyhodnocovat několik vědeckých hypotéz. Zaplnili jsme bílé místo na mapě střední Evropy, studie proběhla ve spolupráci Univerzity v Grazu s Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně, Pracovní společností nástavkových včelařů a za podpory programu na podporu česko-rakouské spolupráce Aktion (Ministerstvo školství ČR). V předchozím roce spolupracovala na studii Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně, od letošního roku se projekt stěhuje do Olomouce na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého. Spolupracující organizace v roce 2014

4 celková účast: 556 včelařů (1,2 % z celkového počtu včelařů)
2013 / 2014 Výsledky již znáte – viz. podrobný článek v Moderním včelaři 6/2014 – článek je zdarma přístupný na webu i pro ty, kteří Moderního včelaře nemají předplaceného. celková účast: 556 včelařů (1,2 % z celkového počtu včelařů) ztráty v ČR v zimě : 6,6 % (5,6 – 7,7%)

5 Zajímavá srovnání – příklad: Srovnání užívání přípravků pro léčení varoózy v ČR a Rakousku
Výzkum nezjišťuje pouze % zimních ztrát, jde dál, snaží se hledat příčiny a zachytit trendy v oboru včelařství napříč celou Evropou. Jen při víceletém opakování studie je šance zachytit trend v léčení a díky úzké spolupráci mezi státy můžeme porovnávat.

6 www.psnv.cz a www.mojevcely.eu
Pokračujeme v roce 2015 … neboť jen víceleté sledování má smysl! Sběr dat ve 2.polovině března až konec května 2015. On-line dotazník a opět i papírové verze. Novinka 2015: Výzva dobrovolníkům, kteří chtějí pomoci a osloví včelaře ve svém okolí! Studie je anonymní a dobrovolná! Aktuální informace: a Oslovení – cílem bylo získat co nejpestřejší vzorek respondentů – jako malovčelařů, tak s více včelstvy v co nejvíce okresech ČR, projekt není určen jen pro členy PSNV ale pro všechny včelaře včelařící na území republiky.

7 Zimní monitoring ztrát Letní obnova včelstev
Budoucnost projektu Další novinka! Zimní monitoring ztrát Letní obnova včelstev (dotazník pro účastníky zimní části) Laboratorní měření – imunita včel Letní obnova – data máme za ČR i za Rakousko (aktivita navíc, původně jen rakouská studie, ale velmi zajímavá, viz přednáška Roberta na VMS v Brně 2014). Letní studii chceme v roce 2015 opět zopakovat a publikovat nejdříve ve vědeckém zahraničním časopise, poté připravíme článek i do Moderního včelaře. Pro rok 2015 je připraveno pokračování – studium imunity včel na základě rozdílné výživy. Projekt získal podporu v rámci programu česko-rakouské spolupráce AKTION (MŠMT) – umožňuje především navázání osobní spolupráce, výměny studentů a vědeckých pracovníků, přispívá na cestovné týmu mezi ČR a Rakouskem +navíc dílčí úhrada nákladů pro laboratorní vyšetření. Práce členů týmu není v rámci projektu honorována, projekt v roce 2015 bude navíc opět podpořen PSNV a navíc i olomouckou univerzitou, přírodovědeckou fakultou, kde pracuji (čas, prostory). schválen grant z programu AKTION i pro rok 2015 (mobilita + částečně spotřební materiál)

8 Jiří Danihlík monitoring.vcely@email.cz
Národní koordinátor studie COLOSS v ČR Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Šlechtitelů 11 Olomouc tel:


Stáhnout ppt "COLOSS 2015 Představení aktivit v České republice"

Podobné prezentace


Reklamy Google